Ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Όταν νιώθουμε μια έντονη επιθυμία για σιέστα, τι είναι καλύτερο να κάνουμε; Να αντισταθούμε και να συνεχίσουμε τη μέρα μας ή να ξαπλώσουμε για

Ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Όταν νιώθουμε μια έντονη επιθυμία για σιέστα, τι είναι καλύτερο να κάνουμε; Να αντισταθούμε και να συνεχίσουμε τη μέρα μας ή να ξαπλώσουμε για λίγο στον καναπέ;

Αυτό ίσως να μην είναι πια δίλλημα. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αν προσέχουμε την αρτηριακή μας πίεση, ο μεσημβρινός σύντομος ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να κατευθυνθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Advertisment

Είναι εδώ και χρόνια ευρέως γνωστό ότι ο σύντομος αυτός ύπνος, αν γίνει σωστά, μπορεί να μας χαρίσει αναζωογόνηση και ενέργεια. Αυτό που δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο είναι αν υπάρχουν άμεσα καρδιαγγειακά οφέλη. Ο Μανώλης Καλλίστρατος, καρδιολόγος στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας εξηγεί: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν θεμέλιο λίθο της θεραπείας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένοι πολιτισμοί έχουν τη συνήθεια αυτή να κοιμούνται το μεσημέρι».

Αυτές οι δύο παρατηρήσεις, σύμφωνα με το everydayhealth, οδήγησαν τον κ. Καλλίστρατο και τους συνεργάτες του να διερευνήσουν τις επιδράσεις του σύντομου ύπνου στην αρτηριακή πίεση με διάφορους τρόπους.

Παρόμοια επίδραση με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο Καλλίστρατος και η επιστημονική του ομάδα είχαν ήδη βρει ότι ο μεσημεριανός ύπνος συσχετίζεται με την αρτηριακή πίεση και με λιγότερα αντίστοιχα φάρμακα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση. Όμως, στην τελευταία τους έρευνα – που παρουσιάστηκε το 2019 – ήθελαν να βρουν αν υπάρχει παρόμοια επίδραση σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ο οποίος έχει υπό έλεγχο την αρτηριακή του πίεση, αλλά θα ωφελούταν από χαμηλότερα επίπεδα.

Advertisment

«Μια μικρή μείωση της τάξης των 2mmHg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 10%», σημειώνει ο γιατρός, οπότε μια βελτίωση που δεν φαίνεται δραστική θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση στο γενικό πληθυσμό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 212 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 62. Ο κάθε συμμετέχων φορούσε έναν μετρητή αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες, ενώ υπήρχαν και άτομα στην ομάδα ελέγχου που δεν τον φορούσαν. Ο μεσημεριανός ύπνος διαρκούσε κατά μέσο όρο 49 λεπτά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν το μεσημέρια είχαν κατά μέσο όρο 5.3 mmHg χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους δεν κοιμούνταν. Ο κ. Καλλίστρατος αναφέρει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση στην κατανάλωση αλατιού ή αλκοόλ τείνουν να μειώνουν την πίεση κατά 3-5mmHg, και ένα ελαφρύ φάρμακο για την υπέρταση τυπικά την μειώνει κατά 5-7mmHg.

Τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα; Αν νιώσουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας για 45 λεπτά έως μία ώρα, να μην καταπιεστούμε και αντιθέτως, να ξεκουραστούμε, αφού πλέον και η επιστήμη μας δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη και στην υγεία μας.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/hypertension/taking-nap-may-help-lower-blood-pressure

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

burnout
wearables
eq
water

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση