, ,

Άσκηση: Γιατί οι μέρες ξεκούρασης είναι τόσο πολύτιμες για τη σωματική και ψυχική υγεία

Η σχέση μας με την άσκηση μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις: Κάποιες μέρες δυσκολευόμαστε να βρούμε το κίνητρο να κινηθούμε, ενώ άλλες φορές, δεν θέλουμε

Άσκηση: Γιατί οι μέρες ξεκούρασης είναι τόσο πολύτιμες για τη σωματική και ψυχική υγεία

Η σχέση μας με την άσκηση μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις: Κάποιες μέρες δυσκολευόμαστε να βρούμε το κίνητρο να κινηθούμε, ενώ άλλες φορές, δεν θέλουμε να τελειώσει η ώρα της προπόνησης. Είναι σημαντικό να έχουμε στόχους και να εμμένουμε σε αυτούς (είτε αφορούν σε ένα υγιές σώμα είτε σε μια καλύτερη εμφάνιση), αλλά το να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα γι’ αυτούς χωρίς διακοπή είναι σχεδόν επικίνδυνο. Για την ακρίβεια, δίνοντας χρόνο στο νου και το σώμα μας να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν στην πραγματικότητα θα στηρίξουμε, δεν θα απομακρυνθούμε από, τους στόχους μας.

Βέβαια, ξεκούραση δεν σημαίνει απαραιτήτως μια ολόκληρη μέρα ξαπλωμένοι στον καναπέ. Αντιθέτως, μπορούμε να υιοθετήσουμε πιο δραστήριες μέρες ξεκούρασης, κατά τις οποίες δεν εργαζόμαστε ή ασκούμαστε εντατικά, αλλά και πάλι υπάρχει κάποια κινητικότητα.

Οι μέρες ξεκούρασης ιδανικά μας αποσυμπιέζουν, αφού δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα μας με επιπλέον ύπνο, ενυδάτωση, θρεπτικά γεύματα και απόλαυση. Και για να αντιληφθούμε πλήρως τη δύναμη που έχουν οι μέρες ξεκούρασης στο σώμα και το νου μας, παρακάτω αναφέρονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τις χρειαζόμαστε.

4 λόγοι που οι μέρες ξεκούρασης από την άσκηση είναι πολύτιμες για το σώμα και το νου μας

1. Μας βοηθούν να δυναμώσουμε

Όταν γυμναζόμαστε, είτε σηκώνουμε βάρη, τρέχουμε, είτε κάνουμε πιλάτες, προκαλούμε στους μύες μας μικροσκοπικούς τραυματισμούς στους μύες. Είναι αυτοί οι μικροί τραυματισμοί που προκαλούν πόνο μετά από μια ιδιαίτερα έντονη προπόνηση.

Οι μέρες ξεκούρασης επιτρέπουν στο σώμα μας να αναπληρώνει τις ενεργειακές προμήθειες και να αποκαθιστά τους τραυματισμένους ιστούς. Καθώς το σώμα αναρρώνει, οι μύες δυναμώνουν, κάτι που με τον καιρό μας επιτρέπει να έχουμε την ίδια και καλύτερη επίδοση με λιγότερη προσπάθεια.

2. Μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμών

Το σώμα μας αντέχει μέχρι ένα ορισμένα όριο σωματικού στρες. Όταν το πιέζουμε πολύ περισσότερο, προκαλούμε αχρείαστους τραυματισμούς από την υπερβολική χρήση (κατάγματα, τραβήγματα και αρθραλγία). Ο χρόνος που περνάμε αναρρώνοντας από έναν τέτοιο τραυματισμό ισούται με περισσότερο χρόνο ενέργειας μετά. Για να παραμείνετε δυνατοί και υγιείς, χρειάζεστε τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα αφιερωμένη στην ξεκούραση.

3. Στηρίζουν την ψυχική υγεία και τα κίνητρά μας

Από ψυχολογικής πλευράς, μια μέρα ξεκούρασης βοηθά να «ξαναφορτίσουμε» το νου μας, να αποφύγουμε την επαγγελματική εξουθένωση (burnout) και να ανανεώσουμε τη λαχτάρα μας για γυμναστική. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες και τα επίπεδα της ενέργειας, αλλά όταν δεν επιτρέπουμε στο σώμα μας χρόνο να ξεκουραστεί, στερούμαστε το διασκεδαστικό μέρος της διαδικασίας.

Αν η άσκηση αρχίσει να γίνεται αντιληπτή σαν ένα βάρος ή μια υποχρέωση, τότε είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να χαρίσουμε στον εαυτό μας λίγες μέρες ξεκούρασης. Μετά από 2-3 μέρες θα αρχίσετε και πάλι να επιθυμείτε να γυμναστείτε.

4. Μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα

Ο ύπνος είναι ζωτικός για όλους τους ανθρώπους και όταν γυμναζόμαστε πολύ σκληρά και επίμονα, τα μοτίβα ύπνου μας μπορεί να αρχίσουν να απορρυθμίζονται. Μπορεί ξαφνικά να νιώθετε εντελώς εξουθενωμένοι κι όμως να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να ξυπνάτε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα μας και αν δεν επιτρέψουμε αρκετό χρόνο ξεκούρασης, οι ορμόνες του στρες σταδιακά αυξάνονται. 1-2 μέρες διαλείμματος θα μας επαναφέρουν στις υγιείς μας συνήθειες όσον αφορά και στον ύπνο.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/exercise-rest-day-benefits

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε