, , ,

Τι προκαλεί το άσθμα και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κρίσεις του

Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος, κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων στενεύουν και προκαλείται φλεγμονή. Αυτά τα προβλήματα είναι που παράγουν συμπτώματα

Τι προκαλεί το άσθμα και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κρίσεις του

Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος, κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων στενεύουν και προκαλείται φλεγμονή. Αυτά τα προβλήματα είναι που παράγουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, αναπνοή με συριγμό και βήχα.

Για κάποιους ανθρώπους, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένα ερεθίσματα – όπως γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα, στην άσκηση ή ακόμα και σε αλλαγές του καιρού. Σε άλλους, τα συμπτώματα μιας κρίσης εμφανίζονται στον ύπνο ή και σε ημερήσια βάση.

Advertisment

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες άσθματος, οι περισσότερες εκ των οποίων προσδιορίζονται από ερεθίσματα ή συμπτώματα. Για παράδειγμα, το νυχτερινό άσθμα εμφανίζεται όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο το βράδυ στο κρεβάτι, ενώ το εργασιακό προκαλείται από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή σκόνη στο χώρο εργασίας.

Συχνά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ένας άνθρωπος αναπτύσσει άσθμα, η ασθένεια είναι περίπλοκη και μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενισχύει την ανάπτυξη άσθματος. Και άλλες έρευνες συνδέουν κάποια χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας με αυξημένα ποσοστά άσθματος. Αλλά καμία από αυτές τις θεωρίες δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, και οι ειδικοί συνήθως δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως το φαινόμενο.

Advertisment

Υπάρχουν παρ΄όλα αυτά επιβεβαιωμένοι παράγοντες κινδύνου και πιθανά επικίνδυνα ερεθίσματα που προκαλούν τις κρίσεις άσθματος, τα οποία παρουσιάζουμε παρακάτω.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του άσθματος

– Κάπνισμα: Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κάπνισμα προκαλεί το άσθμα ή το βοηθά να εμφανιστεί. Αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάποια σύνδεση. Κάτι παρόμοιο αναφέρεται και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα τελευταία χρόνια.

– Οικογενειακό ιστορικό άσθματος: Αν ένας από τους γονείς μας έχει άσθμα, έχουμε 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε τη νόσο.

– Παιδικές λοιμώξεις: Όσοι έχουν εμφανίσει λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική τους ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα αργότερα στη ζωή τους.

– Έκθεση στο εργασιακό περιβάλλον: Η εργασία με χημικές ουσίες, υγρασία, σκόνη, καθαριστικά προϊόντα κλπ. Αυξάνει τον κίνδυνο.

– Αλλεργίες

– Έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση

– Παχυσαρκία

Tρόποι μείωσης και αποφυγής των κρίσεων άσθματος

Αν έχετε άσθμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ερεθίσματα που προκαλούν τις κρίσεις σας. Επίσης, θα σας παρέχει φαρμακευτικές λύσεις αντιμετώπισης:

– Εμβολιασμό για τη γρίπη και την πνευμονία, περιπτώσεις που επιτείνουν το πρόβλημα του άσθματος.

– Έλεγχος της αναπνοής, κατά τον οποίο μπορούμε να εντοπίσουμε την κρίση λίγο πριν συμβεί.

– Εντοπισμός των προειδοποιητικών σημαδιών, όπως ένα μικρός βήχας, δύσπνοια το βράδυ.

– Εξάσκηση της ενσυνείδητης αναπνοής: Το στρες και το άγχος πυροδοτούν το άσθμα σε ορισμένους ανθρώπους. Μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε αυτές τις καταστάσεις με ηρεμιστικές τεχνικές αναπνοής ώστε να μπορείτε να αποφύγετε μια κρίση.

Πηγές:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-asthma/expert-answers/hygiene-hypothesis/faq-2005810

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5650922/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653

https://www.lung.org/stop-smoking/smoking-facts/impact-of-e-cigarettes-on-lung.html

https://acaai.org/asthma/symptoms/asthma-attack

https://www.aafa.org/air-pollution-smog-asthma/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;
Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μυς; Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης και οι παρενέργειες
Έρευνα: Οι φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν την κατάσταση της επιδερμίδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση