10 λάθος πράγματα που μπορούμε να πούμε σε κάποιον που βιώνει ψυχικό πόνο

Θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι και να κάνουμε τους άλλους να νιώσουν καλά. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κρίση, συχνά παλεύουμε να διώξουμε τον πόνο

10 λάθος πράγματα που μπορούμε να πούμε σε κάποιον που βιώνει ψυχικό πόνο

Θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι και να κάνουμε τους άλλους να νιώσουν καλά. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κρίση, συχνά παλεύουμε να διώξουμε τον πόνο τους. Το να είσαι με κάποιον σε τέτοιες καταστάσεις είναι δύσκολο.

Δυστυχώς, τείνουμε να λέμε περίεργα πράγματα σε αυτή μας την προσπάθεια. Τις περισσότερες από αυτές τις δηλώσεις τις έχουμε μάθει. Τις ακούμε από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν. Τα περισσότερα από αυτά τα τετριμμένα σχόλια πέφτουν στο κενό ή απλά μας αφήνουν με ένα χειρότερο συναίσθημα.

Advertisment

10 από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να πούμε σε κάποιον που πονά

1. Ξεπέρασέ το: Ναι, προφανώς το θες και το θέλουν κι εκείνοι. Και αν ήξεραν το πώς, θα το έκαναν. Αυτή η δήλωση βιάζει τη διαδικασία, «κλείνει» τη συζήτηση και ακυρώνει τα συναισθήματά τους.

2. Προχώρα μπροστά: Κάτι παρόμοιο με το παραπάνω. Ακυρώνει τα συναισθήματα, ξεκαθαρίζοντάς του ότι δεν θέλετε να ακούτε άλλο γι’ αυτό και παράλληλα τους λέμε και τι να νιώσουν. Και πώς προχωρά κάποιος με μια απλή εντολή;

3. Δεν είναι δα και τόσο σοβαρό: Δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορείς να πεις σε ένα άτομο που έχει κυριευτεί από κάτι που εκείνη τη στιγμή του φαίνεται μεγάλο. Είναι η προσωπική οπτική και δεν μιλάμε για καμία παγκόσμια, καθολική κλίμακα.

Advertisment

4. Μα προσπάθησες να κάνεις….;: Αυτό που μισούν περισσότερο οι άνθρωποι που πονούν εκείνη τη στιγμή είναι να ακούσουν μια σύσταση – ειδικά αν είναι γιόγκα ή κουρκουμάς.

5. Τουλάχιστον δεν είναι κάτι χειρότερο: Τους λέμε κυριολεκτικά ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ταραχτούν επειδή κάτι χειρότερο συμβαίνει κάπου αλλού στον κόσμο.

6. Εγώ δεν θα το έκανα: Είναι απλά ένας τρόπος να δείξουμε ανωτερότητα ενώ κάποιος έχει «πέσει» και ζητά τη βοήθειά μας.

7. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο: Εξαιρετικά απαίσιο όταν κάτι συμβαίνει και δεν μπορεί να εξηγηθεί, όπως ένας απροσδόκητος θάνατος. Κάποια πράγματα απλά συμβαίνουν και είναι απαίσια. Δεν είναι πάντα δυνατό να βρούμε το λόγο.

8. Εσύ το προκάλεσες στον εαυτό σου: Τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Μη χρησιμοποιείτε κατηγορίες εκείνες τις στιγμές, είναι απλά χειρότερο.

9. Πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο: Όταν κάποιος βιώνει αποτυχία ή απώλεια, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να τον κινητοποιήσετε. Είναι πιθανό κάποιος να προσπαθεί όντως περισσότερο και τα πράγματα και πάλι να μη λειτουργούν.

10. Ηρέμησε: Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι γι’ αυτή τη δήλωση: Ποτέ στην ιστορία του κόσμο δεν έχει καταφέρει αυτή η φράση να ηρεμήσει κάποιον άλλο.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βιώνουν ψυχικό πόνο

– Επιβεβαιώστε: «Ακούγεται πραγματικά δύσκολο», «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι», «Δεν θα φύγω από δίπλα σου», «Θα σε βοηθήσω να το περάσεις», «Είμαι εδώ για σένα», «Σε ακούω».

– Ενδιαφερθείτε: «Μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;» «Ποιες είναι οι ανησυχίες σου τώρα», «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω τι έχει γίνει», «Ας μιλήσουμε γι’ αυτό».

– Αποφύγετε να δώσετε συμβουλές μέχρι να το ζητήσει ο άλλος.

Whitney Goodman, ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση