, ,

Πώς να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα μόνοι ή με την οικογένειά μας εν μέσω πανδημίας

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο θέμα της πανδημίας είναι το πώς σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, η

Πώς να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα μόνοι ή με την οικογένειά μας εν μέσω πανδημίας

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο θέμα της πανδημίας είναι το πώς σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, η παραμονή στο σπίτι μακριά από τους αγαπημένους μας είναι ο ασφαλέστερος και μόνος τρόπος που έχουμε για να τους δείξουμε πόσο πολύ νοιαζόμαστε γι’ αυτούς.

Αυτό το γεγονός που πάει κόντρα στη διαίσθησή μας είναι δύσκολο να χωνευτεί. Όμως, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον νέο ιό με δυσκολία μειώνονται, οι ειδικοί μας επαναλαμβάνουν πόσο λάθος θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με πολλά άτομα και με ευπαθείς ομάδες μέσα στις γιορτές, αγνοώντας τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Advertisment

Για το καλό των ανθρώπων που αγαπάτε, αλλά και των ευάλωτων ανθρώπων στην κοινότητά σας, μην θεωρήσετε ότι αυτές οι μέρες είναι το διαβατήριο της «ελευθερίας» σας και ξεχάσετε την πανδημία. Ο ασφαλέστερος τρόπος να γιορτάσετε φέτος είναι με τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι.

Εντούτοις, οι γιορτές δεν ακυρώνονται επειδή ακυρώθηκαν τα πάρτι. Ο εορτασμός μόνοι, ψηφιακά ή με άλλα μέλη της οικογένειας σημαίνει απλώς ότι χρειάζεται να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Και γι’ αυτό εδώ έχουμε συλλέξει ορισμένες ιδέες.

Πώς να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με ασφάλεια στο σπίτι

1. Να μαγειρέψω ή όχι;

Ιδού η απορία. Το μαγείρεμα μεγάλων ποσοτήτων που θα μπορούσαν να χορτάσουν ένα μικρό χωριό, ενώ φέτος το τραπέζι θα έχει λίγα μέλη, φαίνεται εντελώς μη πρακτικό. Κι όμως, για κάποιους ανθρώπους, οι υπερβολές του γιορτινού τραπεζιού είναι αδιαπραγμάτευτες, απαραίτητες. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: Μάλλον δεν θα έχουμε τι να κάνουμε τόσα περισσεύματα. Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα αποτελέσουν φέτος σπατάλη χρόνου, χρημάτων και ενέργειας. Γι’ αυτό διαλέξετε ένα ή δύο από τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα γεύματα, αγοράστε μικρές ποσότητες και εμπλουτίστε το μενού με σαλάτες και υγιεινά ορεκτικά.

Advertisment

2. Ώρα για νέες παραδόσεις

Τα προηγούμενα χρόνια, φάνταζε τρομακτικό το να μείνουμε μακριά από τις μεγάλες γιορτές και τις οικογενειακές παραδόσεις. Έπρεπε να είμαστε παρόντες, αλλιώς ακούγαμε παράπονα. Φέτος όμως έχουμε μια κάποια πρωτότυπη ελευθερία και μπορείτε να δοκιμάσετε νέα έθιμα, συνταγές και δραστηριότητες.

Συνήθως, η αναπαραγωγή των παλιών παραδόσεων μπορεί να είναι ανακουφιστική συναισθηματικά – να χαρίζει μια οικειότητα. Αλλά αν σε έναν μικρό βαθμό νιώθετε ότι αποτελεί μια συνήθεια που θα θέλατε να αλλάξετε, μην διστάσετε να δημιουργήσετε νέους κανόνες γι’ αυτές τις γιορτινές μέρες.

3. Στολίζουμε και διακοσμούμε όπως θέλουμε

Το πιθανότερο είναι ότι μετά από χρόνια θα θέλουμε να ξεχάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά είναι σημαντικό να μην λαμβάνουμε τίποτα ως δεδομένο. Αν βρίσκεστε σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε την υγεία σας, θα είστε ασφαλείς και αυτό αξίζει να το παρατηρούμε αυτό τον καιρό και να μην το προσπερνάμε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις μέρες και να απολαύσουμε ορισμένες μικρές αλλαγές. Για παράδειγμα, το σπίτι: εδώ και πολλούς μήνες νιώθουμε παγιδευμένοι μέσα σε αυτό, με τα ίδια έπιπλα, τους ίδιους χώρους, την ίδια αίσθηση. Ακόμα κι αν δεν κάνουμε ρεβεγιόν σπίτι, ακόμα κι αν οι φίλοι μας δεν ξενυχτήσουν φέτος μαζί μας, εμείς μπορούμε να στολίσουμε και να διακοσμήσουμε όσο και όπως θέλουμε. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τη μνήμη, οπότε τα αρωματικά κεριά μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση της χαράς παρελθοντικών γιορτινών συναθροίσεων.

4. Κι όμως υπάρχουν ακόμα Χριστουγεννιάτικα bazaar για καλό σκοπό (online)

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν παντού στις πόλεις μεγάλα ή μικρά bazaar, φιλανθρωπικά ή φιλόζωα, πολλοί μάλιστα δήλωναν εθελοντές και αυτή ήταν η δική τους παράδοση.

Φέτος, τα bazaar, τα φιλανθρωπικά gala και οι συναντήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων δεν μειώθηκαν, το αντίθετο μάλιστα. Κάποιους από τους οργανισμούς έχουν «μεταφέρει» τέτοιες εκδηλώσεις διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να δει τα προϊόντα διαδικτυακά και να παραγγείλει με αυτό τον τρόπο. Και φέτος, περισσότερο από ποτέ, αυτές οι πρωτοβουλίες χρειάζονται στήριξη. Αν, λοιπόν, είχατε στο νου σας να κάνετε ορισμένα δώρα σε φίλους, συγγενείς ή στον εαυτό σας, είναι ευκαιρία να τα προμηθευτείτε από εκεί, κάνοντας διπλό καλό.

5. Αφορμή για ψηφιακά πάρτι

Μέχρι σήμερα, λίγο πολύ όλοι αναγκαστήκαμε να μάθουμε να χειριζόμαστε πλατφόρμες συναντήσεων, εκπαίδευσης κλπ. Όσοι εργάζονται με τηλεργασία, μάλλον θα αριστεύουν στη χρήση τους. Αν δεν έχετε κουραστεί από τα ψηφιακά μέσα, μπορείτε να οργανώσετε ένα ψηφιακό πάρτι με φίλους ή συγγενείς. Βάλτε ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας κρασί και δώστε ραντεβού για μια ευχάριστη, διασκεδαστική online συνάντηση με ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η κόπωση από τα ψηφιακά μέσα όμως υπάρχει και μάλιστα είναι πλέον πολύ συχνή. Γι’ αυτό μην νιώσετε άσχημα αν δεν μπορέσετε να συμμετέχετε σε ένα ψηφιακό πάρτι για οποιοδήποτε λόγο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση