, ,

Πώς να διαχειριστούμε τον θυμό των εφήβων, ψυχολόγοι εξηγούν

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, θα αποκτούν και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο. Όμως, η πραγματικότητα είναι άλλη: οι έφηβοι έχουν πολλά ξεσπάσματα, που οι γονείς

Πώς να διαχειριστούμε τον θυμό των εφήβων, ψυχολόγοι εξηγούν

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, θα αποκτούν και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο. Όμως, η πραγματικότητα είναι άλλη: οι έφηβοι έχουν πολλά ξεσπάσματα, που οι γονείς δυσκολεύονται να χειριστούν. Είναι σαν οι έφηβοι να μπορούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από ήρεμοι να γίνουν έξω φρενών.

Οι εκρήξεις αυτές προκαλούν μια ανισορροπία στο περιβάλλον του παιδιού. Αλλά πριν χάσετε την ψυχραιμία σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ενεργοποιήστε τη λογική: Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον θυμό των έφηβων παιδιών χωρίς να απομακρυνθείτε από αυτά;

Advertisment

Στρατηγικές για τη διαχείριση του θυμού των εφήβων

Εγκαταστήστε κανόνες θυμού στο σπίτι

Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές προσδοκίες για το πώς διαχειριζόμαστε τον θυμό. Ορισμένες οικογένειες έχουν μικρή ανοχή στις φωνές, ενώ άλλες τις θεωρούν ένα φυσιολογικό μέσο επικοινωνίας. Δημιουργήστε κανόνες για το τι είναι αποδεκτή συμπεριφορά και τι όχι. Εξηγείστε γιατί δεν θα ανεχτείτε τη βία, τις προσβολές και τις απειλές. Προσδιορίστε ξεκάθαρα τις συνέπειες που ακολουθούν αν παραβούν τους κανόνες.

Διδάξτε τους αυτοπεποίθηση

Κάποιες φορές η επιθετικότητα και ο θυμός πηγάζουν από μια έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριά για τον εαυτό τους. Διδάξτε στα παιδιά σας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους με πιο κόσμιο τρόπο. Μιλήστε για τη σημασία των επιχειρημάτων• αν νιώθουν ότι έχουν χάσει το δίκιο τους, πρέπει να παλέψουν με τεκμήρια να το ξανακερδίσουν και όχι με φωνές.

Διδάξτε στους εφήβους να αναγνωρίζουν τα σωματικά προειδοποιητικά σημάδια του θυμού

Οι έφηβοι συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν πότε αρχίζουν να θυμώνουν. Επιτρέπουν στον εαυτό τους να βγουν εκτός ελέγχου και είναι φυσιολογικό δεδομένης της ορμονικής έκρηξης που δημιουργείται στο σώμα τους. Ενθαρρύνετέ τους να «βλέπουν» τα σημάδια του θυμού όταν έρχονται και να κάνουν ένα διάλειμμα, να μένουν λίγο μόνοι και να αναπνέουν βαθιά μετρώντας από μέσα τους μέχρι το 10.

Advertisment

Διδάξτε τους δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Οι έφηβοι που δεν έχουν αναπτύξει τεχνικές επίλυσης προβλημάτων καταφεύγουν στην επιθετικότητα για να ακουστούν και για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Είτε παλεύουν με μια σχολική εργασία, είτε προσπαθούν να επιλύσουν ένα προσωπικό πρόβλημα, ενθαρρύνετέ τους να σκαρφίζονται και να καταγράφουν τρεις πιθανές λύσεις. Ύστερα, μπορούν να εξετάζουν τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να λύνουν ένα πρόβλημα χωρίς να χάνουν την ψυχραιμία τους.

Πηγή: www.goodhousekeeping.com/life/parenting/a29500829/teenage-anger

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση