Πώς να φτιάξουμε φυσικό προζύμι στο σπίτι με μόνο 2 υλικά

Έχει μια ελαφριά ξινή γεύση και διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλα είδη ψωμιού.

Πώς να φτιάξουμε φυσικό προζύμι στο σπίτι με μόνο 2 υλικά

Το ψωμί με προζύμι έχει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή, που μας θυμίζει κάτι από τις ευχάριστες παιδικές μας αναμνήσεις. Έχει μια ελαφριά ξινή γεύση και διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλα είδη ψωμιού.

Παραδοσιακά, το προζύμι το έφτιαχναν του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου εμβαπτίζοντας στο νερό τον βασιλικό από την εκκλησία. Πρόκειται ουσιαστικά για την καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφονται από το αλεύρι και το νερό. Τα υλικά είναι ελάχιστα, αλλά χρειάζεται αρκετή υπομονή, αφού η παρασκευή του χρειάζεται κάποιες μέρες.

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για να το φτιάξουμε καθώς η θερμοκρασία που χρειάζεται είναι περίπου 24*C. Γι’ αυτό ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή θερμοκρασία.

Πώς να φτιάξουμε φυσικό προζύμι στο σπίτι με μόνο 2 υλικά

Μέθοδος παρασκευής

1η μέρα

Προσθέτουμε σε ένα γυάλινο ή πλαστικό διάφανο βάζω 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και 150γρ. εμφιαλωμένο νερό ώστε να μην περιέχει χλώριο. Αναμιγνύουμε καλά και στη συνέχεια σκεπάζω το βάζο με ένα πανί ώστε να μην μπαίνει αέρας και σκόνη. Το αφήνουμε σε σκιερό και ζεστό μέρος για τις επόμενες 24 ώρες.

2η μέρα

Παίρνουμε ένα άλλο καθαρό ίδιο βάζο και προσθέτουμε 75γρ. από το προζύμι που δημιουργήθηκε στο πρώτο βάζο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 125 γρ εμφιαλωμένο νερό. Αναμιγνύουμε καλά και επίσης σκεπάζουμε καλά με πανί. Το αφήνουμε σε σκιερό και ζεστό μέρος για 24 ώρες.

3η μέρα

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της 2ης μέρας με την ίδια σειρά και τα ίδια υλικά.

4η μέρα

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με των προηγούμενων 2 ημερών. Αφήνουμε το μίγμα σε σκιερό και ζεστό μέρος αυτή τη φορά για 12 ώρες. Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

5η – 6η μέρα

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με εκείνη της 4ης μέρας, δηλαδή θέλουμε να το τρέφουμε ανά 12 ώρες.

7η μέρα

Σε ένα άλλο καθαρό βάζο προσθέτουμε 50 γρ από το προζύμι και στη συνέχεια βάζουμε 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 100 γρ εμφιαλωμένο νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια σκεπάζω το μίγμα καλά με ένα πανί. Το αφήνουμε για 12 ώρες και στη συνέχεια, το αφήνουμε κι άλλο να διπλασιαστεί σε μέγεθος, δηλαδή να φουσκώσει.

Σε αυτό το σημείο το προζύμι είναι έτοιμο προς χρήση. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε όμως ένα μέρος του, το μεταφέρουμε σε ένα καλά πλυμένο βάζο, το οποίο κλείνουμε με καπάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί.

Πώς μπορούμε να συντηρήσουμε το προζύμι

Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο. Όμως, αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για καιρό, πρέπει να το «τρέφουμε» συχνά. Γι’ αυτό, μία φορά το μήνα, επαναλαμβάνουμε το τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας με τις αντίστοιχες δοσολογίες. Το αφήνουμε να φουσκώσει για κάποιες ώρες πριν το ξαναβάλουμε στο ψυγείο. Όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε το χρησιμοποιήσουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο, το θρέφουμε για 24 ώρες για να δυναμώσει και όταν φουσκώσει ξανά, το χρησιμοποιούμε.

Πηγή:

Με πληροφορίες από paxxi.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε