Είναι καλή ιδέα να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Μια μεγάλη μετακόμιση σε μια νέα πόλη. Η λήξη μιας σχέσης που έχει κάνει τον κύκλο της. Μια νέα θέση εργασίας σε ένα εντελώς

Είναι καλή ιδέα να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας;

Μια μεγάλη μετακόμιση σε μια νέα πόλη. Η λήξη μιας σχέσης που έχει κάνει τον κύκλο της. Μια νέα θέση εργασίας σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο. Αυτές οι μεγάλες αποφάσεις ζωής συνοδεύονται από μια κάποια δόση στρες υπό κανονικές συνθήκες. Όμως, σε περιόδους πανδημίας, αυτές οι λήψεις αποφάσεων δημιουργούν μεγαλύτερες δόσεις στρες αφού το ρίσκο υπολογίζεται μεγαλύτερο.

Κι όμως, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας και διάφορες εκδοχές καραντίνας, οι περισσότεροι από εμάς λαχταράμε για κάποια αλλαγή. Γιατί; Για πολλούς ανθρώπους, η πανδημία έχει αναδείξει προβλήματα που ήδη υπήρχαν, όπως λένε οι ψυχολόγοι.

Αν είχατε κουραστεί να είστε single πριν την πανδημία, η σημερινή κατάσταση έχει επιδεινώσει τα δυσάρεστα συναισθήματα που σχετίζονται με την έλλειψη συντρόφου. Αν απεχθανόσασταν να μένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας, ακόμα και το μικρότερο studio του κόσμου φαντάζει πολύ δελεαστικό αυτό τον καιρό. Αν δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε τα απαράδεκτα όρια εργασίας-ζωής που έθετε η εταιρία σας, τώρα η παραίτηση έχει γίνει πιο δελεαστική.

Πριν μπορούσαμε να καμουφλάρουμε τη δυσφορία μας ή δεν ήταν τόσο έντονη όταν είχαμε ενεργή κοινωνική και προσωπική ζωή και λαμβάναμε απόλαυση από άλλα πράγματα. Τώρα όμως έχουμε περιορισμένες επιλογές και δεν μπορούμε να ξοδέψουμε διαφορετικά τον χρόνο μας.

Η Alexis Bleich, ψυχοθεραπεύτρια, αναφέρει στο huffpost ότι οι πελάτες της διψούν για αλλαγή. Η μονοτονία των ημερών έχει ξυπνήσει ένα βαθύ κίνητρο για κάτι διαφορετικό – αλλά με αυτή την αίσθηση έρχεται και η ανησυχία ότι η ανάληψη δράσης μπορεί να είναι απερίσκεπτη και μη σοφή.

Όμως, συχνά τα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι λίγο πολύ τα ίδια με αυτά που παλεύατε πριν την πανδημία. Απλώς τώρα είναι πιο καθαρά, καθώς είχαμε χρόνο να τα σκεφτούμε καλύτερα. Επίσης, ο φόβος και η σύγχυση αυτής της μεγάλης εξαναγκασμένης μακροχρόνιας παύσης μπορεί να υπερτονίσει πραγματικές ανησυχίες, ειδικά για όσους παίρνουν αποφάσεις που σχετίζονται με χρονικούς περιορισμούς, όπως η εγκυμοσύνη και οι σπουδές.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί άνθρωποι που λόγω των υψηλών ενοικίων σε κάποιες πόλεις, επιλέγουν να ζήσουν στην επαρχία, προσθέτοντας στα θετικά και την επαφή με τη φύση. Αλλά σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή είναι αναγκαστική βάσει των οικονομικών δυσκολιών.

Όταν οι πελάτες έχουν όμως την επιλογή αλλά νιώθουν αβέβαιοι για το βήμα, οι θεραπευτές συχνά τους υπενθυμίζουν ότι ακόμα και στις καλύτερες εποχές, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί μια απόφαση. Φυσικά, όλοι χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά την απόφαση, αλλά επίσης να αποδεχτούμε ότι ποτέ δεν θα γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι πρόκειται για τη σωστή απόφαση μέχρι να περάσει κάποιος καιρός.

Η Liz Higgins, ψυχοθεραπεύτρια επίσης, αναφέρει ότι είναι πολλοί εκείνοι που ζυγίζουν επιλογές αναφορικά με τη σχέση τους – για το αν πρέπει να μείνουν ή να αποχωρήσουν, ή ακόμα και να πάνε μια υγιή σχέση στο επόμενο επίπεδο. Η συμβουλή της προς όλους αυτούς είναι αρκετά απλή: αν νιώθετε μια εσωτερική αίσθηση γαλήνης, αμοιβαίου σεβασμού και βαθιάς επικοινωνίας με τον/τη σύντροφό σας, μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς φόβο ανεξαρτήτως πανδημίας. Και αντιθέτως, αν δεν αναγνωρίζετε κανένα από αυτά στη σχέση, ίσως είναι η στιγμή να αποχωρήσετε.

Το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη περίοδος δεν σημαίνει ότι δεν είναι η και σωστή στιγμή να προχωρήσουμε με μεγαλύτερες αποφάσεις ζωής. Μάλιστα, αυτές μπορούν να μας ανακουφίσουν από το έντονο άγχος που έτσι κι αλλιώς βιώνουμε.

Πότε θα ήταν καλύτερο να πατήσουμε «pause» σε μια απόφαση μέχρι το τέλος της πανδημίας

Αν νιώθετε ότι μπορεί η δυσφορία σας να αποδίδεται κυρίως στην πανδημία παρά σε μια κατάσταση ζωής, τότε είναι καλύτερο να κάνετε ένα διάλειμμα από το ζήτημα των αποφάσεων και να αφήσετε λίγο τον καιρό να περάσει. Αν η θλίψη, η μοναξιά ή η πλήξη σχετίζονται με καταστάσεις πανδημίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αποτελούν φυσιολογικές αποκρίσεις σε όλο αυτό που περνάμε. Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάτι πάει στραβά στην ζωή σας.

Πέρα από αυτό όμως, είναι καλύτερο να μη δράσετε αν δεν έχετε εξετάσει πλήρως την λογική πλευρά και την συναισθηματική πλευρά της κάθε κατάστασης. Είναι σημαντικό αυτές οι δύο να συμφωνούν με κάποιο τρόπο.

Επίσης, είναι καλύτερο να πάρετε λίγο χρόνο αν η πίεση που νιώθετε προέρχεται κυρίως από τους άλλους ανθρώπους. Αν οι φίλοι σας έχουν μετακομίσει ή παντρευτεί για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε πίεση να κάνετε το ίδιο, αλλά χρειάζεται να θυμάστε ότι αυτό που για κάποιον είναι το σωστό για κάποιον άλλο δεν είναι.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/major-life-changes-pandemic

Book For Thought | S1E6

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα