4 λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από την χρόνια ουρολοίμωξη

Είναι κυρίως οι καθημερινές μας συνήθειες που μπορούμε να ελέγξουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο επανάληψης της ουρολοίμωξης.

4 λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από την χρόνια ουρολοίμωξη

Πολλές γυναίκες που εμφανίζουν για πρώτη φορά λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) ενδέχεται να ξαναπαρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, μία στις πέντε γυναίκες εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις – μια λοίμωξη που εμφανίζεται δύο ή περισσότερες φορές μέσα σε έξι μήνες ή τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο. Οι άνδρες μπορεί επίσης να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, αλλά δεν είναι τόσο συχνές και συχνά οφείλονται σε κάποιο είδος απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος.

Τι προκαλεί τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, αλλά θα επικεντρωθούμε στους 4 συχνότερους λόγους.

Advertisment

1. Ανατομία και/ή κληρονομικότητα

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις κυρίως λόγω της ανατομίας τους. Η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι μικρότερη από εκείνη ενός άνδρα. Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στις περιοχές του κόλπου και του πρωκτού, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τα βακτήρια να εισέλθουν και από τις δύο αυτές περιοχές και να εξαπλωθούν στην ουρήθρα. Μόλις τα βακτήρια βρεθούν στην ουρήθρα, έχουν μόνο μια μικρή απόσταση να διανύσουν προς την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν μόλυνση.

Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες έχουν κύτταρα που είναι από τη φύση τους πιο δεκτικά στα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτήρια είναι λιγότερο πιθανό να απομακρυνθούν από τις φυσικές λειτουργίες του σώματός μας. Σε μια μελέτη του 2009 σε περισσότερες από 1.200 γυναίκες που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των νεφρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια γενετική παραλλαγή σε αυτούς τους κυτταρικούς υποδοχείς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

2. Συνήθειες του μπάνιου

Επειδή η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι τόσο μικρή και τόσο κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό, είναι σημαντικό να σκουπιζόμαστε από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να μετακινηθούν τυχόν βακτήρια από τον πρωκτό στην ουρήθρα. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι το εσώρουχο παραμένει καθαρό για να αποφευχθεί επίσης μεταφορά βακτηρίων κατά την κίνηση.

Advertisment

3. Σεξουαλική δραστηριότητα

Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, από τα γεννητικά όργανα του συντρόφου, τα δάχτυλα, τη γλώσσα ή ακόμη και τα ερωτικά παιχνίδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν την ούρηση μετά την επαφή – για  να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια. Η άσκηση καλής υγιεινής πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι επίσης χρήσιμη. Πλένουμε προσεκτικά την περιοχή καθώς και τα χέρια μας πριν και μετά το σεξ.

Το διάφραγμα, τα σπερματοκτόνα και τα προφυλακτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό σας για λύσεις. Μπορεί να χρειάζεται να λαμβάνετε μια μικρή δόση αντιβιοτικών ως προληπτικό μέτρο για έξι μήνες.

4. Άλλα θέματα υγείας

Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή μια χρόνια πάθηση μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ουρολοιμώξεων. Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη, όπως και η ύπαρξη ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, νευρολογικών νοσημάτων και πέτρας στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού σας συστήματος (ουρήθρα, ουροδόχος κύστη, ουρητήρας, νεφρός), ο ουλώδης ιστός που προκύπτει ή η μεταβολή της ανατομίας μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν οι ουρολοιμώξεις επιμένουν

Εάν συνεχίζετε να έχετε ουρολοιμώξεις, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Θα σας συστήσει θεραπείες για τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις είτε θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γιατρό που ονομάζεται ουρολόγος. Ο ουρολόγος επικεντρώνεται σε ασθένειες και προβλήματα ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος, οπότε μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει καλύτερα τι προκαλεί τις λοιμώξεις σας και πώς να τις αντιμετωπίσει και να τις προλάβει.

Εκτός από τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε επίσης να λάβετε κάποια άλλα απλά μέτρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, όπως:

– Πίνετε άφθονο νερό.

– Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.

– Μην κρατάτε τα ούρα για πολύ ώρα.Αφαίρεση χαρακτηριστικής εικόνας

– Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων όπως σπρέι, πλύσεις και σκόνες που δεν είναι γυναικολογικά ελεγμένα.

Πηγή:

www.uristat.com/about-uti/4-reasons-why-you-might-get-recurring-utis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση