Οι περισσότεροι άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα ανησυχούν για την αύξηση του βάρους τους. Όμως, πού είναι το φυσιολογικό και σε ποιο βαθμό χρειάζεται να προσέχουμε; Αν και μια μικρή αύξηση είναι φυσιολογική, οι μεγάλες διαφορές θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα υγείας και μπορεί να μας αποθαρρύνουν από το να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε το τσιγάρο.
Γιατί αυξάνεται το βάρος μας όταν σταματάμε το κάπνισμα;
Το κάπνισμα αλλάζει ελαφρώς τον μεταβολισμό:
Advertisment
– Το κάπνισμα καίει περίπου 200 θερμίδες την ημέρα σε έναν βαρύ καπνιστή.
– Επειδή ακριβώς καίει θερμίδες, ο μεταβολισμός ενισχύεται ελαφρώς.
– Η νικοτίνη επίσης καταστέλλει την όρεξη.
Advertisment
Με τη διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να βάλουμε περίπου 2 – 4 κιλά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών και αυτό είναι φυσιολογικό. Αν οι διατροφικές μας συνήθειες παραμείνουν οι ίδιες με όταν καπνίζαμε, το βάρος θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα μετά από λίγους μήνες. Αν προσθέσουμε και λίγη άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμα, όπως το μισάωρο περπάτημα, θα επιταχύνουμε την απώλεια βάρους ή ίσως και να αποφύγουμε την αύξησή του εξαρχής.
Γιατί νιώθουμε την επιθυμία να τρώμε περισσότερο
Η διακοπή του καπνίσματος δημιουργεί ένα αρχικό σοκ στο σώμα. Η αυξημένη όρεξη αποτελεί μια παρενέργεια της απόφασης για τους περισσότερους:
– Τα τσιγάρα καταστέλλουν την όρεξη: Οι καπνιστές συχνά αποφεύγουν να τρώνε σνακ, ανάβοντας ένα τσιγάρο. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης. Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Όταν αυτή η λειτουργία μπλοκαριστεί, το άτομο εμφανίζει ελαφριά υπεργλυκαιμία και το αποτέλεσμα είναι το σώμα και ο εγκέφαλος να μειώνουν τις ορμόνες και άλλα σήματα που πυροδοτούν την αίσθηση της πείνας.
– Η διατροφή είναι υποκατάστατο του τσιγάρου: Στην αρχή της διακοπής, η επιθυμία να καπνίσουμε είναι συχνή και άβολη. Οι περισσότεροι νιώθουν την έλλειψη αυτής της συνήθειας και το φαγητό τους ανακουφίζει.
– Ντοπαμίνη και η επιθυμία για σνακ: Η νικοτίνη και το φαγητό μοιράζονται μια κοινή χημική αντίδραση στον εγκέφαλό μας: την έκκριση ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη θεωρείται η ορμόνη της καλής διάθεσης επειδή δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας. Όταν η νικοτίνη δεν υπάρχει πια στην καθημερινότητα, πολλοί στρέφονται στο φαγητό.
Πώς μπορούμε να προσέξουμε μετά τη διακοπή του καπνίσματος
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η άσκηση βοηθά στην έκκριση ντοπαμίνης και αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο να καταπολεμήσουμε την λαχτάρα για τσιγάρο. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το βάρος μας χωρίς αυξομειώσεις. Στοχεύστε για τουλάχιστον μισή ώρα άσκησης, 5 μέρες την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να είναι έντονη αεροβική άσκηση, αρκεί και ένα γρήγορο βάδην.
Επίσης, όσο δύσκολο κι αν είναι να ακολουθήσουμε υγιεινή διατροφή, ενώ παράλληλα στερούμαστε και το τσιγάρο, είναι σημαντικό να επιμείνουμε σε πιο υγιεινές επιλογές στο διατροφολόγιό μας. Γι’ αυτό μπορείτε να προετοιμάζετε από πριν διάφορα σνακ και γεύματα, ώστε να μην παρασύρεστε από την επιλογή του fast food. Κάποιες επιλογές είναι οι εξής:
– Στικ λαχανικών: Σέλερι, καρότα
– Άπαχο κρέας και λίγο τυρί
– Ξηροί καρποί και σπόροι
– Ποπ κορν χωρίς λιπαρά (σπιτικά κατά προτίμηση)
– Φρέσκα φρούτα
– Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Τα ποτά δεν έχουν μόνο πολλές θερμίδες, αλλά συχνά λειτουργούν ως ερέθισμα για έντονη λαχτάρα καπνίσματος. Κι αυτό γιατί έχουμε συνδυάσει αυτά τα δύο με την διασκέδασή μας σε μεγάλο βαθμό.
Τέλος, είναι αρκετοί εκείνοι που όταν διακόπτουν το κάπνισμα, αποφασίζουν να κάνουν ταυτόχρονα κι άλλες ριζικές αλλαγές στη ζωή τους. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση όμως σε ένα άτομο, το οποίο συχνά οδηγείται στην παραίτηση. Γι’ αυτό προσέξτε, αν προσπαθήσετε να βελτιωθείτε ταυτόχρονα σε πολλές πλευρές της ζωής σας, αυξάνετε τις πιθανότητες αποτυχίας.
Χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα τη φορά και να διασφαλίζετε την αυτοφροντίδα σας. Μην ξεχνάτε να ανταμείβετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια και να μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας. Χτίζουμε υπομονή και επιμονή και αποδεχόμαστε τους μοναδικούς ρυθμούς του εαυτού μας.
Πηγή:
Με πληροφορίες από verywellmind.com