,

Συγχώρεση: 4 τεχνικές που βοηθούν να επουλώσουμε τις πληγές μας

Ας είμαστε ειλικρινείς: η συγχώρεση δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Κάποιος έχει κάνει κάτι που σας πλήγωσε. Και ο νους σας

Συγχώρεση: 4 τεχνικές που μας βοηθούν να επουλώσουμε τις πληγές μας

Ας είμαστε ειλικρινείς: η συγχώρεση δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Κάποιος έχει κάνει κάτι που σας πλήγωσε. Και ο νους σας δεν σας επιτρέπει να το ξεχάσετε. Ή νιώθετε ενοχικά για κάτι που είπατε ή κάνατε. Ή κατηγορείτε τον εαυτό σας για κάτι και γι’ άλλη μια φορά ο νους σας δεν σας επιτρέπει να το ξεχάσετε.

Όλοι έχουμε βιώσει λίγο πολύ αυτό το δύσκολο συναίσθημα. Που σημαίνει ότι επιτρέπουμε συχνά στο παρελθόν να κυριαρχεί στη ζωή μας. Και καταλήγουμε να μην ζούμε το παρόν όπως θα μπορούσαμε.

Advertisment

Σκέψεις που συνεχώς ενισχύουν τις επώδυνες εμπειρίες σας, όπως ο θυμός, η πικρία ή ακόμα και η ντροπή της ενοχής μπορούν και θα σας αποδυναμώσουν. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Απλό: Να βρούμε έναν τρόπο να απελευθερωθούμε από αυτά τα συναισθήματα και να δημιουργήσουμε έναν χώρο εσωτερικής γαλήνης. Το απλό δεν σημαίνει πάντα και εύκολο, αλλά οι παρακάτω 4 τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν στην επίπονη διαδικασία της συγχώρεσης.

4 τεχνικές που μας βοηθούν να συγχωρούμε γρηγορότερα

1. Επίγνωση των σκέψεων

Διαχωριστείτε από τις σκέψεις και τα συναισθήματα και σύντομα θα αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι ο εαυτός σας δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με το νου σας. Και μαντέψτε: όσο διαχωρίζετε τον εαυτό σας από το νου σας, εκεί συμβαίνει μια μεγάλη αλλαγή. Με τον καιρό, τα παλιά μοτίβα σκέψης αποδυναμώνονται, η αίσθηση αυταξίας ενισχύεται και θα σας είναι ευκολότερο να επιλέξετε σκέψεις αγάπης, συμπόνιας και ναι, συγχώρεσης.

2. Εστιάστε στην αγάπη και η συγχώρεση θα γίνει ευκολότερη

Αντί να συνεχίζετε να επιτρέπετε στην πικρία και στο θυμό να σας εξουσιάζουν, στραφείτε με όλη σας τη δύναμη στην αγάπη. Υπάρχουν πολλά πράγματα ση ζωή που μπορείτε να αγαπήσετε. Μια καρδιά πλημμυρισμένη από αγάπη είναι πιο δυνατή από έναν νου γεμάτο σκέψεις θυμού.

Advertisment

3. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της προοπτικής για να συγχωρήσετε

Αν αποδεχτούμε ότι το γεγονός συνέβη και δεν μπορούμε να πάμε το χρόνο πίσω μας διευκολύνει να απομακρυνθούμε τελικά από αυτό. Φανταστείτε τον εαυτό σας κάπου στο μέλλον: ένας σοφότερος άνθρωπος που πλέει στη θάλασσα της ζωής με αυτοπεποίθηση.

Ή ένας άνθρωπος που βρίσκεται παγιδευμένος ξανά και ξανά στις σκέψεις του θυμού, της πικρίας ή της ενοχής. Είναι η προοπτική από την οποία βλέπετε τα πράγματα. Από τη μία μια ζωή όπου αποδέχεστε την ευτυχία και βιώνετε την εσωτερική ολόδική σας γαλήνη, από την άλλη μια ζωή μέσα στις επαναλαμβανόμενες σκέψεις μίσους και πικρίας. Ποια θέλετε να διαλέξετε; Η επιλογή είναι δική σας.

4. Δημιουργήστε ένα νυχτερινό τελετουργικό

Κάθε βράδυ πριν αποκοιμηθείτε, γεμίστε το νου σας με σκέψεις που έχετε εμπρόθετα επιλέξει. Σκέψεις που μοιάζουν με εκείνες της αυτο-επιβεβαίωσης: «Είμαι ένας άνθρωπος που αξίζει να αγαπηθεί, αλλά μπορεί και να αγαπήσει. Μπορώ να συγχωρήσω. Μαθαίνω και εξελίσσομαι κάθε μέρα. Είμαι υπομονετική και καλή με τον εαυτό μου και τους άλλους. Αφήνω το παρελθόν μου πίσω. Αποδέχομαι ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Γίνομαι ο άνθρωπος που επιλέγω να είμαι.

Αυτός είναι ο τρόπος που προγραμματίζουμε τον εαυτό μας πριν από τον ύπνο, προσφέροντας στο υποσυνείδητό μας κάτι θετικό για να επεξεργαστεί. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι το υποσυνείδητό σας είναι ο δημιουργικό σύντροφος της ζωής σας και η μοναδική δουλειά του είναι να προσελκύει γεγονότα και εμπειρίες που ταιριάζουν με τις επικρατέστερες σκέψεις σας.

Elle Sommer

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση