Ενώ η εξάπλωση ενός νέου ιού φαίνεται τελικά τρομακτική, δεν είναι η πρώτη φορά που μια νέα αναπνευστική ασθένεια έφτασε στα πρωτοσέλιδα. Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει ήδη πολύ σχετική έρευνα. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει στο παρελθόν τη σημασία της ρινικής αναπνοής στην πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων, υποδεικνύοντας ότι όπου οι μάσκες αποτυγχάνουν, η μύτη μπορεί να παρέχει ένα φυσικό φίλτρο για επικίνδυνα παθογόνα. Αρχικά η μύτη φιλτράρει, θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα που μπαίνει στο σώμα, ενώ με την αναπνοή από το στόμα δεν εκδηλώνονται αυτές οι ιδιότητες.
Πολλοί άνθρωποι ρωτούν γιατί ο κορονοϊός θεωρείται πολύ πιο σοβαρός από το ετήσιο ξέσπασμα της γρίπης. Με απλά λόγια, το Covid-19 συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τη γρίπη ,έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο και όπου η γρίπη έχει ως αποτέλεσμα ένα κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτός ο νέος ιός επιτίθεται σε έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο κυττάρου που ονομάζεται πνευμονοκύτταρο τύπου 2. (1,2)
Advertisment
Τα πνευμονοκύτταρα τύπου 2 είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και έκκριση ενός μορίου που ονομάζεται Surfactant, (επιφανειοδραστικός παράγοντας των πνευμόνων) το οποίο μειώνει την επιφανειακή τάση του υγρού στους πνεύμονες, συμβάλλει στις ελαστικές ιδιότητες των κυψελίδων, διευκολύνει τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και αποτρέπει την κατάρρευση των πνευμόνων και το οίδημα. Αν αυτή η λειτουργία παραβιαστεί, ο κορονοϊός μπορεί να είναι θανατηφόρος ακόμη και για ένα νεαρό, υγιές άτομο διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε όργανα συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) παράγεται στους παραρίνιους κόλπους (μια ομάδα τεσσάρων χώρων γεμάτων με αέρα που περιβάλλουν τη ρινική κοιλότητα). Αυτό σημαίνει ότι αναπνέοντας από τη μύτη, αξιοποιούμε διάφορες ιδιότητες του ΝΟ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να καταστρέφουν τα παθογόνα (4). Το NO θεωρείται αγγειοδιασταλτικό, παίζει ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες, έτσι ώστε το οξυγόνο να μπορεί να απορροφηθεί επαρκώς από τον αέρα.
Αλλά σύμφωνα με ένα έγγραφο του 1999 από τους επιστήμονες Lundberg και Weitzberg, μια άλλη βιολογική λειτουργία του μονοξειδίου του αζώτου είναι η επίδραση που έχει στην ανάπτυξη διαφόρων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των ιών. Πιθανολογείται ότι το μονοξείδιο του αζώτου που παράγεται στους ρινικούς αεραγωγούς θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας κατά της μόλυνσης.
Advertisment
Η ύπαρξη του μονοξειδίου του αζώτου στον εκπνεόμενο αέρα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1991. Αργότερα μελέτες κατέδειξαν σαφώς ότι σχεδόν όλο το ΝΟ προέρχεται από τους ανώτερους αεραγωγούς, με μικρή μόνο είσοδο από την κάτω αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες (3). Το μονοξείδιο του αζώτου (NO), το οποίο εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες κατά την ρινική αναπνοή, έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι σημαντικό για το ρόλο του στην παραγωγή επιφανειοδραστικών (5,6).
Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξηγεί: «Το CO2 θα συσσωρευτεί αργά στη μάσκα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το επίπεδο του CO2 που ενδέχεται να συσσωρευτεί στη μάσκα είναι κυρίως ανεκτό . Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, αλλά πιθανότατα δεν θα υποφέρετε από τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα CO2. Η μάσκα μπορεί να γίνει άβολη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας του ατόμου στο CO2, που θα τον παρακινήσει να αφαιρέσει τη μάσκα. Είναι απίθανο η χρήση μάσκας να προκαλέσει υπερκαπνία» (7).
Στην πραγματικότητα, η χρήση της μάσκας που προκαλεί την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για την αναπνοή σας. Η έκθεση του οργανισμού σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας του σώματός σας στο αέριο. Αυτό είναι ευεργετικό για τον οργανισμό καθώς μεταφράζεται σε ελαφρύτερη αναπνοή και μειωμένη δύσπνοια κατά τη διάρκεια ανάπαυσης, ύπνου και σωματικής άσκησης.
Παραπομπές:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32170560/?from_term=covid+19++pneumocytes&from_pos=2
2. https://www.instagram.com/tv/B9nlVtHgGE0/?igshid=aa2xq92xd24i
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1745376/pdf/v054p00947.pdf
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1745376/pdf/v054p00947.pdf
5. https://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/2017/66_S159.pdf
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12746044/
7. https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-coronavirus-mask-hypercapni/partly-false-claim-continually-wearing-a-mask-causes-hypercapnia-idUSKBN22H2H1
- Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά - 30 Σεπτεμβρίου 2024
- Υπέρπνοια: Πώς η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αέρα βλάπτει τον οργανισμό όπως η υπερφαγία - 29 Μαρτίου 2022
- Πώς να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και της αρνητικότητας – Η σημασία της αναπνοής - 8 Σεπτεμβρίου 2021