,

Η Simone Biles κατέρριψε τον μύθο ότι η ψυχική υγεία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η σωματική

Το να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου δεν είναι ποτέ αδυναμία.

Η Simone Biles κατέρριψε τον μύθο ότι η ψυχική υγεία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η σωματική

Η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία δεν πρέπει να θεωρούνται δύο ξεχωριστές οντότητες. Αλλά όταν πρόκειται για τον αθλητισμό και τους πρωταθλητές, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν σε δύο διαφορετικά επίπεδα.

Την περασμένη Τρίτη, η Simone Biles αποσύρθηκε από τον τελικό της ομάδας ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων για λόγους ευεξίας. Ένας εκ των προπονητών της ομάδας φέρεται να δήλωσε ότι η αποχώρησή της «δεν σχετίζεται με τραυματισμό», αλλά «με ένα ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

Advertisment

Η Biles εξήγησε αργότερα τι συνέβη σε συνέντευξη Τύπου. «Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μια κατάσταση έντονου στρες, φρικάρεις λίγο» είπε. «Πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην θέσω σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία μου».

«Πρέπει να προστατεύουμε το σώμα και το μυαλό μας. Είναι απλά απαίσιο όταν παλεύεις με το ίδιο σου το κεφάλι», συνέχισε, σημειώνοντας ότι δεν ήθελε να κοστίσει στην ομάδα ένα μετάλλιο εξαιτίας αυτού που συνέβαινε. Η Biles φοβόταν επίσης ότι θα κινδύνευε να τραυματιστεί λόγω της ψυχικής της κατάστασης.

Όπως συνηθίζεται, οι τοξικοί άνθρωποι στο διαδίκτυο σχολίασαν την απόφαση της Biles. Κάποιοι την αποκάλεσαν αδύναμη. Κάποιοι είπαν ότι απογοήτευσε την ομάδα της. Άλλοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Biles αποχώρησε, συγκρίνοντας το με το να αποχωρεί από τη μέση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Advertisment

Κανείς δεν θα σχολίαζε το παραμικρό, αν η Biles έπρεπε να εγκαταλείψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω ενός σπασμένου αστραγάλου. Δεν βρίζεις έναν αθλητή επειδή τραυματίστηκε επί τω έργω. Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός «ψυχικού» ή ενός «σωματικού» προβλήματος. Είναι το ίδιο. Είναι και τα δύο θέματα υγείας.

«Όταν ένας αθλητής πέφτει τραυματισμένος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για παράδειγμα, η αντίδραση είναι συχνά χειροκρότημα και υποστήριξη αφού σηκωθεί ή βοηθηθεί για να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Έτσι θα πρέπει να είναι και η υποστήριξη για περιπτώσεις όπως αυτή, όταν, ομοίως, θέλουμε η Simone Biles να επιστρέψει πιο υγιής και πιο δυνατή από πριν», δήλωσε ο Jorge Palacios στη huffingtonpost, κλινικός ερευνητής και ανώτερος επιστήμονας ψηφιακής υγείας.

Είναι επειδή το στίγμα της ψυχικής υγείας εξακολουθεί να είναι τόσο διάχυτο στον πολιτισμό μας που κάνουμε ακόμα και σήμερα μια τέτοια κουβέντα. Είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί αθλητές συχνά δεν μιλούν μέχρι να φτάσουν στο σημείο να καταρρεύσουν. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στον αθλητικό κόσμο εξακολουθούν να προκαλούν ντροπή και ενοχές στους παίκτες που αγωνίζονται.

Είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί τοξικοί χρήστες του διαδικτύου εκφράζουν την αηδία τους για τους αθλητές που εγκαταλείπουν όταν δεν είναι στο σωστό επίπεδο. Είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί αθλητικοί οργανισμοί άρχισαν μόλις πρόσφατα να μιλούν για την έλλειψη πόρων ψυχικής υγείας. Και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η Biles ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συμπαίκτες της και στον Τύπο.

Η ψυχική υγεία πρέπει να αναγνωριστεί ως εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Η κοινωνία έχει σίγουρα κάνει βήματα προόδου προς την αποδοχή της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, περιπτώσεις όπως αυτή της Biles είναι ένα σαφές παράδειγμα για το πόσο δρόμο έχουμε ακόμα. Προτρέπουμε τους ανθρώπους να ασκούν αυτοφροντίδα και να φροντίζουν την ευεξία τους, αλλά όταν ένας αθλητής το κάνει κατά τη διάρκεια μιας στιγμής υψηλού κινδύνου, τον τιμωρούμε γι’ αυτό. Ξέρετε τι μήνυμα στέλνει αυτό; Λέει ότι νοιαζόμαστε για την ψυχική υγεία, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Όμως δεν λειτουργεί έτσι ο εγκέφαλός μας. Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν περιμένουν να εκφραστούν κάποια «κατάλληλη» στιγμή. Όπως ούτε ο αστράγαλος περιμένει να σπάσει μετά το τέλος του αγώνα. Όταν συμβεί, δεν κατηγορούμε το άτομο που υποφέρει επειδή βγήκε από το παιχνίδι. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε τον τραυματισμό πριν γίνει χειρότερα.

Αυτό ακριβώς έκανε η Biles. Είναι ουσιαστικά μια ηρωίδα για το θάρρος της να αποσυρθεί από κάτι που την πίεζε. Δείχνει στον κόσμο ότι η υγεία είναι χρυσός, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Το να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου δεν είναι ποτέ αδυναμία. Το να επιλέγεις τον εαυτό σου δεν είναι ποτέ, μα ποτέ εγωιστικό.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/simone-biles-mental-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση