, ,

To μυστικό της επιτυχίας: Στάσου με ίσια την πλάτη και όρθιους τους ώμους

Το να στέκεσαι με ίσια την πλάτη και όρθιους τους ώμους συνεπάγεται να αποδέχεσαι την τρομερή ευθύνη της ζωής με τα μάτια ανοιχτά. Συνεπάγεται

To μυστικό της επιτυχίας: Στάσου με ίσια την πλάτη και όρθιους τους ώμους

Το να στέκεσαι με ίσια την πλάτη και όρθιους τους ώμους συνεπάγεται να αποδέχεσαι την τρομερή ευθύνη της ζωής με τα μάτια ανοιχτά. Συνεπάγεται να αποφασίζεις να μεταμορφώσεις οικειοθελώς το χάος των δυνατοτήτων σε μια τακτική κατοικήσιμη πραγματικότητα. Συνεπάγεται να υιοθετείς το βάρος της άβολης ευαλωτότητας και να αποδέχεσαι το τέλος του ασυνείδητου Παραδείσου της παιδικής ηλικίας, όταν μόνο αμυδρά καταλάβαινες το πεπερασμένο και τη θνητότητα.

Συνεπάγεται ότι αναλαμβάνεις οικειοθελώς τις απαραίτητες θυσίες για να δημιουργήσεις μια παραγωγική και γεμάτη νόημα πραγματικότητα (συνεπάγεται ότι πράττεις ώστε να ικανοποιήσεις τον Θεό, για να το μεταφράσουμε σε μια αρχαία γλώσσα).

Advertisment

Το να στέκεσαι με την πλάτη ίσια και τους ώμους όρθιους σημαίνει ότι κατασκευάζεις την κιβωτό που προστατεύει τον κόσμο από την πλημμύρα, οδηγείς τον λαό σου μέσα από την έρημο αφού έχει ξεφύγει από την τυραννία, φεύγεις από ένα άνετο σπίτι και μια χώρα, και ότι λες τα προφητικά λόγια σε αυτούς που αγνοούν τις χήρες και τα παιδιά. Συνεπάγεται ότι επωμίζεσαι τον σταυρό που δείχνει το Χ, το σημείο όπου το Εσύ συναντά το Είναι με τρόπο τόσο τρομακτικό.

Συνεπάγεται ότι ξαναρίχνεις τη νεκρή, άκαμπτη και υπερβολικά τυραννική τάξη στο χάος από το οποίο δημιουργήθηκε, σημαίνει ότι αντέχεις την ανασφάλεια που επέρχεται και δημιουργείς, στη συνέχεια, μια καλύτερη, πιο παραγωγική και με περισσότερο νόημα τάξη.

Έτσι, δώσε μεγάλη προσοχή στη στάση σου. Σταμάτα να περπατάς σκυφτός. Πες αυτό που σκέφτεσαι. Πρόβαλε τις επιθυμίες σου, σαν να τις δικαιούσαι – τουλάχιστον όσο τις δικαιούνται και οι άλλοι. Περπάτα ευθυτενής και κοίτα με ειλικρίνεια μπροστά. Τόλμα να είσαι επικίνδυνος. Βοήθα τη σεροτονίνη να ρέει άφθονη μέσα από τις νευρικές οδούς που αποζητούν με απελπισία την ηρεμιστική της επίδραση.

Advertisment

Οι άνθρωποι, και μαζί με αυτούς και εσύ, θα αρχίσουν να υποθέτουν ότι είσαι ικανός και αρκετός (ή τουλάχιστον δεν θα συμπεραίνουν αμέσως το αντίθετο). Καθώς ενθαρρύνεσαι από τη θετική ανταπόκριση που λαμβάνεις πλέον, θα αρχίσεις να έχεις λιγότερο άγχος. Θα σου είναι πιο εύκολο να προσέξεις τις υπόρρητες κοινωνικές πληροφορίες που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι όταν επικοινωνούν. Οι συζητήσεις θα ρέουν καλύτερα, με λιγότερες αμήχανες παύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο πιθανό να γνωρίσεις κόσμο, να αλληλεπιδράς μαζί τους και να τους εντυπωσιάζεις. Όταν γίνεται αυτό, όχι μόνο αυξάνονται οι πιθανότητες να σου συμβούν καλά πράγματα – αλλά, επιπλέον, θα αισθάνεσαι και καλύτερα όταν αυτά τα καλά πράγματα όντως συμβαίνουν.

Έτσι, καθώς θα έχεις δυναμώσει και θα έχεις ενθαρρυνθεί, ίσως να επιλέξεις να αποδεχτείς το Είναι και να επιχειρήσεις την επέκταση και τη βελτίωσή του. Έτσι, καθώς θα έχεις δυναμώσει, ίσως να μπορείς να σταθείς, ακόμη και όταν κάποιος αγαπημένος σου είναι άρρωστος, ακόμη και αν χάσεις κάποιο γονιό σου, και να επιτρέψεις στους άλλους να βρουν τη δύναμη μαζί σου, όταν, διαφορετικά, θα τους κατέκλυζε η απελπισία. Καθώς θα έχεις ενθαρρυνθεί, θα ξεκινήσεις το ταξίδι της ζωής σου, θα αφήσεις το φως σου να λάμψει στον λόφο του παραδείσου και θα ακολουθήσεις το πεπρωμένο που σου αξίζει. Τότε μπορεί να αρκεί το νόημα της ζωής σου ώστε να κρατήσεις μακριά την καταστροφική επίδραση της απελπισίας για τη θνητότητά σου.

Τότε θα μπορείς να αποδεχτείς το φρικτό βάρος του Κόσμου και να βρεις χαρά. Εμπνεύσου από τον νικητή αστακό, με τα 350 εκατομμύρια χρόνια της πρακτικής του σοφίας. Στάσου με ίσια την πλάτη και όρθιους τους ώμους.

Απόσπασμα από το διεθνές bestseller του Jordan B. Peterson «Δώδεκα κανόνες για τη ζωή: ένα αντίδοτο για το χάος» από την Key Boοks. Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση