, , , ,

Αντιμετωπίζοντας το στρες: Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την ψυχική σας υγεία

Πόσες φόρες έχετε ξαπλώσει στο κρεβάτι με τις χιλιάδες έγνοιες να στριφογυρνούν στο μυαλό σας; Θα καταφέρετε να εντυπωσιάσετε τον προϊστάμενο στο επόμενο meeting,

Αντιμετωπίζοντας το στρες: Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την ψυχική σας υγεία

Πόσες φόρες έχετε ξαπλώσει στο κρεβάτι με τις χιλιάδες έγνοιες να στριφογυρνούν στο μυαλό σας; Θα καταφέρετε να εντυπωσιάσετε τον προϊστάμενο στο επόμενο meeting, θα φτάσετε εγκαίρως στη σχολική γιορτή του γιου σας, θα βάλετε τάξη στις οικονομικές εκκρεμότητες;

Αμέτρητες αμφιβολίες κατακλύζουν τον νου σας. Την επόμενη μέρα πετάγεστε ταραγμένος από τον ύπνο, προτού καν ακουστεί ο ήχος από το ξυπνητήρι. Νιώθετε ήδη την ανάσα σας κοφτή και η ένταση πλημμυρίζει κάθε κύτταρο του κορμιού σας. Καλωσορίσατε στον τρομακτικό κόσμο του στρες, έναν κόσμο οικείο όσο και αχαρτογράφητο.

Advertisment

Μια ταινία καταδίωξης με εσάς πρωταγωνιστές

Στην πραγματικότητα, το στρες θα μπορούσε να είναι εκείνος ο κακός τύπος που τρέχει από πίσω σας στην ταινία καταδίωξης. Εσείς αγωνιάτε να ξεφύγετε, σκαρφίζεστε μάλιστα ένα σωρό τεχνάσματα για να αποφύγετε τον εχθρό, μα με ένα αλλόκοτο τρόπο αισθάνεστε την καυτή του ανάσα διαρκώς πίσω σας.

Τι θα λέγατε να σταματήσετε να τρέχετε και να γνωρίσετε καλύτερα τον αντίπαλο; Πιθανόν, μάλιστα, μια συνομιλία μαζί του να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να αποκωδικοποιήσετε σε βάθος τα κίνητρά του και να οργανώσετε αποτελεσματικότερα τη στρατηγική σας εναντίον του.

Το στρες στη ζωή σας

Εξοπλιστείτε με ψυχραιμία, λοιπόν, γιατί ο Κύριος Στρες σας πλησιάζει. Βολεύεται στην αντικριστή θέση στο τραπέζι της κουζίνας. Τον κοιτάτε εξεταστικά. Εκ πρώτης όψης φαίνεται φυσιολογικός, σχεδόν καλοβαλμένος με το κομψό κοστούμι του. Αν εξαιρέσεις βέβαια εκείνη τη γραβάτα που μοιάζει να σφίγγει και το δικό σας λαιμό, εκτός από τον δικό του…

Advertisment

Στην πραγματικότητα, το στρες αποτελεί μια συνηθισμένη ψυχική κατάσταση. Πιο απλά: Όλοι κάποτε θα αγχωθούμε. Το ζητούμενο είναι πόσο, σε τι συχνότητα και, φυσικά, με ποιον τρόπο θα διαχειριστούμε το άβολο συναίσθημα μας.

Επιστρέφουμε στο τραπέζι. Ο κύριος Στρες παίρνει τώρα τον λόγο:  «Τακτοποίησες τους λογαριασμούς του μήνα;» σας ψιθυρίζει.

Εσείς υπολογίζετε ανήσυχος: «Κινητό, ενοίκιο, ΔΕΗ, τηλέφωνο…» .

Ναι, φανήκατε συνεπείς. Ανασαίνετε με μια κάποια ανακούφιση.

Εκείνος όμως συνεχίζει τις άβολες ερωτήσεις: «Πρόσεξες πως ήταν λιγάκι απόμακρη σήμερα η σύντροφος σου; Λες να σε βαρέθηκε;» «Και οι συνάδελφοι στο γραφείο, σαν να μην σε πολυσυμπαθούν μοιάζουν…».

Εγκλωβισμένοι στο λαβύρινθο του νου

Ο Κύριος Στρες έχει βρει όλα σας τα κουμπιά και σας ζητά πάντα κάτι παραπάνω , λίγο περισσότερο χώρο στη ζωή σας, μια θέση στην καθημερινότητά σας, ένα τσουβάλι ενοχές στις χαρές σας. Αποτελεί άλλωστε την άμεση αντίδραση σας σε όσα γεγονότα λειτουργούν σαν μοχλός πίεσης για εσάς.

Μπορείτε, όμως, να εξοστρακίσετε την άβολη ένταση από την καθημερινότητά σας; Φυσικά και όχι. Εξάλλου, το στρες σε μικρή ποσότητα είναι ωφέλιμο, καθώς μεταφέρει σήματα κινδύνου στον οργανισμό, ωθώντας τον να τεθεί σε εγρήγορση, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση του.

Τι γίνεται, όμως, όταν κάθε μικρό εμπόδιο αρκεί για να υποκινήσει έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που παράγουν εξίσου δυσάρεστα συναισθήματα; Υπάρχει τρόπος να δραπετεύσετε από τον λαβύρινθο του νου;

Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την ψυχική σας υγεία

Αντιμετωπίζοντας το στρες: Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την ψυχική σας υγεία

Το βιβλίο «Αντιμετωπίζοντας το στρες» από τις Εκδόσεις Διόπτρα αποδεικνύεται ο πολύτιμος σύμμαχός σας. Η σύμβουλος ψυχολογίας Δρ. Lee Brosan επιστρατεύει τις αποτελεσματικές τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας για να σας διαβεβαιώσει πως σε κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση. Χρειάζεται, όμως, τη συνεργασία σας. Είστε έτοιμοι να αλλάξετε τους κανόνες του παιχνιδιού;

Αποκτήστε επίγνωση των αρνητικών σας σκέψεων

Πρώτο βήμα: Οργανωθείτε. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον αντίπαλο αποτελεσματικά, αν δεν τον μελετήσετε σε βάθος. Κρατήστε τουλάχιστον για μια εβδομάδα ημερολόγιο των αρνητικών σας σκέψεων. Για παράδειγμα: 08:50, 20 Νοεμβρίου. Κίνηση στους δρόμους και αργοπορία στη δουλειά. Νιώθω πανικόβλητος. Είμαι βέβαιος πως ο διευθυντής μου θα με απολύσει.

Και τώρα, αφού ανασύρατε την αρνητική σας σκέψη από το πηγάδι του υποσυνείδητου, εξετάστε την με ρεαλισμό. Ευσταθεί ο συλλογισμός σας; Θεωρείτε στα αλήθεια τόσο πιθανόν ένα μποτιλιάρισμα να σας οδηγήσει στην απόλυση; Θυμηθείτε πόσο συνετός υπάλληλος είστε, συνειδητοποιείστε την αξία σας. Ένα κόκκινό φανάρι στέκεται αρκετό να ανατρέψει τα δεδομένα; Σαφώς και όχι.

Εξασκηθείτε σε έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο σκέψης

Ύστερα αρχίστε να παρατηρείτε όλα σας τα γνωσιακά λάθη, τις υπεργενικεύσεις, την καταστροφολογία, την τάση σας να βλέπετε μόνο το άσπρο και το μαύρο κάθε κατάστασης. «Μα, μου συμβαίνουν απρόοπτα περιστατικά. Ο καθένας στη θέση μου θα έχανε την ηρεμία του», πιθανόν να μονολογείτε. Είναι πράγματι, όμως, οι καταστάσεις ικανές να σας αγχώσουν ή μήπως ο τρόπος που εσείς τις ερμηνεύετε νοθεύει την ψυχική σας υγεία;

Χάσατε τη γιορτή του γιού σας: Θέλετε να περάσετε όλη την υπόλοιπη εβδομάδα λοιδορώντας την αφεντιά σας για το πόσο ανάξιος γονιός αποδειχθήκατε ή επιθυμείτε να επινοήσετε εναλλακτικούς και πιο δημιουργικούς τρόπους δράσης; Πιάστε τον γιο σας από το χέρι και μιλήστε του μέσα από την καρδιά σας. Θέλατε πολύ να τον χειροκροτήσετε εκείνη τη μέρα. Δεν τα καταφέρατε αλλά είστε περήφανος κάθε στιγμή για την εξέλιξη του. Και έπειτα πείτε του: «Έλα να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο με μια κοινή δραστηριότητα, έλα να χτίσουμε νέες υπέροχες αναμνήσεις παρέα». Αμέσως εκείνος θα σας χαμογελάσει πλατιά.

Εστιάστε στο παρόν

Ύστερα, εστιάστε στο εδώ και τώρα: Βγήκατε μια υπέροχη βόλτα. Ναι, σας περιμένει ένας σωρός δουλειάς στο σπίτι αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η καταπράσινη φύση και ο καθαρός αέρας που γεμίζει με ενέργεια τα πνευμόνια σας. Νιώστε το θαύμα της ζωής. Αντικρίστε με τον σύντροφό σας το ηλιοβασίλεμα και επιτρέψτε στη μαγεία των χρωμάτων και της τρυφερής αγκαλιάς να σας συγκινήσουν βαθιά.

Μην προσπαθείτε διαρκώς να γίνετε κάτι περισσότερο, μην αγωνίζεστε να αγγίξετε ανεδαφικές προσδοκίες, μην περιμένετε το χειρότερο. Αγαπήστε το σημείο που βρίσκεστε. Έχετε ελλείψεις, αλλά ποιος δεν έχει; Έπειτα, δουλέψτε μεθοδικά εκείνες τις καταστάσεις που σας στρεσάρουν.

Καταστρώστε σχέδιο δράσης

Επιθυμείτε να χάσετε το ανεπιθύμητο βάρος, να βρείτε μια δουλειά αντάξια των προσδοκιών σας, να εμπιστεύεστε περισσότερο τους ανθρώπους. Θα τα καταφέρετε. Αλλά κανένα μαγικό τζίνι δε θα πραγματοποιήσει αυτόματα τις ευχές σας. Καταστρώστε λοιπόν ένα σχέδιο δράσης και θέστε ρεαλιστικούς και σαφείς στόχους.

Κάντε ένα βήμα τη φορά, γιορτάστε τις μικρές σας επιτυχίες γιατί αυτές θα φέρουν στην αγκαλιά σας και τις σπουδαίες νίκες. Αγαπήστε τον εαυτό σας και αποδεχτείτε το απρόβλεπτο του πεπρωμένου. Εσείς θα προετοιμαστείτε ως σωστός στρατιώτης για τις μάχες αλλά δεν θα ελέγξετε και την καταιγίδα που έρχεται από τον ουρανό. Μπορείτε όμως να προφυλαχθείτε από αυτήν στο πιο στέρεο κρησφύγετο.

Αντιμετωπίστε το στρες και μεταμορφωθείτε

Ξεκινήστε μ’ ένα βιβλίο. Το «Αντιμετωπίζοντας το στρες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο.

Εξασκηθείτε, επιμείνετε στη θετική στάση και μεταμορφωθείτε. Εξάλλου, αν σταματήσετε να τρέχετε θα αντιληφτείτε πως κανένας άλλος δεν σας καταδίωκε ποτέ εκτός από τον ίδιο σας τον εαυτό…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση