,

Ανδρογραφίς η ακιδωτή: Το «άγνωστο» βότανο με τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες

Το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή (Andrographis paniculata) είναι ένα παραδοσιακά γνωστό φαρμακευτικό φυτό της οικογένειας Acanthaceae και η ανδρογραφολίδη (andrographolide) είναι ποσοτικά ο κύριος

Ανδρογραφίς η ακιδωτή: Το «άγνωστο» βότανο με τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες

Το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή (Andrographis paniculata) είναι ένα παραδοσιακά γνωστό φαρμακευτικό φυτό της οικογένειας Acanthaceae και η ανδρογραφολίδη (andrographolide) είναι ποσοτικά ο κύριος βιοενεργός δευτερεύων μεταβολίτης του φυτού που έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στα πολλά φυτά από το γένος Ανδρογραφίς, το είδος “Ανδρογραφίς η ακιδωτή” είναι το μόνο που χρησιμοποιείται ευρέως για φαρμακευτικούς σκοπούς και είναι επίσης προ-κλινικά και κλινικά το πιο καλά μελετημένο.

Advertisment

Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα γνωστό ως ένα Αγιουρβεδικό βότανο, το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή χρησιμοποιείται επίσης φαρμακευτικώς και στα παραδοσιακά συστήματα ιατρικής της Κίνας και της Ταϊλάνδης. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή ενδείκνυται για καταστάσεις «θερμότητας», ιδιαίτερα στους πνεύμονες, στο λαιμό και στο ουροποιητικό σύστημα, καθώς και για συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα, όπως πληγές και καρμπάντσες.

Εκχυλίσματα του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί για φαρμακολογική και πειραματική επαλήθευση της παραδοσιακής του χρήσης για ρευματοειδή αρθρίτιδα, φλεγμονή, κρύο, πυρετό και διάρροια.

Η μονογραφία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το βότανο αυτό που δημοσιεύτηκε το 2003 αναφέρει ότι οι χρήσεις του αφορούν την προφύλαξη και συμπτωματική αντιμετώπιση:

Advertisment

– λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος,

– βρογχίτιδα,

– φαρυγγοαμυγδαλίτιδα,

– λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, και

– οξεία διάρροια

*υποστηρίζονται από κλινικά δεδομένα.

Εκτός από αυτές τις μολυσματικές ασθένειες, ποικίλες άλλες παραδοσιακά γνωστές φαρμακευτικές χρήσεις αυτού του φυτού αναφέρονται επίσης στη φαρμακοποιία διαφόρων παραδοσιακών συστημάτων ιατρικής (ΠΟΥ, 2003)

Οι εκτενείς προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουν εντοπίσει όχι μόνο ευρύ φάσμα ιαματικώς ενδιαφέροντων φαρμακολογικών ιδιοτήτων διαφορετικών τύπων εκχυλισμάτων από το βότανο ανδρογραφίς η ακιδωτή, αλλά επίσης και της ανδρογραφολίδης και άλλων δομικά μοναδικών βιοενεργών συστατικών τέτοιων εκχυλισμάτων.

Ανάμεσά τους, εκείνα που σχετίζονται με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις δραστικότητες εκχυλισμάτων πλούσιων σε ανδρογραφολίδη έχουν προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή των σύγχρονων ερευνητών φαρμάκων.

Ο αριθμός των κλινικών αναφορών που αποκαλύπτουν ή επιβεβαιώνουν, ιαματικές δυνατότητες των εκχυλισμάτων από το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών διαταραχών συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Στο αγιουρβέδικο σύστημα ιατρικής που χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως στην Ινδία, το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα βότανα για τη βοήθεια ασθενών που πάσχουν από διαφορετικά φάσματα παθολογίας οργάνων και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Έχει εκτιμηθεί ότι το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή χρησιμοποιείται σε περισσότερο από το 50% των φυτικών συνθέσεων που διατίθενται στο εμπόριο στην Ινδία για ηπατικές διαταραχές. Οι σύγχρονοι μελετητές της Αγιουρβέδας συχνά χαρακτηρίζουν το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή ως βότανο “Rasayana” χρήσιμο για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του στομάχου και για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και των ανοσολογικών λειτουργιών.

Αν και πολλά βότανα Rasayana έχουν πλέον ταξινομηθεί φαρμακολογικά ως φυτικά ανταπτογόνα (γνωστά και ως “προσαρμογόνα”), μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο διάσπαρτες πληροφορίες σχετικά με την ανταπτογόνο ή αντι-στρες δραστικότητα των εκχυλισμάτων Andrographis paniculata και των βιοενεργών συστατικών τους.

Ο όρος “ανταπτογόνα” επινοήθηκε κατά την δεκαετία του 1940 από τον Ρώσο φαρμακολόγο γιατρό Lazarev ώστε να περιγράψει ουσίες που οδηγούν σε αύξηση της μη-ειδικής αντίδρασης του σώματος στο στρες από διάφορους επιβλαβείς παράγοντες.

Όπως σχεδόν όλα τα φυτικά ανταπτογόνα και τα αγιουρβεδικά βότανα Rasayana, τα εκχυλίσματα από το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή διαθέτουν επίσης αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές δραστικότητες.

Έχει αναφερθεί ότι ακόμη και η αποξηραμένη σκόνη από το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή περιέχει 5,45% ανδρογραφολίδη και ότι η χορήγηση 600 έως 1800 mg ανά ημέρα αυτής της σκόνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μειώνει σημαντικά γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 5,46% και την ινσουλίνη ορού νηστείας κατά 20,93%.

Επομένως, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι φαρμακολογικώς καλά τυποποιημένα εκχυλίσματα από το βότανο Ανδρογραφί η ακιδωτή θα μπορούσαν να είναι μια πιο ολιστική και ρεαλιστική προσέγγιση για την καταπολέμηση του διαβήτη που οφείλεται στην παχυσαρκία.

Ο διαβήτης που οφείλεται στην παχυσαρκία έχει πλέον αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως επιδημία του 21ου αιώνα. Δεδομένου ότι ο διαβήτης που οφείλεται στην παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για σχεδόν όλες τις κύριες μη-μεταδοτικές ασθένειες που επηρεάζουν όλη τη σωματική και διανοητική λειτουργία που ρυθμίζεται από ενδογενή ανοσοποιητικά και νευρικά συστήματα, οι κατάλληλες χρήσεις των ανταπτογόνων δυνατοτήτων από το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή και των μεταβολιτών της θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα εφικτό μέσο για την πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας που προκαλούνται ή συνδέονται με αυτήν την επιδημία.

Πηγή: www.researchgate.net

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Η μετατροπή των δεδομένων σε μουσική μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τη φύση
Μπορούν οι μεγαδομές να επιβραδύνουν την περιστροφή της Γης; Να τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη
Explainer video: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας το «ανακυκλωμένο» νερό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση