, , , ,

6 τροφές που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία των πνευμόνων

Ορισμένα θρεπτικά στοιχεία βελτιώνουν τις παθήσεις που συνδέονται με την αναπνευστική οδό, κάτι που αποδεικνύεται χρήσιμο αν παρουσιάζετε άσθμα, αλλεργίες ή προσπαθείτε να κόψετε

6 τροφές που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία των πνευμόνων

Ορισμένα θρεπτικά στοιχεία βελτιώνουν τις παθήσεις που συνδέονται με την αναπνευστική οδό, κάτι που αποδεικνύεται χρήσιμο αν παρουσιάζετε άσθμα, αλλεργίες ή προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα.

6 τροφές που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία των πνευμόνων

Μήλα

Τα μήλα είναι εφοδιασμένα με φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή που είναι γνωστές για τη μείωση των φλεγμονών στην αναπνευστική οδό, κοινό στοιχείο τόσο για το άσθμα όσο και για τη δύσπνοια.

Advertisment

Ελαιόλαδο

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και τα φυτοθρεπτικά στοιχεία που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο είναι ιδανικά όχι μόνο για την επιδερμίδα, τα μαλλιά και την καρδιά• παίζουν επίσης ρόλο και στην υγεία των πνευμόνων. Για την ακρίβεια, το ελαιόλαδο βοηθά στην καταπολέμηση κινδύνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία – παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την παροχή οξυγόνου, να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά ταχύτερα και την αναπνοή μας δυσκολότερη.

Καφές

Μία κούπα καφέ κάνει περισσότερα από το να «ξυπνά» τον εγκέφαλό μας – θα μπορούσε επίσης να βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων του άσθματος. Η καφεΐνη είναι ένα ήπιο βρογχοδιασταλτικό, όμως δεν συγκρίνεται με τα φάρμακα.

Σολομός

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε σε ψάρια όπως ο σολομός βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών στους πνεύμονες και επίσης καταπολεμούν τα βακτήρια.

Advertisment

Πράσινο τσάι

Μια ζεστή κούπα πράσινου τσαγιού είναι εφοδιασμένα με αντιοξειδωτικά που ηρεμούν το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την επούλωση. Αλλά ένα σημαντικό επίσης συστατικό είναι η κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ως φυσικό αντιισταμινικό. Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων φλεγμονωδών χημικών στο σώμα που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Πορτοκάλι

Φρούτα, όπως η γλυκιά κολοκύθα, τα πορτοκάλια και η παπάγια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, φιλικά προς τους πνεύμονες, με πιο σημαντική τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την καταπολέμηση μολύνσεων και φλεγμονών, και μια έκθεση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Allergy, Asthma & Clinical Immunology απέδειξε ότι μπορεί να παίζει έναν ρόλο στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης άσθματος που προκαλείται από την άσκηση κατά 52%.

Πηγές:

https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-10-58

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/

thehealthy.com/nutrition/omega-3-rich-fish

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση