,

5 απλοί τρόποι να αποφύγουμε το burnout όσο εργαζόμαστε από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι είναι μια παγίδα, αν δεν την προσέξουμε: στην αρχή, οι εργαζόμενοι, που τους ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο, χάρηκαν, καθώς θα

5 απλοί τρόποι να αποφύγουμε το burnout όσο εργαζόμαστε από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι είναι μια παγίδα, αν δεν την προσέξουμε: στην αρχή, οι εργαζόμενοι, που τους ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο, χάρηκαν, καθώς θα ήταν πια πιο ασφαλείς και θα κέρδιζαν χρόνο. Όμως, τα πράγματα αποδείχτηκαν σύντομα διαφορετικά· η εργασία από το σπίτι είναι η ιδανική συνθήκη για burn out, δηλαδή επαγγελματική εξουθένωση. Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

5 απλοί τρόποι να αποφύγουμε το burnout όσο εργαζόμαστε από το σπίτι

1. Επενδύουμε σε μια πρωινή ρουτίνα για ενεργοποίηση της ενέργειας

Πόσο δελεαστικό είναι να μην φορέσετε ρούχα, να μείνετε με τις πιτζάμες, να παραλείψετε την πρωινή σας γιόγκα όταν εργάζεστε από το σπίτι; Όταν βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κανείς δεν υπάρχει για να μας κρίνει, είναι εύκολο απλώς να αφεθούμε.

Advertisment

Αλλά σε αυτούς τους καιρούς της αβεβαιότητας, είναι σημαντικότερο από ποτέ να βρούμε μια πρωινή ρουτίνα που λειτουργεί για τον καθένα ξεχωριστά. Και όταν έρθει η στιγμή να φτιάξετε τη δική σας, χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας τρεις πυλώνες: το σώμα, το νου και την ψυχή.

Πρωινή ρουτίνα για το σώμα

Σκεφτείτε όλο το χρόνο που κερδίζετε από τις συγκοινωνίες και την απόσταση. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να συνεχίζετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα και να εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο για να πάτε για λίγο τρέξιμο, να κάνετε διατάσεις, διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα κλπ.

Advertisment

Πρωινή ρουτίνα για την ψυχή και το νου

Σε αυτό το σημείο, όλοι έχουν έναν μοναδικό τρόπο να φροντίζουν τον εαυτό τους, αλλά κάποια παραδείγματα προς έμπνευση είναι: ημερολόγιο, διάβασμα (κάτι διαφορετικό από τις ειδήσεις), διαλογισμός κλπ.

2. Δημιουργούμε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας στο σπίτι

Δεν έχουν όλοι στο σπίτι ένα επιπλέον δωμάτιο για γραφείο ή ακόμα και ένα ωραίο έπιπλο γραφείου. Πώς θα μπορούσατε λοιπόν να δημιουργήσετε έναν χώρο που να είναι αφιερωμένος στην εργασία, εάν δεν έχετε πολύ χώρο στο άνετο σπίτι σας;

Τι θα λέγατε να χρησιμοποιήσετε μέρος του τραπεζιού σας; Η απλή τοποθέτηση μερικών φυτών στη μέση θα δημιουργούσε διαχωρισμό και θα σας επέτρεπε να ρυθμίσετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε. Μόλις τελειώσετε τη δουλειά, μπορείτε να το αφήσετε, κρύβοντας τα πάντα πίσω από τα μεγάλα φύλλα. Αν έχετε χώρο στο σπίτι για γραφείο, σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερα να βρείτε ένα έπιπλο και μια καρέκλα που θα σας βολεύουν και δεν θα κουράζουν το σώμα σας.

3. Σχεδιάστε τον χρόνο σας προσεκτικά

Στην αρχή, η πλειονότητα των εταιρειών ανησυχούσαν για τους υπαλλήλους τους, ότι δεν θα εργάζονται όλες τις ώρες και έτσι δεν θα είναι παραγωγικοί από το σπίτι. Με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκαν σίγουρα λάθος: 83% των ανθρώπων ανέφεραν ότι εργάζονταν τουλάχιστον το ίδιο, συχνά ακόμη και περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο.

Για να αποφύγετε ένα σενάριο όπου εξακολουθείτε να ελέγχετε τα email σας στις 8 μ.μ. μπροστά από την τηλεόραση, διότι, θεωρητικά, είστε ακόμα στο γραφείο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ορίσετε όρια και να σχεδιάσετε το χρόνο σας προσεκτικά. Για παράδειγμα, χρειάζεται να υιοθετήσετε το ίδιο ωράριο που είχατε και πριν. Και σύντομα θα παρατηρήσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις τελειώνετε την εργασία αρκετά πριν τη λήξη του οχταώρου.

4. Δεν παραλείπουμε τις βασικές μας ανάγκες κατά την εργασία

Αυτά που συνεχίζετε να χρειάζεστε, ακόμα κι αν εργάζεστε από το σπίτι είναι διαλείμματα, θρεπτικό φαγητό και πολύ φρέσκο και καθαρό αέρα. Αν τα παραλείψετε, πολύ σύντομα θα δείτε να επηρεάζεται η συγκέντρωσή σας, η υγεία και η παραγωγικότητά σας.

5. Προγραμματίζουμε συχνά meetings με συναδέλφους

Υπάρχουν τόσες πλατφόρμες από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε για να κάνετε μικρές διαδικτυακές συναντήσεις με τους συναδέλφους σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να πλαισιώνεστε στο εργασιακό περιβάλλον, ακόμα κι αν ο καθένας βρίσκεται σπίτι του.

Πηγή:

dailylife.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση