, , ,

Το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα

Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών από τον κορονοϊό, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου

Το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα

Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών από τον κορονοϊό, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μελέτη έλαβε χώρα σε 30 χώρες και είχε στόχο να εξετάσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στις επιλογές υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων COVID, ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό πήρε βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Advertisment

Μάλιστα, για να μειώσουν την πιθανή σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κορονοϊού, περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως λύση την άσκηση (38%) παρά την προσπάθεια απώλειας βάρους (17%).

Η πανδημία του COVID-19 είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει οδηγήσει σε μια αύξηση του βάρους ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων, αλλά υπάρχει μια αξιοσημείωτη διακύμανση σε όλο τον κόσμο. Σε όλες τις 30 χώρες που εξετάστηκαν, το ένα τρίτο των πολιτών πήραν βάρος από την αρχή της πανδημίας.

Όμως, το ποσοστό αλλάζει ανάμεσα στις χώρες με πάνω από το μισό των ανθρώπων που πήραν βάρος να είναι κάτοικοι Χιλής και Βραζιλίας, το 30%-40% κάτοικοι Περού, Ινδίας, Ιταλίας, Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ, Ισπανίας, Νότιας Αφρικής και Τουρκίας. Αντιθέτως, στην Κίνας και το Χονγκ Κονγκ λιγότεροι από 1 στους 10 ανέφερε ότι έχει πάρει βάρος.

Advertisment

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Σαουδική Αραβία με μέσο όρο αύξησης τα 8 κιλά για το 35% του πληθυσμού, αλλά και στο Μεξικό με μέσο όρο τα 8.5 κιλά στο 34% που κέρδισε βάρος. Ποιες είναι όμως οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που ακολούθησαν αυτοί οι λαοί κατά τη διάρκεια της κρίσης;

Αν και παγκοσμίως, πάνω από το ¼ του πληθυσμού (27%) ασκούταν περισσότερο, το 23% μείωσε τους ρυθμούς άσκησής του. Επιπροσθέτως, 1 στους 10 άρχισε να πίνει περισσότερο αλκοόλ από την αρχή της πανδημίας, αλλά ένα ίσο ποσοστό (9%) πίνει λιγότερο.

Αντιθέτως, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία ένα ανησυχητικό 20% (το 1/5) άρχισε να πίνει περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συνήθειες του καπνίσματος δεν φαίνεται να διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα.

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο το 45% των ανθρώπων δηλώνουν ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών από τον νέο ιό. Τα δεδομένα αυτής της έρευνας συλλέχθηκαν μέσω της Ipsos Global Advisor από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2020. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22.008 συνεντεύξεις μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2020 σε  ενήλικους καταναλωτές.

Η έρευνα έλαβε χώρα σε 30 αγορές σε όλο τον κόσμο μέσω του συστήματος Ipsos Online Panel: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία , Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Σουηδία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή:

Με πληροφορίες από ipsos.com και lifo.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα
Πώς συντηρούνται οι ντομάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση