, ,

Ποιες συνήθειες επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης σε σώμα και νου

Η επιστήμη αγωνίζεται συνεχώς για να εντοπίσει ακριβώς τι είναι αυτό ή αυτά που φέρνουν ακριβώς τη γήρανση στο σώμα και το νου μας.

Ποιες συνήθειες επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης σε σώμα και νου

Η επιστήμη αγωνίζεται συνεχώς για να εντοπίσει ακριβώς τι είναι αυτό ή αυτά που φέρνουν ακριβώς τη γήρανση στο σώμα και το νου μας. Επίσης, αναζητά τρόπους να επιβραδύνουμε ή να ομαλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Οι ειδικοί, λοιπόν, αναφέρουν ότι αν και τα γονίδια και η κληρονομικότητα παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόωρη γήρανση, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής έχουν επίσης μεγάλη ευθύνη. Γι’ αυτό η παρακάτω λίστα περιέχει ορισμένες «κακές» συνήθειες που αν τις αλλάξουμε, θα συνεισφέρουμε στη διατήρηση της νεότητας και της ευζωίας.

Advertisment

Ποιες συνήθειες επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης σε σώμα και νου

– Παραλείπουμε το αντηλιακό: Η ακτινοβολία του ήλιου προκαλεί άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο δέρμα μας. Στα δεύτερα είναι και η πρόωρη γήρανση και συγκεκριμένα η εμφάνιση ρυτίδων. Οπότε δεν παραλείπουμε το αντηλιακό.

– Καπνίζουμε: Εκτός από τις σοβαρές βλάβες που μπορεί να επιφέρει στους πνεύμονες, ένας καπνιστής φαίνεται και από την επιδερμίδα. Το τσιγάρο καταστρέφει το πολύτιμο κολλαγόνου και εμφανίζονται θαμπάδα, ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

– Πολύωρη καθιστική θέση: Και ειδικά αν η θέση δεν είναι η σωστή, αργά ή γρήγορα η επιβάρυνση στην σπονδυλική στήλη αρχίζει να γίνεται αντιληπτή. Εκτός από επώδυνη, δημιουργεί και αρθρίτιδα, μια κοινή πάθηση στην τρίτη ηλικία.

Advertisment

– Καταναλώνουμε τροφές κακής ποιότητας: Τρανς λιπαρά, τροφές με ζάχαρη, επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς θρεπτικά στοιχεία είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα υγείας και για επιδείνωση των ικανοτήτων του σώματός σας.

– Έλλειψη άσκησης: Αυτός ο τρόπος ζωής είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την πρόωρη γήρανση. Ακόμα και το συχνό περπάτημα κάνει τη διαφορά στον οργανισμό μας.

– Έλλειψη σωστής στοματικής υγιεινής: Είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να κάνετε τακτικά τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο. Η στοματική υγεία είναι ένας παράγοντας που «δείχνει» την ηλικία μας αλλά επηρεάζει και τη συνολική μας υγεία.

– Παραλείπουν την υγιή σεξουαλική μας υγεία: Είναι αποδεδειγμένο ότι το σεξ αυξάνει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής. Κι αυτό γιατί σχετίζεται με την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών, αλλά και γιατί επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία.

– Αγνοούμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης: Η συρρίκνωση του εγκεφάλου είναι μια μακροπρόθεσμη επίπτωση της ψυχικής αυτής διαταραχής και όσο περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη, τόσο περισσότερο μας επιβαρύνει και σωματικά.

Πηγή:

readersdigest.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση