Η πραγματική φιλία είναι δυσεύρετη… αλλά μήπως κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε οι φίλοι που θα θέλαμε;

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν έχετε φίλους στους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε και να βασιστείτε; Και το πιο σημαντικό, γιατί συμβαίνει αυτό σε

Η πραγματική φιλία είναι δυσεύρετη... αλλά μήπως κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε οι φίλοι που θα θέλαμε;

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν έχετε φίλους στους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε και να βασιστείτε; Και το πιο σημαντικό, γιατί συμβαίνει αυτό σε εσάς;

Πρώτα απ ‘όλα, ας παραδεχτούμε ότι η φιλία είναι ένα υποκειμενικό φαινόμενο, όπως η ευτυχία ή η αγάπη, και ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του ορισμό γι’ αυτόν τον τύπο σύνδεσης μεταξύ δύο ανθρώπων. Για παράδειγμα, εάν ρωτήσουμε έναν εξωστρεφή κι έναν εσωστρεφή τύπο τι σημαίνει για τον καθένα η λέξη φιλία, πιθανότατα θα λάβουμε πολύ διαφορετικές απαντήσεις.

Advertisment

Ως εκ τούτου, ένας εξωστρεφής πιθανότατα θα πει ότι ένας φίλος είναι ένα άτομο με το οποίο έχει κοινά ενδιαφέροντα και χόμπι. Είναι κάποιος με τον οποίο μπορεί να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του, να διασκεδάσει και να απολαύσει κοινές εμπειρίες. Ένας εσωστρεφής σίγουρα θα επικεντρωθεί στην επικοινωνιακή πτυχή του να είσαι φίλος και μάλλον θα πει ότι είναι ένα άτομο στο οποίο μπορείς να εμπιστευτείς τα μυστικά και τα προσωπικά σου προβλήματα. Αλλά και οι δύο σίγουρα θα προσθέσουν ότι η φιλία αφορά επίσης την εμπιστοσύνη, την πίστη και την υποστήριξη.

Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε φίλους, το πρώτο βήμα είναι να αναρωτηθείτε: «Τι σημαίνει φιλία για μένα;» Σκεφτείτε τον δικό σας ορισμό φιλίας για να βρείτε τι είναι αυτό που λείπει από τις κοινωνικές σας επαφές.

Τώρα, ας εξερευνήσουμε μερικούς συγκεκριμένους λόγους για την έλλειψη φίλων.

Advertisment

Γιατί δεν έχω φίλους; Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι

Οι κοινωνικές σας επαφές είναι πολύ επιφανειακές

Αυτός είναι ίσως ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει φίλους. Στην κοινωνία μας, η ποσότητα θεωρείται συχνά πιο σημαντική από την ποιότητα. Έτσι, άνθρωποι όλων των ηλικιών (ειδικά νεότερων γενεών) τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν έναν ορισμένο αριθμό συνδέσεων στον κοινωνικό τους κύκλο.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων δεν είναι σκορ ποδοσφαίρου και στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία πόσους φίλους έχετε. Είναι η ποιότητα της σχέσης που ορίζει κάποιον ως φίλο σας ή απλά ως γνωστό. Εάν αισθάνεστε ότι οι φίλοι σας δεν έχουν τις ίδιες αξίες και φιλοδοξίες στη ζωή και μπορείτε να συζητήσετε μόνο επιφανειακά και καθημερινά πράγματα μαζί τους, τότε ίσως δεν είναι ουσιαστικά φίλοι σας. Είναι απλώς τυχαίοι άνθρωποι που τυχαίνει να είναι μέρος της ζωής σας σήμερα, αλλά μπορεί να μην είναι εκεί αύριο.

Είστε σε λάθος παρέα

Μερικές φορές αρνούμαστε να δούμε το προφανές, ειδικά όταν είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με κάποιον. Μπορεί να κάνετε παρέα με ένα άτομο και να το θεωρείτε φίλο, έως ότου προκύψει μια δύσκολη κατάσταση και συνειδητοποιήσετε ότι το άτομο αυτό δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για εσάς. Ο υποτιθέμενος φίλος σας δεν είναι εκεί όταν χρειάζεστε τη βοήθεια και την υποστήριξή του.

Μερικές φορές, τα άτομα που θεωρείτε φίλους σας αποδεικνύονται ψεύτικα, χειραγωγημένα ή υπερβολικά επικριτικά. Όταν μοιράζεστε μια γνώμη ή μια φιλοδοξία σας μαζί τους, εκείνοι σας περιγελούν και σας πείθουν ότι είναι κακή ιδέα. Ισχυρίζονται ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για εσάς και είναι ρεαλιστές. Αφού βρεθείτε στην παρέα τέτοιων ανθρώπων, ίσως αισθανθείτε πιεσμένοι και ανασφαλείς. Ή ίσως να εμπιστευτείτε τα προσωπικά σας προβλήματα σε κάποιον και να συνειδητοποιήσετε αργότερα ότι τα χρησιμοποιεί εναντίον σας. Τα σενάρια είναι ατελείωτα, αλλά όλες αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με μια λάθος παρέα.

Η απώλεια ενός φίλου είναι σίγουρα μια οδυνηρή διαδικασία γεμάτη απογοητεύσεις. Αυτό συμβαίνει όταν συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε πια φίλους και δεν μένει κανένας που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Αλλά πιστέψτε με, είναι καλύτερα έτσι από το να τυφλωθείτε από μια ψευδαίσθηση φιλίας, αφήνοντας τους άλλους να σας εκμεταλλεύονται.

Είστε υπερβολικά προστατευμένοι

Οι δύο πρώτοι λόγοι μπορεί να σας ακούγονται σαν να λέμε ότι φταίνε οι άλλοι επειδή δεν έχετε φίλους. Ωστόσο, δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Μερικές φορές το να μην έχεις φίλους έχει να κάνει με τις προσωπικές σου ιδιότητες και συμπεριφορές.

Μπορεί να είστε τόσο προστατευμένοι που απλά δεν αφήνετε άλλους ανθρώπους να μπουν στη ζωή σας. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα των εσωστρεφών, ατόμων με προβλήματα εμπιστοσύνης ή ατόμων που βίωσαν κακοποίηση ή κάποια άλλη τραυματική εμπειρία. Αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων δεν μπορούν να ανοιχτούν εύκολα σε άλλους. Ίσως έχουν πληγωθεί στο παρελθόν και φοβούνται να πλησιάσουν κάποιον επειδή θεωρούν ότι κινδυνεύουν να προδοθούν ξανά. Είναι πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί με τις νέες σχέσεις. Ενώ οι λόγοι πίσω από αυτές τις συμπεριφορές είναι κατανοητοί, μερικές φορές ίσως πρέπει να χαλαρώσετε τις άμυνές σας όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Οι δεξιότητες επικοινωνίας σας χρειάζονται βελτίωση

Ίσως ο πιο προφανής λόγος για τον οποίο κάποιος δεν έχει φίλους είναι η έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν μία έμφυτη ικανότητα να βρίσκουν κοινό έδαφος με τους γύρω τους, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Είναι εντάξει εάν οι δεξιότητες επικοινωνίας σας δεν είναι οι καλύτερες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε πάντα να βελτιώσετε την ικανότητά σας να επικοινωνείτε. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας; Μπορεί να υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Ας εξερευνήσουμε τα πιο συνηθισμένα:

Δεν σας ενδιαφέρει

Πρώτα απ ‘όλα, μπορεί να μην δείχνετε αρκετό ενδιαφέρον σε άλλους ανθρώπους. Σκεφτείτε το: όταν συναντάτε ένα νέο άτομο, το ρωτάτε πράγματα ή τυχαίνει μόνο εκείνο να θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα;

Σε τελική ανάλυση, είναι φυσικό να αναζητούμε αμοιβαίο ενδιαφέρον και αφοσίωση σε κάθε τύπο σχέσης.

Ναρκισσισμός και κακές δεξιότητες ακρόασης

Το ίδιο ισχύει για κάποιον που δεν ξέρει πώς να ακούει τους άλλους και αντ’ αυτού μιλάει για τον εαυτό του όλη την ώρα. Αυτό συχνά αποτελεί χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού και πολλοί το έχουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Είναι παρόμοιο με το να μην δείχνει κανείς ενδιαφέρον για τους άλλους, αλλά είναι πολύ πιο ενοχλητικό. Αυτό το είδος συμπεριφοράς σπρώχνει τους ανθρώπους μακριά, επειδή το να μας ακούνε αποτελεί μία από τις βασικές ψυχολογικές ανάγκες που έχουμε όλοι.

Στέλνετε αντικρουόμενα μηνύματα

Η μη λεκτική πτυχή της επικοινωνίας δεν είναι λιγότερο σημαντική από τις λέξεις που λέμε. Ασυναίσθητα «διαβάζουμε» άλλους ανθρώπους και αν κάποιος δεν κάνει επαφή με τα μάτια, γυρίζει από την άλλη πλευρά ή κοιτάζει κάτω τις περισσότερες φορές, αισθανόμαστε αμέσως ότι δεν θέλουν να μας μιλήσουν. Ή ακόμη χειρότερα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το άτομο δεν είναι αυθεντικό ή κρύβει κάτι, επομένως σκεφτόμαστε ότι είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από αυτά.

Μη ισορροπημένα στυλ διαχείρισης συγκρούσεων

Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες επικοινωνίας είναι η ικανότητα διαχείρισης των συγκρούσεων με έναν υγιή τρόπο. Οι μη ισορροπημένες μορφές διαχείρισης συγκρούσεων περιλαμβάνουν τόσο συμπεριφορές με πολύ αντιφατικό τρόπο όσο και την αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων με κάθε κόστος.

Εάν το σκεφτείτε, και οι δύο αυτές προσεγγίσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν αποφεύγετε την πιο ασήμαντη σύγκρουση, καταλήγετε να μην την διαχειρίζεστε καν. Επομένως, δίνετε στους άλλους το πράσινο φως να παραβιάζουν τα προσωπικά σας όρια, να σας θεωρούν δεδομένους και να παραμελούν τις ανάγκες σας. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από τοξικές και καταχρηστικές προσωπικότητες.

Από την άλλη πλευρά, εάν είστε πολύ αντιδραστικοί, οι υπόλοιποι γύρω σας μπορεί να εξαντληθούν από τις συνεχείς διαμάχες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προτιμήσουν να αποσυρθούν παρά να αντιμετωπίσουν αυτήν την ένταση που σας περιβάλλει. Σε τελική ανάλυση, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούν τη συντροφιά ανθρώπων που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Οι περιττές αντιπαραθέσεις στη ζωή μας είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε.

Είστε πολύ αρνητικοί ή επικριτικοί

Είναι φυσικό να θέλετε να έχετε καλή ατμόσφαιρα με τους άλλους. Υπάρχει ήδη τόσο κακό και μίσος στον κόσμο μας που θέλουμε να βλέπουμε τη θετικότητα τουλάχιστον στην προσωπική μας ζωή. Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να είναι θετικός όλη την ώρα και το να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος.

Ωστόσο, εάν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας σας περιστρέφεται γύρω από παράπονα ή κριτική σε άλλους, μην εκπλαγείτε όταν οι φίλοι σας απορρίπτουν τη μία πρόσκληση μετά την άλλη και οι επαφές σας γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Είσαι μοναχικός

Τέλος, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί να μην έχετε φίλους και δεν είναι απαραίτητα κακό. Θα μπορούσατε να είστε μοναχικοί και να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε απλώς πολύ χαμηλές ανάγκες για κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τι γίνεται αν είστε μοναχικός; Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να εργαστείτε για την αυτο-αποδοχή και να βεβαιωθείτε ότι είστε άνετοι με τον εαυτό σας. Ίσως πρέπει να ξεκινήσετε με την ερώτηση: «Θέλω πραγματικά να κάνω περισσότερους φίλους;»

Τι να κάνετε όταν δεν έχετε φίλους

Εάν έχετε αναγνωρίσει τον εαυτό σας σε κάποια από τα παραπάνω, μπορεί να πιστεύετε ότι κάθε περίπτωση έλλειψης φιλίας απαιτεί διαφορετική λύση και έχετε δίκιο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε φίλους:

1. Αναλύστε τον εαυτό σας και τον κοινωνικό σας κύκλο

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε: «Ποια από τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μου θα μπορούσε να απομακρύνει τους ανθρώπους;»

Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί. Θα μπορούσατε επίσης να ρωτήσετε την οικογένειά σας ή κάποιον άλλο δικό σας άνθρωπο. Συχνά, αυτοί που βρίσκονται γύρω μας είναι σε θέση να δουν την αλήθεια που παραβλέπουμε εμείς επειδή έχουν μια πιο αντικειμενική ιδέα για το πώς αντιμετωπίζουμε άλλους ανθρώπους.

Το επόμενο βήμα είναι να αναλύσετε την ποιότητα των υφιστάμενων κοινωνικών σας σχέσεων. Το να νιώθεις σαν να μην έχεις φίλους δεν είναι σύμπτωση και θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους περιβάλλεσαι δεν σου ταιριάζουν. Μπορείτε να μοιραστείτε προσωπικά προβλήματα με τους φίλους σας; Σας ακούν πραγματικά; Είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε; Πώς σας κάνουν να νιώθετε για τον εαυτό σας;

2. Επικεντρωθείτε στη σύνδεση με ομοειδή άτομα

Συχνά ακολουθούμε τα λάθος πράγματα στη ζωή, καθοδηγούμενοι από την ανάγκη μας για κοινωνική προσαρμογή κι αποδοχή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είτε είστε εσωστρεφής, είτε εξωστρεφής, σημασία έχει η ποιότητα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Έτσι, αν δεν έχετε φίλους, ίσως ψάχνατε σε λάθος μέρη. Το θέμα είναι να βρείτε ομοειδή με εσάς άτομα που κατανοούν και μοιράζονται τις φιλοδοξίες και τις αξίες σας στη ζωή. Θα ήταν κάποιος που θα έδινε περισσότερη ποιότητα και νόημα στη ζωή σας. Ναι, όταν πρόκειται για φιλία, η διασκέδαση είναι σημαντική, αλλά η υποστήριξη και η κατανόηση είναι ανεκτίμητες.

3. Εργαστείτε για την αυτοεκτίμηση και την αυτο-αποδοχή σας

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα εάν είστε εσωστρεφείς ή μοναχικοί και αισθάνεστε σαν να μην έχετε φίλους. Εάν αισθάνεστε ανασφαλείς όταν πρόκειται να εκφράσετε τις απόψεις σας και να είστε απλώς ο πραγματικός αυθεντικός εαυτός σας, οι άλλοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πραγματικό σας εαυτό. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να εργαστείτε για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτο-αποδοχής σας, προσπαθώντας να φτάσετε στη ρίζα των ζητημάτων της ανασφάλειας σας.

4. Βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες

Εάν τελειώσετε με το βήμα 1, ίσως έχετε ήδη βρει τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά σας που σας απομακρύνουν τους ανθρώπους. Συζητήσαμε παραπάνω ότι υπάρχουν πολλές πτυχές κακών δεξιοτήτων επικοινωνίας που μπορούν να αφήσουν κάποιον χωρίς φίλους.

Ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για την ικανότητά σας να φαίνεστε φιλικοί και ενδιαφέρον ως άτομα ή να βελτιώσετε τις ακουστικές σας ικανότητες. Ίσως είναι η αρνητική νοοτροπία σας που κάνει τους γύρω σας να απομακρύνονται. Ή θα μπορούσατε να φαίνεστε πολύ απόμακροι και να χρειάζεστε πρακτική εξάσκηση με τη γλώσσα του σώματός σας.

Οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι περίπλοκες, αλλά είναι δυνατόν να τις βελτιώσετε και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξασκείστε όσο μπορείτε. Επομένως, εάν είστε εσωστρεφείς ή μοναχικοί, φροντίστε να μην απομονωθείτε πολύ και να μην αποφεύγετε καταστάσεις όπου θα μπορούσατε να αλληλεπιδράσετε με άλλους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πορφυρή Λεμονιά: Μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τη βία και τη γυναικοκτονία (βίντεο)
Καστάνιανη: Ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πωγωνίου (βίντεο)
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση