, ,

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον τρόπο που περνάμε φέτος τις γιορτές

Έχουμε συνηθίσει αυτή την περίοδο κάθε χρόνο να οργανώνουμε ρεβεγιόν, να τρέχουμε για να προλάβουμε να πάρουμε δώρα για όλους και να μαζευόμαστε σε

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον τρόπο που περνάμε φέτος τις γιορτές

Έχουμε συνηθίσει αυτή την περίοδο κάθε χρόνο να οργανώνουμε ρεβεγιόν, να τρέχουμε για να προλάβουμε να πάρουμε δώρα για όλους και να μαζευόμαστε σε διάφορα σπίτια με φίλους και συγγενείς. Η απουσία αυτών των πραγμάτων δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας, απώλεια τουλάχιστον ως προς τις συνηθισμένες διαδικασίες. Αυτή η ρήξη με την παράδοση και τη συνήθεια είναι αρκετά αποσταθεροποιητική και για τα παιδιά.

Αν τόσες πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με κάτι τόσο παλιό και καλά εγκαθιδρυμένο μπορούν να ακυρωθούν, σε τι μπορούν τα παιδιά να βασιστούν; Μία έρευνα που διεξήχθη στο Ohio και συγκεκριμένα στο Nationwide Children’s Hospital βρήκε ότι τα δύο τρίτα των γονιών παιδιών κάτω των 18 ετών ανησυχούν ότι η επίδραση που θα έχει η πανδημία στην ψυχική υγεία των παιδιών τους θα είναι μεγαλύτερη όσο περνά ο καιρός και οι δυσκολίες παραμένουν. Πάνω από τους μισούν αναφέρουν επίσης ότι ξεμένουν από ιδέες για να διατηρήσουν ψηλά το ηθικό των παιδιών.

Advertisment

Είναι πράγματι δελεαστικό τώρα στο τέλος της χρονιάς που όλοι είμαστε κουρασμένοι να προσφέρουμε στα παιδιά μας και σε εμάς λίγη άνεση παραπάνω, περισσότερη «κανονικότητα», να τα κακομάθουμε για να αντισταθμίσουμε για όλες τις θυσίες και να συνεχίσουμε τις γιορτές σαν η πανδημία να μην άλλαξε τίποτα.

Αλλά οι παιδοψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί συστήνουν έναν άλλο καλύτερο τρόπο: χρειάζεται απλώς να κάνουμε και τα παιδιά μέρος αυτής της προσπάθειας. Το Time προτείνει κάποια από τα tips των ειδικών για το πώς να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας σωστά τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν τα φετινά Χριστούγεννα.

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον τρόπο που γιορτάζουμε φέτος τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Κάνουμε ένα σχέδιο

Όπως και με τις περισσότερες γονικές δυσκολίες, τα καλά νέα είναι ότι το παιδί σας θα είναι μια χαρά. Τα κακά νέα είναι ότι απαιτείται μια κάποια προσπάθεια εκ μέρους σας. Δεν φτάνει που εργαζόμαστε, που έχουμε γίνει δάσκαλοι, τώρα χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Advertisment

Τα παιδιά γενικά προτιμούν τη ρουτίνα και την προβλεψιμότητα, όπως και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι οι γονείς θα χρειαστεί να φτιάξουν μια νέα γιορτινή ρουτίνα, που δεν συμπεριλαμβάνει πάρτι, τραπέζια και άλλα παιδιά. Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε ποια στοιχεία θα συναποτελέσουν τη φετινή θετική εμπειρία.

Σκαρφιζόμαστε μερικές δημιουργικές (αλλά απλές) ιδέες

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει κάποιες ιδέες που θα αφορούν σε παραδόσεις που μπορούμε με ασφάλεια να συνεχίσουμε μέσα στην οικογένεια – Χριστουγεννιάτικες ταινίες φορώντας αστείες πιτζάμες, στολισμός, μαγειρική συγκεκριμένων παραδοσιακών πιάτων και γλυκών, τραγούδια – κάλαντα εντός του σπιτιού.

Εκτός από αυτά, και καθώς έχουμε περισσότερο χρόνο σε αυτές τις γιορτές, μπορείτε να σκαρφιστείτε και ορισμένες πιο δημιουργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε Χριστουγεννιάτικες κάρτες για τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και για άλλους συγγενείς, αντί να στείλετε έτοιμες.

Δίνουμε παραπάνω βάρος στις συζητήσεις

Επιλέξτε προσεκτικά μια στιγμή και κάντε μια συζήτηση για το τι συμβαίνει αυτή τη χρονιά. Μην αφήσετε τα παιδιά απλώς να απορούν και να μαντεύουν. Δώστε τους την αμέριστη προσοχή σας. Στη συνέχεια, δώστε τη δέουσα βαρύτητα στο τι νιώθουν εκείνα ως διαφορετικό και ποια είναι τα συναισθήματά τους.

Μην αγνοείτε την απογοήτευσή τους

Υπάρχει ένα κλασικό παράδειγμα που αναπαράγεται σε πολλές περιπτώσεις. Ένα παιδί επιστρέφει από το σχολείο του και δηλώνει ότι είχε μια πραγματικά άσχημη μέρα. Το εκφράζει στους γονείς τους και εκείνοι έχοντας επιβιώσει σοβαρών κακουχιών παλαιότερα, του λένε ότι το πρόβλημά του είναι τόσο μικρό μπροστά σε άλλα.

Μέσα του γνωρίζει ότι αυτό ισχύει, αλλά δεν είναι κάτι που του κάνει να νιώθει καλύτερα. Είναι πολύ εύκολο για εμάς τους ενήλικες που αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες της παγκόσμιας πανδημίας, να θεωρούμε υπερβολικές τις παιδικές αντιδράσεις. Αλλά αυτό είναι λάθος. Δεν χρειάζεται να διορθώσουμε το συναίσθημά τους, απλώς να τα ακούμε και να επικυρώνουμε αυτό που νιώθουν, αφού αυτή είναι η δική τους πραγματικότητα.

Αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να «καλύψουμε» τις απώλειες με περισσότερα δώρα

Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο εθιστικά όσο η χαρά και ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των παιδιών όταν ανοίγουν ένα δώρο που ήθελαν πολύ. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν να μην το παρακάνουμε φέτος επειδή νιώθουμε ότι έχουν κάνει πολλές θυσίες φέτος. Αντί γι’ αυτό, προτείνουν γονείς και παιδιά να συζητήσουν μαζί ποιο ένα δώρο θα αγοράσουν, καθώς και όλοι λίγο πολύ βρισκόμαστε οικονομική στενότητα ακριβώς λόγω αυτής της πανδημίας.

Πηγή:

time.com/5918595/holidays-covid-19-kids/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση