, , ,

Έρευνα: Τα δελφίνια έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τους ανθρώπους

Οι άνθρωποι έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και σύνδεση με τα δελφίνια. Κάποιοι λένε ότι είναι τα μάτια τους που δείχνουν τόση αγάπη και αθωότητα,

Έρευνα: Τα δελφίνια έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τους ανθρώπους

Οι άνθρωποι έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και σύνδεση με τα δελφίνια. Κάποιοι λένε ότι είναι τα μάτια τους που δείχνουν τόση αγάπη και αθωότητα, άλλοι το γεγονός ότι είναι χαριτωμένα και κάποιοι αναφέρουν ότι είναι εκ φύσεως φιλοπερίεργα και κοινωνικά όντα όπως κι εμείς.

Σε μια έρευνα στο πεδίο της ψυχολογίας προσωπικότητας, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα ρινοδέλφινα έχουν χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα των πρωτευόντων θηλαστικών όσο και με των ανθρώπων συγκεκριμένα, ρίχνοντας φως στις εξελικτικές πιέσεις που διαμορφώνουν την προσωπικότητα.

Advertisment

Το μοντέλο των 5 παραγόντων της προσωπικότητας αναφέρει ευρεία χαρακτηριστικά που τείνουν να μοιράζονται τα περισσότερα ευφυή ζώα και είναι τα εξής:  νευρωτικότητα, εξωστρέφεια, πνευματική διαθεσιμότητα, καλή προαίρεση και ευσυνειδησία.

Το Big 5 όπως ονομάζεται έχει μελετηθεί σε χιμπατζήδες, σε αρουραίους και τώρα σε δελφίνια – και όλα τα πλάσματα του πλανήτη φαίνεται να έχουν κάποιες διακυμάνσεις αυτών των χαρακτηριστικών – με κάποια από αυτά να έχουν πιο ενδεικτικές εκδοχές από άλλα.

Στην πρόσφατη έρευνα με τα δελφίνια, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Comparative Psychology, οι ερευνητές μελέτησαν 134 διαφορετικά δελφίνια σε 8 διαφορετικές εγκαταστάσεις στον κόσμο. Η προσωπικότητα αξιολογήθηκε σε 49 δελφίνια με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου 42 στοιχείων, και σε 85 δελφίνια με τη χρήση μιας εκδοχής ερωτηματολογίου που περιελάμβανε 7 επιπρόσθετα στοιχεία.

Advertisment

4 ήταν τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που καθορίστηκαν από τα ερωτηματολόγια, 3 εκ των οποίων εμφανίζονται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτά είναι: η καλή προαίρεση, η χαμηλή ευσυνειδησία και η υψηλή εξωστρέφεια.

Χαρακτηριστικά σαν κι αυτά συχνά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην κλινική ψυχολογία. Οι ψυχολόγοι προσωπικότητας όπως ο Jordan Peterson θα σημείωνε ότι η χαμηλή ευσυνειδησία, που εντοπίζεται στα δελφίνια για παράδειγμα, απαντάται συχνά σε ανθρώπους που ζητούν παράλογα μεγάλες αυξήσεις στον μισθό τους, ενώ κάποιος με υψηλή ευσυνειδησία συχνά δυσκολεύεται να ανελιχθεί σε μεγάλες εταιρίες.

Το τέταρτο χαρακτηριστικό που οι επιστήμονες περιέγραψαν ως «αμεσότητα» εμφανίζεται μόνο στα δελφίνια και φαίνεται πως είναι ένα μείγμα υψηλής ευσυνειδησίας, ένα χαρακτηριστικό που τείνουν να έχουν αρκετά άνθρωποι του θεάματος και χαμηλού νευρωτισμού.

Τέλος, σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά αλλά αρκετά όπως οι άνθρωποι, τα δελφίνια δεν είχαν έντονο το χαρακτηριστικό της κυριαρχίας. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους που το Big 5 εμφανίζεται με αυτό το συνδυασμό στα δελφίνια και η επέκταση αυτής της έρευνας σε άλλα ζώα θα βοηθήσει τους εξελικτικούς ψυχολόγους να εντοπίσουν πότε έκαναν την εμφάνισή τους ιστορικά αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα δελφίνια διαφοροποιήθηκαν από τα άλλα θηλαστικά πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που επέτρεψε στους εξελικτικούς ψυχολόγους να τοποθετήσουν με κάποιο τρόπο την ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας τόσο πίσω στο χρόνο. Τώρα επίσης γνωρίζουν ότι η εξέλιξη τέτοιων χαρακτηριστικών μπορεί να συμβεί παρά τις ευρείες διαφορές στο περιβάλλον, όπως η ζωή στην ξηρά ή στο νερό, και ασχέτως κοινωνικής οργάνωσης.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/these-dolphins-have-personality-traits-similar-to-humans-and-primates

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση