Νέα έρευνα δείχνει ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης δυο φορές την εβδομάδα έχει εμφανή θετικά αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση και στην ευεξία σε άτομα άνω των 70 ετών.
Η αεροβική άσκηση σε σύντομες έντονες προπονήσεις συγκεκριμένων λεπτών που διακόπτονται από σύντομες περιόδους ξεκούρασης, μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας.
Advertisment
Αν και 5ετής έρευνα ξεκίνησε το 2012, οι ερευνητές την ονομάζουν Generation 100 (Γενιά 100), και χώρισαν τυχαία υγιείς συμμετέχοντες σε τρεις διαφορετικές ομάδες προπόνησης. Η μία ομάδα έκανε την εν λόγω προπόνηση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο 4Χ4 – 4 λεπτά αεροβικής άσκησης με μέγιστο καρδιακό ρυθμό 85-95% και 4 λεπτά μέγιστου καρδιακού ρυθμούς στο 60% για 4 γύρους.
Η δεύτερη ομάδα προπονούταν σε μια σταθερή, μέτρια ένταση για 50 λεπτά. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν αν ήθελαν να προπονηθούν μόνοι τους ή να συμμετέχουν σε ομάδες με γυμναστή. Η τρίτη ομάδα ήταν ελέγχου και πήρε συστάσεις να ασκείται σύμφωνα με τις οδηγίες των Νορβηγικών αρχών υγείας. Δεν της προσφέρθηκε οργανωμένη προπόνηση, αλλά υποβλήθηκε πολλές φορές σε checkups και μετρήσεις φυσικής κατάστασης.
Η Dorthe Stensvold, καθηγήτρια στην Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου ανέφερε: «Αρχικά, πρέπει να πω ότι η άσκηση γενικά φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία των ηλικιωμένων. Και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν επιπλέον ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης έχει επιπλέον θετική επίδραση».
Advertisment
«Τόσο η σωματική όσο και η νοητική ποιότητα ζωής ήταν καλύτερες στην ομάδα υψηλής έντασης μετά από 5 έτη σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είχε επίσης την σπουδαιότερη θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση», πρόσθεσε η κα Stensvold.
Αλλά μήπως αυτή η μορφή άσκησης παρατείνει τη ζωή σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με την άσκηση μεσαίας έντασης; Σύμφωνα με την μελέτη, φαίνεται πως ναι. «Από την ομάδα της διαλειμματικής προπόνησης, το 4% των συμμετεχόντων είχαν πεθάνει μετά από 5 χρόνια. Το ποσοστό ανέβαινε στο 65 στην ομάδα μεσαίας έντασης. Η διαφορά δεν είναι στατιστικά σημαντική, αλλά η τάση είναι τόσο ξεκάθαρη που πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα δίνουν έναν καλό λόγο για να συστήνουμε αυτό τον τύπο άσκησης στους ηλικιωμένους», εξηγεί η καθηγήτρια.
Η έρευνα βρήκε επίσης ότι η ηλικία είχε την μικρότερη επίδραση στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης για όσους ασκούνται τακτικά σε αυτή την προπόνηση.
Πηγή: norwegianscitechnews.com