Πώς να σταματήσουμε να προβάλουμε τις ανασφάλειές μας στους άλλους

Έχετε ποτέ νιώσει ότι κανείς δεν σας συμπαθεί; Ή ίσως ότι όλοι επικρίνουν το στυλ ή το βάρος σας; Ίσως έχετε κι εσείς αντιληφθεί

Πώς να σταματήσουμε να προβάλουμε τις ανασφάλειές μας στους άλλους

Έχετε ποτέ νιώσει ότι κανείς δεν σας συμπαθεί; Ή ίσως ότι όλοι επικρίνουν το στυλ ή το βάρος σας; Ίσως έχετε κι εσείς αντιληφθεί ότι κρίνετε κάποιον άλλο με βάση τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ή ίσως έχετε καταδικάσει κάποιον επειδή του αρέσει κάτι που εσείς απεχθάνεστε.

Αυτές είναι όλες συνηθισμένες περιπτώσεις προβολής. Η προβολή συμβαίνει όταν πιστεύετε κάτι για τον κόσμο και ύστερα αρχίζετε να το βλέπετε στους άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για μια τυπική κατάσταση, το να βλέπουν οι άνθρωποι όχι μόνο τις πεποιθήσεις τους, αλλά και τις ανασφάλειές τους σε άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Advertisment

Αντί να βλέπουμε τους άλλους γι’ αυτό που είναι, μπορούμε μόνο να τους αντιληφθούμε μέσα από τους δικούς μας φακούς. Οι φακοί είναι κατασκευασμένοι κομμάτι – κομμάτι μέσα από τη ζωή μας, τα τραύματα, τον πόνο, τα επιτεύγματα και τα γεγονότα της.

Δεν φταίει κανείς γι’ αυτό, ειδικά όχι εσείς, αν καταλήξετε άθελά σας να προβάλετε τους βαθύτερους φόβους σας ή τα αυστηρά κριτήριά σας σε άλλους ανθρώπους. Είναι φυσικό. Αλλά όταν οι προβολές σας αρχίζουν να αλληλεπιδρούν αρνητικά με τη ζωή και τις σχέσεις σας, τότε αξίζει να σκεφτούμε έναν έξυπνο τρόπο να τις ξεφορτωθούμε.

7 τρόποι να σταματήσουμε να προβάλουμε τις ανασφάλειές μας στους άλλους

Αποκτήστε επίγνωση των ανασφαλειών και των πεποιθήσεών σας

Το πρώτο βήμα είναι να μετατρέψετε κάθε συμπεριφορά σε επίγνωση. Κάθε φορά που νιώθετε ότι επικρίνετε κάποιον ή ότι κάποιος σας επικρίνει, σκεφτείτε ποια πεποίθηση κρύβεται πίσω από αυτή τη σκέψη. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το άτομο είναι κατώτερό σας με κάποιο τρόπο; Γιατί πιστεύετε ότι ο άνθρωπος που γνωρίσατε δεν σας συμπαθεί;

Advertisment

Αναπλαισιώστε την κατάσταση σε πεποίθηση

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν κάθε βράδυ είναι ανεύθυνοι». «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θεωρούν πως δεν είμαι ενδιαφέρων/ουσα». Όσο πιο συγκεκριμένη η δήλωση, τόσο καλύτερο.

Σκεφτείτε γιατί υπάρχουν

Οι πεποιθήσεις σας υπάρχουν λόγω των όσων έχετε ζήσει. Ίσως τις διδαχτήκατε, ίσως τα τραύματά σας να τις δημιούργησαν και αυτές οι πεποιθήσεις σας αναδύονται από το υποσυνείδητο. Απ’ όπου κι αν προέρχονται, αν προκαλούν αρνητικές πράξεις, δεν σας εξυπηρετούν πια. Αλλά όταν μάθετε από πού προέρχονται, θα μπορείτε ευκολότερα να τις εξοντώσετε.

Προσέξτε πότε το κάνετε

Αποκτήστε επίγνωση του πότε προβάλετε μια συγκεκριμένη ιδέα σε άλλους. Αν νιώθετε παθητικά ότι αυτές οι σκέψεις σας κυριεύουν, δεν θα έχετε ποτέ καμία δύναμη πάνω τους. Αλλά μόλις αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση σε αυτές, οι ρόλοι θα αλλάξουν.

Κάντε τη σύνδεση

Ας πούμε ότι αφήνετε ένα επαγγελματικό meeting με την ιδέα ότι όλοι θεώρησαν χαζές τις ιδέες σας. Αν έχετε επίγνωση ότι ένας από τους φόβους σας είναι να σας προσδιορίσουν ως χαζούς, τότε θα μπορέσετε να συνδέσετε τα δύο στοιχεία και να αντιληφθείτε ότι πιθανότατα είστε υπερβολικοί.

Αναζητήστε εναλλακτικές για το πώς είναι πραγματικά τα πράγματα

Μόλις επιτευχθούν η επίγνωση και οι συνδέσεις, ήρθε η ώρα να δείτε πώς είναι πραγματικά τα πράγματα. Ίσως οι συνάδελφοί σας να μην θεώρησαν τις ιδέες σας χαζές. Ίσως απλά ήταν πολύ κουρασμένοι ή να τις λάτρεψαν, αλλά να μην το εξέφρασαν σωστά.

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία

Αν δυσκολεύεστε να τα επεξεργαστείτε, ο ειδικός είναι πάντα η καλύτερη λύση. Οι ανασφάλειες και οι πεποιθήσεις σας πήραν μια ζωή σχεδόν για να διαμορφωθούν στον ψυχισμό σας. Δεν αλλάζουν εύκολα λοιπόν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση