, , ,

Μ.Βρετανία: Πάνω από το 60% των ενηλίκων βρίσκει ανακούφιση από το στρες της πανδημίας στη φύση

Έρευνα που διεξήχθη από το Mental Health Foundation στη Μ.Βρετανία συμπέρανε ότι το 62% των ενηλίκων βρίσκει ανακούφιση από το στρες που προκαλεί ο

Μ.Βρετανία: Πάνω από το 60% των ενηλίκων βρίσκει ανακούφιση από το στρες της πανδημίας στη φύση

Έρευνα που διεξήχθη από το Mental Health Foundation στη Μ.Βρετανία συμπέρανε ότι το 62% των ενηλίκων βρίσκει ανακούφιση από το στρες που προκαλεί ο κορονοϊός μέσα από το περπάτημα. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες νιώθουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν σε πράσινους χώρους τους βοηθά ιδιαιτέρως να διαχειριστούν το αναδυόμενο άγχος εξαιτίας της πανδημίας. Αν και η απόσταση που κάνουν δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και δεν σχετίζεται επίσης με την ποσότητα του βαδίσματος, ο χρόνος έξω είχε θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμα ανακαλύψει ακριβώς τους λόγους που η φύση είναι τόσο θεραπευτική, η έρευνα συμφωνεί με τα ευρήματα πολυάριθμων προηγούμενων μελετών, που έχουν κι εκείνες αποκαλύψει μια σύνδεση ανάμεσα στην πρόσβαση σε πράσινους χώρους και στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Advertisment

Λόγω ακριβώς αυτής της σύνδεσης το Mental Health Foundation αποφάσισε να συνεργαστεί με το WWF και δημιούργησαν έναν οδηγό μέσω του οποίου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη σύνδεση με τη φύση για να διασφαλίσουμε την ψυχική μας υγεία. Από τα δάση και τα ποτάμια έως τα πάρκα και τους κήπους και μέχρι τα φυτά του μπαλκονιού και του εσωτερικού χώρου, μπορούμε να βρούμε τη φύση όπου κι αν είμαστε.

Δεν χρειάζεται να είναι μια μέρα πεζοπορίας στην άγρια φύση, οι δύο οργανισμοί ενθαρρύνουν τον κόσμο να βρει την ξεκούραση και την ανακούφιση σε όποιον πράσινο χώρο έχουν διαθέσιμο κοντά τους. Στον οδηγό τους μάλιστα εξηγούν πώς ακριβώς μπορεί να μας βοηθήσει η φύση.

Φαίνεται ότι κάποιοι από τους παράγοντες που οι επιστήμονες έχουν αποδώσει στην ισχυρή αυτή σχέση είναι η σωματική κίνηση που συνοδεύει την επαφή με τη φύση, είτε αυτό είναι το βάδισμα (ή το τρέξιμο) είτε η δραστηριότητα της κηπουρικής και της φροντίδας του πράσινου χώρου.

Advertisment

Επιπλέον, αναφέρονται στις τεχνικές χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε συνειδητά, όταν βρισκόμαστε σε έναν πράσινο, φυσικό χώρο. Λίγη ώρα μετά την παραμονή μας στη φύση, το καταπραϋντικό αυτό συναίσθημα αναδύεται αυθόρμητα και σταδιακά συνοδεύεται από ενδοσκόπηση που όμως δεν διακατέχεται από άγχος, κι αυτή είναι μία εκ των μαγικών ιδιοτήτων της.

Τέλος, οι δύο οργανισμοί αναφέρουν στον οδηγό τους τη σύνδεση με την χλωρίδα και πανίδα, αλλά και με τους άλλους (την οικογένεια, τον φίλο με τον οποίο βαδίζουμε μαζί). Ως προς το πρώτο, είναι η παρατήρηση αυτού του φυσικού κόσμου που τονώνει την ψυχική μας υγεία και που μας βοηθά να επανεστιάσουμε στα σημαντικά της ζωής.

Πηγή:

www.mentalhealth.org.uk/campaigns/thriving-with-nature/guide

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση