Έρευνα: Ο καφές μπορεί να είναι μέρος μιας διατροφής που στοχεύει στην υγεία της καρδιάς

Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ αποτελεί για τους περισσότερους τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα αντιοξειδωτικά στον

Έρευνα: Ο καφές μπορεί να είναι μέρος μιας διατροφής που στοχεύει στην υγεία της καρδιάς

Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ αποτελεί για τους περισσότερους τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα αντιοξειδωτικά στον καφέ ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και τώρα νέα έρευνα αναφέρει ότι στηρίζουν και την υγεία της καρδιάς.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Heart Failure της American Heart Association (AHA) αναφέρει ότι η κατανάλωση καφέ φαίνεται να ωφελεί τελικά την καρδιά μας. Τα στοιχεία ήταν αποτελέσματα τριών μεγάλων ερευνών με διάρκεια σχεδόν 10 χρόνων η κάθε μία και με 21.000 συμμετέχοντες συνολικά.

Πώς επηρεάζει ο καφές την υγεία της καρδιάς;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μοτίβα που βρήκαν ανάμεσα στην υγεία της καρδιάς και στην κατανάλωση καφέ δεν είναι αιτιώδη – που σημαίνει ότι ο καφές δεν είναι άμεσα υπεύθυνος για τη βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να ξεδιπλώσουμε το περιεχόμενο αυτής της συσχέτισης.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά ξεκάθαρα στοιχεία που να μας οδηγήσουν στο να συστήνουμε την αύξηση της κατανάλωσης για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων με την ίδια ένταση και βεβαιότητα που το κάνουμε για τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους ή την άσκηση», εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μεγάλης μελέτης  David Kao.

Εντούτοις, οι συνδέσεις που έκαναν ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και στηρίζουν την ιδέα ότι ο καφές μπορεί να γίνει μέρος μιας διατροφής που στοχεύει στην υγεία της καρδιάς. Ποια ήταν ακριβώς όμως τα αποτελέσματα;

Σε δύο από τις έρευνες είδαν μια μείωση 5-12% στην καρδιακή ανεπάρκεια ανά φλιτζάνι καφέ ημερησίως, συγκριτικά με καθόλου κατανάλωση καφέ μέσα σε 3 δεκαετίες. Άλλες μελέτες έχουν ισχυριστεί ότι τα δύο φλιτζάνια ημερησίως είναι επίσης ωφέλιμα και έχουν δείξει μέχρι και 30% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με όσους έπιναν ένα φλιτζάνι ή καθόλου.

Το πιο κοινό εύρημα, που εμφανίστηκε και στις 3 έρευνες, αποκάλυψε ότι όσοι έπιαναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο μακροχρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερο τα δεδομένα, συμπέραναν ότι η καφεΐνη ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τα οφέλη του καφέ στην καρδιά.

«Η συσχέτιση ανάμεσα στην καφεΐνη και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν αναπάντεχη. Ο καφές και η καφεΐνη συχνά θεωρούνται από τον γενικό πληθυσμό ως «κακές συνήθειες» για την καρδιά επειδή ο κόσμος τα συσχέτιζε με ταχυπαλμία και υπέρταση ανάμεσα σε άλλα. Αυτά τα στοιχεία όμως δείχνουν το αντίθετο.

Τι σημαίνει αυτή η συσχέτιση;

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ο σκέτος καφές με καφεΐνη μπορεί να γίνει μέρος μιας διατροφής που στοχεύει στην υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, πρέπει να συνδυάζεται με έναν γενικά υγιεινό τρόπο ζωής. Το συμπέρασμα; Απολαμβάνουμε καφέ με μέτρο και συνδυάζουμε με προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και λιγότερο αλάτι.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/black-coffee-linked-to-heart-healthy-diet-study-suggests

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε