,

Πώς να εντάξουμε τη διατροφή χωρίς γλουτένη στο οικογενειακό μας τραπέζι

Αν είστε νέοι στη διατροφή χωρίς γλουτένη ή έχετε ένα οικογενειακό μέλος που έχει μόλις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, θα σας φαίνεται δύσκολη η μετάβαση

Πώς να εντάξουμε τη διατροφή χωρίς γλουτένη στο οικογενειακό μας τραπέζι

Αν είστε νέοι στη διατροφή χωρίς γλουτένη ή έχετε ένα οικογενειακό μέλος που έχει μόλις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, θα σας φαίνεται δύσκολη η μετάβαση από την πιο «ξέγνοιαστη» διατροφή στην πιο προσεκτική. Κανείς δεν απολαμβάνει μια αλλαγή που απαιτεί από αυτούς να σταματούν να καταναλώνουν κάτι που τους αρέσει, αλλά σας ενθαρρύνουμε εδώ να αλλάξετε τον εσωτερικό διάλογο.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν χρειάζεται να συνεπάγεται και περιορισμό· το αντίθετο μάλιστα μπορεί να σημαίνει ένα μεγαλύτερο μενού και ευκαιρία για περισσότερη ποικιλία για όλη την οικογένεια. Τα παρακάτω tips μπορούν να σας βοηθήσουν.

Advertisment

Πώς να εντάξουμε τη διατροφή χωρίς γλουτένη στο οικογενειακό μας τραπέζι

Μάθετε να εξηγείτε το γιατί

Προετοιμαστείτε για το αναπόφευκτο «Και τι είναι τελικά η γλουτένη;». Όταν αλλάζετε τον τρόπο που τρώτε, οι άνθρωποι με τους οποίους γευματίζετε το προσέχουν. Οι νέες σας συνήθειες μπορεί να κάνουν και εκείνους να αναρωτηθούν τι καταναλώνουν και γιατί. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και απλώς εξηγείστε τους τα στοιχεία.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε πολλά δημητριακά. Οπότε όταν κάποιος σας ρωτήσει γιατί πλέον δεν τρώτε τα συνηθισμένα κέικ, μπορείτε να εξηγήσετε τι προκαλεί στον οργανισμό σας η γλουτένη και γιατί δεν αρέσει πλέον στο πεπτικό σας σύστημα.

Αν έχετε κοιλιοκάκη, μπορείτε να προσθέσετε ότι έχει μια κληρονομούμενη ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη που προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Αν είστε ετοιμόλογοι και συνειδητοποιημένοι ως προς τους λόγους, τότε θα γίνει πιο εύκολο για όλους.

Advertisment

Δοκιμάστε και διασκεδάστε μαζί

Η μετάβαση μπορεί να γίνει μια διαδραστική οικογενειακή εμπειρία ώστε και το άτομο που δεν τρώει πια γλουτένη να μη νιώθει απομονωμένο. Υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα πια στα ράφια των καταστημάτων που δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε είναι εύκολο να τα προμηθευτείτε, να δοκιμάσετε το αποτέλεσμα που έχουν στη γεύση και να δημιουργήσετε μαζί γεύματα και λιχουδιές. Προσέξτε μόνο τις εταιρίες που επιλέγετε να ψωνίζετε, κάποιες είναι λιγότερο έμπιστες από άλλες.

Μάθετε τα υποκατάστατα

Φτιάξτε μια λίστα προϊόντων εύκολων και απλών αντικαταστάσεων και έχετε το σε κοινή θέα στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί όλη η οικογένεια να χρησιμοποιεί τις ίδιες εναλλακτικές, ειδικά αν το φαγητό σας είναι κοινό. Για παράδειγμα, μπορεί μια οικογένεια να αντικαταστήσει το συνηθισμένο αλεύρι με ένα άλλο, όπως από ρεβίθια ή από καρύδα.

Προσχεδιάστε τα γεύματά σας τόσο στο σπίτι όσο και έξω

Είτε κατευθύνεστε προς ένα εστιατόριο, είτε ετοιμάζετε γεύμα στο σπίτι, η εστίασή σας χρειάζεται να είναι στο μενού. Αν η οικογένειά σας έχει συνηθίσει να τρώει συχνά πίτσα, ανακαλύψτε μια εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη. Αν είναι ασφαλές, επιτρέψτε στα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι ευαίσθητα ή αλλεργικά να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη. Μην τους κάνετε να νιώθουν άσχημα γι’ αυτή τους την επιλογή.

Όταν πάτε σε ένα εστιατόριο, ψάξτε διαδικτυακά ποιες είναι οι εναλλακτικές σας επιλογές και ενημερώστε το προσωπικό που σας εξυπηρετεί για την ευαισθησία σας αυτή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση