, , , ,

6 δραστηριότητες για την υγεία της καρδιάς που δεν περιλαμβάνουν την παραδοσιακή αεροβική

Το υγιές καρδιαγγειακό σύστημα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων μέσω ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Δεν ενδυναμώνουμε μόνο την καρδιά μας,

6 δραστηριότητες για την υγεία της καρδιάς που δεν περιλαμβάνουν την παραδοσιακή αεροβική

Το υγιές καρδιαγγειακό σύστημα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων μέσω ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Δεν ενδυναμώνουμε μόνο την καρδιά μας, αλλά στηρίζουμε και τη φυσιολογική ροή αίματος και οξυγόνου στον οργανισμό, κρατάμε σε υγιή επίπεδα τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, μειώνουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη και ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα – όλα αυτά είναι παράγοντες μακροζωίας.

Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κάνουμε την κλασική αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι. Σίγουρα πρόκειται για δυναμικές επιλογές, αλλά υπάρχουν κι άλλοι αποτελεσματικοί τρόπο να αυξήσουμε τον καρδιακό παλμό και την υγεία μας.

Advertisment

6 δραστηριότητες για την υγεία της καρδιάς που δεν περιλαμβάνουν την παραδοσιακή αεροβική

Γρήγορο βάδην

Το περπάτημα με 4,5 με 5,5 χιλιόμετρα ανά ώρα είναι αρκετά ταχύ ώστε να περιλαμβάνεται στην άσκηση μέτριας έντασης με στόχο την καρδιαγγειακή υγεία για τον μέσο ενήλικα. Το περπάτημα, άλλωστε, είναι προσβάσιμο και χαμηλής επίδρασης, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για τις αρθρώσεις και μειώνει την πιθανότητα μικροτραυματισμών συγκριτικά με το τρέξιμο ή άλλες ασκήσεις υψηλής έντασης.

Για να ελέγξετε αν περπατάτε με ρυθμό που να αποτελεί άσκηση μέτριας έντασης, μπορείτε να αναρωτηθείτε: «Χρειάζεται λίγη προσπάθεια παραπάνω; Η αναπνοή μου επιταχύνθηκε;» Αν μπορείτε να συζητήσετε άνετα, αλλά δεν μπορείτε να τραγουδήσετε – και χρειάζεται να παίρνετε ανάσα ανά περίπου 5-6 λέξεις – τότε είναι μέτριας έντασης.

Εργασίες στο σπίτι

Με τον ίδιο ρυθμό και ένταση μπορείτε να κάνετε και δουλειές του σπιτιού. Όμως, δεν αναφερόμαστε στο πλύσιμο των πιάτων, ούτε στο σιδέρωμα φυσικά. Εργασίες όπως το πλύσιμο του αμαξιού, το τρίψιμο της μπανιέρας ή το έντονο σφουγγάρισμα μπορούν να συμπεριληφθούν στις αποτελεσματικές δραστηριότητες μέτριας έντασης.

Advertisment

Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

Όταν μετακινούμε το σώμα μας για κάποιο πρακτικό λόγο, από ένα σημείο Α σε ένα Β, δεν σκεφτόμαστε ότι μπορεί αυτό να είναι άσκηση – κι όμως μπορεί να γίνει. Την επόμενη φορά που πρέπει να φύγετε από το σπίτι προς ένα συγκεκριμένο προορισμό, μπορείτε να επιλέξετε να περπατήσετε ή να πάτε με ποδήλατο εκεί, αντί να οδηγήσετε ή να πάρετε το λεωφορείο. Ακόμα και η επιλογή των σκαλών αντί του ανελκυστήρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ειδικοί συστήνουν δύο μέρες την εβδομάδα μια δραστηριότητα ενδυνάμωσης, αφού φαίνεται πως έχει έμμεση επίδραση στην καρδιακή μας υγεία, διατηρώντας γερό το μυοσκελετικό μας σύστημα. Επίσης, για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στην έντονη αεροβική άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να μπορείτε να αυξάνετε την ευλυγισία και τη δύναμη.

Επιπροσθέτως, η επίδραση που αυτή η προπόνηση έχει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό μας ρυθμό και να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος. Έχετε πολλές επιλογές για ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως γιόγκα, πιλάτες, άρση βαρών κλπ.

Διασκεδαστικές δραστηριότητες

Η άσκηση δεν χρειάζεται να ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα ούτε να γίνεται αντιληπτή ως τιμωρία. Ο χορός στο σπίτι, το χούλα με στεφάνι, ένα άθλημα, τα παιχνίδια με τον σκύλο και τη γάτα μας είναι εναλλακτικοί, διασκεδαστικοί τρόποι.

Η άσκηση ως διάλειμμα

Μπορείτε να «σπάσετε» τα 150/75 λεπτά την εβδομάδα με όποιο τρόπο θέλετε. Δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά 3 φορές γυμναστική την εβδομάδα ή 30 λεπτά κάθε μέρα. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να το δείτε ως μικρά διαλείμματα ενέργειας. Μετά από 1 ώρα εργασίας για παράδειγμα, σηκωθείτε για ένα διάλειμμα και κάντε σκοινάκι για 10 λεπτά.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/heart-healthy-activities-no-cardio

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση