, , ,

Φοιτητές δημιούργησαν σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με προβλήματα όρασης

Η συσκευή ενημερώνει τον αθλητή για τον προσανατολισμό του και για τυχόν εμπόδιο που μπορεί να συναντήσει στη διαδρομή.

Φοιτητές δημιούργησαν σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με προβλήματα όρασης

Φοιτητές επινόησαν ένα «σόναρ» για κολυμβητές με ολική ή μερική τύφλωση. Πρόκειται για μια φορητή συσκευή που ουσιαστικά υποβοηθά τον κολυμβητή να προσανατολιστεί στην πισίνα. Το σύστημα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece (JA Greece).

Αποτελείται από ένα σκουφάκι και ειδικά γυαλιά και η χρήση τους μπορεί να γίνει σε κολυμβητήριο κατά τη διάρκεια προπόνησης. Η συσκευή βρίσκεται στο σκουφάκι και αποτελείται από ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι ενημερώνουν τον κολυμβητή για τον προσανατολισμό που έχει πάρει στην πισίνα και για την προσέγγισή του στο τέλος της διαδρομής, ώστε εκείνος να στρίψει είτε να τερματίσει. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα μέσω bluetooth ακουστικών, ο αθλητής να ακούσει τα στατιστικά των προπονήσεών του μέσω σύνδεση στο κινητό τηλέφωνο.

Η Παναγιώτα Δεδούση, φοιτήτρια στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ και μέλος της ομάδας Swim.me μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως στόχος της ομάδας ήταν να προσφέρουν στον κολυμβητή με οπτική αναπηρία την πλήρη αυτονομία του. Η ίδια εξηγεί με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος: «ο αθλητής έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ευθυγραμμίζεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και να γνωρίζει πότε πρέπει να κάνει τη στροφή και πού να τερματίσει. Παράλληλα, μέσω γυροσκοπίου για προσανατολισμό και επιταχυνσιομέτρου για τον χρόνο του, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει και άλλες πληροφορίες και μέσω της σύνδεσης της συσκευής, με μία εφαρμογή κινητού IoT, μπορεί να γνωρίζει σε κάθε τέλος προπόνησης ακριβώς τα στατιστικά του αλλά και τον χρόνο που έχει κάνει για περαιτέρω βελτίωση».

Φοιτητές δημιούργησαν σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με προβλήματα όρασης
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος όμως των φοιτητών δεν είναι μόνο οι ενήλικοι αθλητές, αλλά και παιδιά άνω των 10 ετών με παρόμοιες δυσκολίες, που θέλουν να ξεκινήσουν την κολύμβηση. Η καταπληκτική αυτή ιδέα για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου «σόναρ» για κολυμβητές γεννήθηκε από την εμπειρία της Παναγιώτας Δεδούση, αλλά και της Ράνιας Βλάχου, φοιτήτριας Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕ και μέλος της Swim.me. Και τα δύο κορίτσια είναι κολυμβήτριες και γνωρίζουν οι ίδιες τις απαιτήσεις της προπόνησης στην κολύμβηση.

Μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, την Ιφιγένεια Βασιλάκη (φοιτήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ), τον Δημήτρη Λάμπρο, τον Βαγγέλη Γεωργακίλα(και οι δύο φοιτητές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ) και τον Αναστάσιο Καραμούτσο (φοιτητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΣΟΕΕ) κατάφεραν να μετατρέψουν το όνειρο σε πραγματικότητα και η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από σκληρή δουλειά και συνεργασία.

«Μόλις άκουσε την ιδέα για τον διαγωνισμό η Ράνια, παρακίνησε κι εμένα. Ως κολυμβήτριες που ήμασταν ήδη διατυπώσαμε αυτόν τον προβληματισμό μας και είπαμε πως αφού θα συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό ν’ ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει και έχει κοινωνικό αντίκτυπο», περιγράφει η Παναγιώτα Δεδούση.

Τώρα η ομάδα έχει στόχος να μετατρέψει τη συσκευή σε αδιάβροχη ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση και σχεδιάζει να την προωθήσει πέραν του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν. Θεωρούν με βεβαιότητα πως μπορεί να βοηθήσει πρακτικά τους κολυμβητές με δυσκολίες όρασης και σε άλλες πλευρές της προπόνησης, όπως το να τους ειδοποιεί για ενδεχόμενα εμπόδια που ίσως βρεθούν στη διαδρομή τους ή για κάποιον συναθλητή που βρίσκεται πολύ κοντά.

Όμως, πριν οι φοιτητές της Swim.me προχωρήσουν τη διαδικασία, θέλησαν να βεβαιωθούν για την χρησιμότητα του συστήματος. Έτσι, στράφηκαν στον Παραολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Χαράλαμπο Ταϊγανίδη προκειμένου να πάρουν την άποψή του: «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να πάρουμε validation από έναν τόσο καταξιωμένο αθλητή, ο οποίος μέσω της εμπειρίας του από ανθρώπους που τους αφορά άμεσα, όχι μόνο την ενέκρινε αλλά μας έδωσε και feedback για το πώς να συνεχίσουμε καθώς και συμβουλές για περαιτέρω χρήση του πρότζεκτ και της συσκευής», εξηγεί η Παναγιώτα Δεδούση.

Επίσης, επικοινώνησαν και με τον ιδρυτή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με άλλα μάτια» , τον Ευάγγελο Αυγουλά, ο οποίος τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν καθώς βρήκε την ιδέα τους καταπληκτική. Η ομάδα Swim.me έχει ήδη κερδίσει την πρώτη θέση στο Online Voting Challenge του JA Start Up 2021.

Το πρόγραμμα «JA Start Up» αποτελεί ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του JA Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές 18-30 ετών να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Ουσιαστικά, φοιτητές δημιουργούν ομάδες και για ένα διάστημα τριών μηνών εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές και μέντορες.

Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Εθνικός Τελικός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, στις 28 Μαΐου, με συνδέσεις από τα σπίτια των φοιτητών, των κριτών και των προσκεκλημένων. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό JA Enterprise Challenge του JA Europe, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με έδρα το Junior Achievement Λιθουανίας.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε