, ,

8 λάθη που κάνουμε όταν ξεκινάμε γυμναστική και πώς να τα αποφύγουμε

Είτε ξεκινάμε για πρώτη φορά είτε επιστρέφουμε μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, έχουμε αναμφισβήτητα υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της άσκησης. Εντούτοις, μπορεί να

8 λάθη που κάνουμε όταν ξεκινάμε γυμναστική και πώς να τα αποφύγουμε

Είτε ξεκινάμε για πρώτη φορά είτε επιστρέφουμε μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, έχουμε αναμφισβήτητα υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της άσκησης. Εντούτοις, μπορεί να πέσουμε θύματα διάφορων συνηθισμένων λαθών και στο τέλος να βρεθούμε να σαμποτάρουμε την ίδια μας την προσπάθεια.

Ποια λάθη μπορεί να κάνουμε στη γυμναστική και πώς να τα αποφύγουμε

Υπερβολική προπόνηση

Το πρόβλημα: Ένας σημαντικός αριθμός τραυματισμών προκαλείται από υπερβολική προσπάθεια και πίεση. Η λύση: Μη βιάζεστε. Δεν έχετε προπονηθεί για πολύ καιρό και το σώμα σας χρειάζεται χρόνο και σταδιακή προσπάθεια.

Advertisment

Έλλειψη εμπειρίας

Το πρόβλημα: Η έλλειψη εμπειρίας σε κάθε δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά της και να αποδειχθεί μέχρι και επικίνδυνη. Η λύση: Διαβάστε πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε έναν γυμναστή. Κανείς δεν θα σας επικρίνει.

Αναβλητικότητα

Το πρόβλημα: «Θα ξεκινήσω αύριο» είναι μια συνηθισμένη φράση για αρχάριους, που αναβάλλουν την αρχή μέχρι να έρθει η «σωστή στιγμή». Η λύση: Το αντίδοτο στην αναβλητικότητα είναι απλά να το κάνουμε τώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη μέρα, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Βαρεμάρα

Το πρόβλημα: Τα πρώτα 3 λεπτά νιώθουμε ότι διαρκούν για μία ώρα. Δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντέξουμε ακόμα και 30 λεπτά. Η λύση: Αν επιλέξετε μια δραστηριότητα, κατά την οποία διασκεδάζετε, θα είναι πιθανότερο να εμμείνετε σε αυτή. Μια άλλη επιλογή είναι να γυμνάζεστε με έναν φίλο.

Advertisment

Γυμναστική χωρίς πρόγραμμα

Το πρόβλημα: Καταφέρνετε να φτάσετε μέχρι το γυμναστήριο, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και κάπως έτσι χάνετε την «μπάλα. Η λύση: Προγραμματίστε από πριν τι θα κάνετε στο γυμναστήριο. Είναι σημαντικό να θέτετε στόχους.

Έλλειψη συνέπειας

Το πρόβλημα: Γυμναστήκαμε μία φορά και νομίζουμε ότι έχουμε άμεσα αποτελέσματα, όπως απώλεια βάρους. Η λύση: Η άσκηση πού και πού δεν είναι κακή ιδέα, αλλά μόνο η συνέπεια θα φέρει αποτελέσματα.

Ταλαιπωρία

Το πρόβλημα: Επιλέγουμε συνθήκες που μας δυσκολεύουν και έτσι τείνουμε από μόνοι μας να αποφεύγουμε να ασκηθούμε. Η λύση: Βεβαιωθείτε ότι διαλέγετε συνθήκες (γυμναστήριο, γυμναστή, είδος δραστηριότητας) με το οποίο να είστε άνετα.

Δικαιολογίες

Το πρόβλημα: Είμαι πολύ κουρασμένος/η, δεν έχω χρόνο – και τόσες άλλες δικαιολογίες. Η λύση: Προσπαθήστε να εξαλείψετε κάθε περιθώριο για ακύρωση λόγω ανόητων δικαιολογιών. Εσείς ξέρετε τον εαυτό σας καλύτερα από τον καθένα.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Περπάτημα: 5 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό με μόλις 30 λεπτά την ημέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση