, , , ,

Εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη: Nέα έρευνα τονίζει τις επιπτώσεις της στη ζωή των γυναικών

Είναι γεγονός ότι τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το βάρος των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερο από

Εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη: Nέα έρευνα τονίζει τις επιπτώσεις της στη ζωή των γυναικών

Είναι γεγονός ότι τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το βάρος των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερο από αυτό που γίνεται αντιληπτό. Συγκεκριμένα, ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό γυναικών, που αγγίζει το 80%, ταλαιπωρείται από αγγειοκινητικά συμπτώματα -νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Φυσικά, η ένταση των συμπτωμάτων δεν είναι η ίδια για όλες τις γυναίκες και αρκετές καταφέρνουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματα αποτελεσματικά, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον υποστήριξη. Ωστόσο, για ένα σημαντικό ποσοστών γυναικών μέσης ηλικίας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όχι μόνο αποδεικνύονται δύσκολα στη διαχείρισή τους αλλά έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση, τον ύπνο καθώς και στη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Advertisment

‘Οπως τονίζει, άλλωστε, η κα Καίτη Αντωνοπούλου, ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση σηματοδοτεί για τη γυναίκα μια περίοδο με αυξημένο άγχος και μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 443 γυναίκες ηλικίας 42-52 ετών, που ήταν υπό παρακολούθηση για ένα διάστημα 13 ετών, το 39%  αυτών παρουσίασαν ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι χαμηλότερος για τις γυναίκες που δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ((28% έναντι 59%).

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση απέναντι στα ψυχιατρικά ζητήματα και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εξετάζεται το σύνολο των ενήλικων γυναικών για κατάθλιψη, ιδιαίτερα οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση παρουσιάζουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Advertisment

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ενδέχεται να σχετίζεται με υψηλό κόστος στην κοινωνία και στο σύστημα υγείας κάθε χώρας. Συγκεκριμένα, όπως πιστοποιεί και μελέτη, οι γυναίκες που εμφάνιζαν ψυχολογικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση, σημείωσαν 82% περισσότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία σε σύγκριση με τις επισκέψεις του γενικού πληθυσμού και 121% υψηλότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία σε σύγκριση με εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, τα εμμηνοπαυσιακά ψυχολογικά συμπτώματα ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά απουσίας στο χώρο εργασίας. Να σημειωθεί ότι η απώλεια εργασίας οδηγεί σε έμμεση οικονομική απώλεια της τάξης των 700 ευρώ ανά γυναίκα.

Η κα Καίτη Αντωνοπούλου τονίζει τον σημαντικό ρόλο των γυναικολόγων στην ανίχνευση της περιεμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης και στην έγκαιρη παραπομπή των ασθενών σε ψυχίατρο ή σε ψυχολόγο. Είναι σημαντικό, συνεπώς, να παρέχεται η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με την κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση και να δίνονται τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο της, προκειμένου οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση που υποφέρουν να νιώθουν πως λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση