, , , , ,

Άσθμα: 8 τροφές που βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων

Αν και δεν υπάρχει μαγική διατροφή για την καταπολέμηση του άσθματος, ορισμένες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Γενικά,

Άσθμα: 8 τροφές που βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων

Αν και δεν υπάρχει μαγική διατροφή για την καταπολέμηση του άσθματος, ορισμένες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Γενικά, ένα ισορροπημένο, διατροφικό πλάνο αποδεικνύεται ευεργετικό στο άσθμα.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση σχετικά με το ρόλο του φαγητού στη διαχείριση του άσθματος που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβρη του 2017 στο Nutrients, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια παραδοσιακή Δυτική διατροφή – που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα δημητριακά, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και γλυκά – μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος, ενώ αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο τον κίνδυνο όσο και τον έλεγχό του.

Advertisment

Επίσης, όταν μιλάμε για τη σχέση διατροφής – άσθματος, η παχυσαρκία χρειάζεται να γίνει μέρος της συζήτησης, καθώς οι ειδικοί λένε ότι οι υπέρβαροι και κυρίως οι παχύσαρκοι δεν ανταποκρίνονται καλά στην θεραπεία για το άσθμα.

Όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε πως αν και οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να συνεισφέρουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να μειώσουν τη σοβαρότητά τους, καμία διατροφή δεν υποκαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή ή όποια άλλη θεραπεία συστήσει ο γιατρός σας. Οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν μπορούν να αναστρέψουν ή να θεραπεύσουν.

Άσθμα: 8 τροφές που βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων

1. Μήλα και πορτοκάλια

Τα φρούτα είναι καλή πηγή βήτα καροτίνης και βιταμινών C και Ε, τα οποία και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο στους πνεύμονες. Η μετα-ανάλυση του 2017 αναφέρει ότι ο λόγος που τα φρούτα έχουν τέτοια επίδραση δεν μας είναι ακόμη ξεκάθαρος, αλλά φαίνεται πως τα μήλα και τα εσπεριδοειδή συγκεκριμένα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων του.

Advertisment

2. Σολομός

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ειδικά τα ωμέγα-3, μας είναι χρήσιμα εδώ. Για παράδειγμα, τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερο βούτυρο και έτοιμο φαγητό ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα, σύμφωνα με έρευνα του 2015 δημοσιευμένη στο BMC Public Health. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκαν με μείωση των φλεγμονών σε άτομα με άσθμα.

3. Φασόλια

Ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα μπορεί να κάνει πολλά ως προς τη μείωση του άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν ότι οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες ενισχύουν την ανάπτυξη υγιών εντερικών βακτηρίων που συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων, όπως και το άσθμα.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ κάνει πολλά περισσότερα από το να καταστείλει τη ναυτία – μπορεί επίσης να ανακουφίσει από συμπτώματα του άσθματος. Κι αυτό επειδή συγκεκριμένες ουσίες σε αυτό βοηθούν στη χαλάρωση της αναπνευστικής οδού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology.

5. Κουρκουμάς

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη καταπολεμά την φλεγμονή στην αναπνευστική οδό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Inflammation. Ωστόσο, όσον αφορά στον κουρκουμά και την αποτελεσματικότητά του απαιτείται περαιτέρω έρευνα καθώς τα στοιχεία αυτά από μόνα τους είναι ελλιπή.

6. Σπανάκι

Εκτός από άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, το σπανάκι περιέχει φολικό οξύ, τα οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα με άσθμα. Σε έρευνα του 2016 επιστήμονες βρήκαν ότι τα παιδιά που δεν λάμβαναν αρκετό φολικό οξύ και βιταμίνη D είχαν περίπου 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μία ή περισσότερες κρίσεις άσθματος συγκριτικά με τα παιδιά που προσλάμβαναν αρκετά και από τα δύο θρεπτικά στοιχεία.

7. Ρόδι

Τα ρόδια προσφέρουν μια γενναία δόση αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το φρούτο, μπορείτε να καταναλώνετε το χυμό του.

8. Χυμός ντομάτας

Και οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγες θερμίδες. Έτσι, γίνονται μια πολύ καλή προσθήκη σε μια διατροφή που στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Ο χυμός ντομάτας φαίνεται πως επίσης βοηθά στη χαλάρωση της αναπνευστικής οδού.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/hs/adult-asthma/foods-helps-relieve-asthma-pictures

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση