, , , ,

Τα ζευγάρια τείνουν να μοιράζονται συνήθειες που σχετίζονται με την υγεία τους, ακόμα και τις πιο ανθυγιεινές!

Όταν ένα ζευγάρι μένει μαζί, συχνά αρχίζει να μοιράζεται τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και το μαγείρεμα. Επίσης, περνούν μαζί χρόνο σε διάφορες καθημερινές

Τα ζευγάρια τείνουν να μοιράζονται συνήθειες που σχετίζονται με την υγεία τους, ακόμα και τις πιο ανθυγιεινές!

Όταν ένα ζευγάρι μένει μαζί, συχνά αρχίζει να μοιράζεται τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και το μαγείρεμα. Επίσης, περνούν μαζί χρόνο σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες, κάποιες φορές γυμνάζονται και μαζί. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι λογικό επακόλουθο τα ζευγάρια που ζουν μαζί να υιοθετούν παρόμοιες συνήθειες στον τρόπο ζωής – προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, τα ζευγάρια τείνουν να μοιράζονται επίσης συνήθειες που σχετίζονται με την υγεία τους – ακόμα και τις πιο ανθυγιεινές. Αποδείχτηκε πως όταν ο ένας σύντροφος είχε ανθυγιεινές συνήθειες, το ίδιο έκανε και ο άλλος.

Advertisment

Η έρευνα

Επιστήμονες από το Brigham and Women’s Hospital μελέτησαν πάνω από 5.000 ζευγάρια και ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με τον επίσημο ιατρικό οδηγό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Το LS7 design, όπως ονομάζεται, περιγράφει  7 παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες: αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο στο αίμα, επίπεδο δραστηριότητας, διατροφή, βάρος και κάπνισμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους.

Με βάση τα ερωτηματολόγια, τις εξετάσεις και τα εργαστηριακά τεστ, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ανήκαν στο ιδανικό εύρος σε σχέση με το κάπνισμα, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Πάνω από το ένα τέταρτο όμως βρίσκονταν στην τρίτη κατηγορία (φτωχά επίπεδα υγείας) όσον αφορά στην υγεία, τη σωματική δραστηριότητα και την καρδιακή υγεία – μόνο το 12% βρίσκονταν στο επίπεδο του ιδανικού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των συντρόφων σε κάθε ζευγάρι. Αντιλήφθηκαν ότι πάνω από τα μισά ζευγάρια μοιράζονταν και τους 7 παράγοντες της λίστας και το 79% των ζευγαριών ανήκαν στην «μη-ιδανική» κατηγορία ως προς την καρδιαγγειακή υγεία.

Advertisment

Τα βασικά εμπόδια ήταν η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής άσκηση, που τα περισσότερα ζευγάρια είχαν κοινά. «Γνωρίζουμε πολλά για τους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας για τα άτομα μεμονωμένα, αλλά όχι για τα ζευγάρια», αναφέρει μία εκ των ερευνητών η  Samia Mora. Και συνεχίζει λέγοντας: «Περιμέναμε να δούμε κάποιους κοινούς παράγοντες κινδύνου, αλλά είδαμε τελικά έκπληκτοι ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών βρίσκονται στην μη ιδανική κατηγορία».

Πώς να στηρίξουμε την υγεία των συντρόφων μας

Η μελέτη βρήκε ότι τα ζευγάρια επηρέαζαν την υγεία ο ένας του άλλους και με θετικούς τρόπους: Στα ζευγάρια όπου το ένα άτομο σταματούσε το κάπνισμα, βελτίωνε την διατροφή του ή ξεκινούσε να γυμνάζεται περισσότερο, το άλλο άτομο ήταν πιθανότερο επίσης να ακολουθήσει.

Όπως και με τις περισσότερες προσπάθειες βελτίωσης της υγείας, η στήριξη από τους αγαπημένους μας είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μας. Όταν συζούμε/ συγκατοικούμε με τον ερωτικό μας σύντροφο, μπορούμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή να μοιραστούμε το ταξίδι, κάτι ακόμα πιο χρήσιμο. Οι υγιεινές συνήθειες τους μπορούν να σας ενθαρρύνουν να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, και αν ο/η σύντροφός σας τείνει να μην ενδιαφέρεται για την υγεία του, προτείνετε εσείς ένα κοινό σχέδιο.

Πηγή: jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2772185

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας
Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση