Κρυμμένος σταθμός τραμ του Λονδίνου ανοίγει για το κοινό για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια

Οι πολίτες και επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στις αποβάθρες του σταθμού Kingsway που είναι κλειστές εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Κρυμμένος σταθμός τραμ του Λονδίνου ανοίγει για το κοινό για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια

Ένας κρυμμένος σταθμός του υπόγειου τραμ στο κέντρο του Λονδίνου, που αποτέλεσε το αρχηγείο των Avengers στη μεγάλη οθόνη, πρόκειται να ανοίξει για πρώτη φορά στο κοινό μετά το κλείσιμό του πριν από σχεδόν 70 χρόνια. Ο κόσμος θα μπορεί να περιηγηθεί στις νοσταλγικές αποβάθρες και τις αίθουσες του σταθμού Kingsway, ο οποίος επέτρεπε στους επιβάτες των διώροφων τραμ να αλλάζουν γραμμές μεταξύ των άλλοτε ολοκληρωμένων δικτύων βόρεια και νότια του Τάμεση. που έκλεισαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για πολλούς Λονδρέζους, ο σκοπός της ράμπας στη μέση της Southampton Row στη διασταύρωση της οδού Theobalds Road που οδηγεί στο σκοτάδι είναι εδώ και καιρό ένα μυστήριο. Ήταν η τοποθεσία της βάσης των Εκδικητών στην ταινία του 1998 με πρωταγωνιστές την Uma Thurman και τον Ralph Fiennes, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν το κομβικό σημείο του ηλεκτροκίνητου δικτύου τραμ της πρωτεύουσας που έκλεισε μετά τον πόλεμο λόγω της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας που έφερε το μετρό του Λονδίνου. Κατασκευάστηκε από το κομητειακό συμβούλιο του Λονδίνου και εγκαινιάστηκε το 1906 στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» των παραγκουπόλεων στις περιοχές Holborn και Aldwych.

«Μπορεί κανείς να δει την παλιά αίγλη που εξακολουθεί να λάμπει», δήλωσε ο Siddy Holloway, υπεύθυνος έργων στο Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου. «Έκλεισε το 1952 και έκτοτε δεν το έχει δει το κοινό». Είπε ότι το δίκτυο του τραμ είχε αποκτήσει τη φήμη από τις δεκαετίες του 1920 και του 30 ότι ήταν ασταθές, άβολο και αργό σε αντίθεση με το μετρό.

Κρυμμένος σταθμός τραμ του Λονδίνου ανοίγει για το κοινό για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια
Φωτογραφία: London Transport Museum

«Έκαναν μια προσπάθεια να το κάνουν πιο γοητευτικό και άνετο», είπε. «Υπήρχαν πολυτελή βαγόνια που στοίχιζαν πιο ακριβά. Προσπάθησαν να το ομορφύνουν λίγο, αλλά υπήρχε η αντίληψη μεταξύ των Λονδρέζων ότι τα τραμ δεν συνέφερε ιδιαίτερα».

Τα τελευταία 69 χρόνια μέρος του άλλοτε πρωτοποριακού υπόγειου κόμβου τραμ παραδόθηκε σε οδική σήραγγα και ορισμένες από τις εναπομείνασες πλατφόρμες χρησιμοποιήθηκαν από το συμβούλιο του Camden για την αποθήκευση παλαιών πινακίδων και κάδων απορριμμάτων.

Εκτεταμένα νέα δίκτυα τραμ λειτουργούν τώρα στο Croydon του νότιου Λονδίνου και υπήρξαν προτάσεις, που δεν υλοποιήθηκαν, για τη διέλευση τραμ από την Oxford Street στο κεντρικό Λονδίνο. Άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αγκαλιάσει το τραμ πιο δυναμικά με εκατομμύρια επιβάτες ετησίως να το χρησιμοποιούν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Σέφιλντ, το Μπέρμιγχαμ και το Γουλβερχάμπτον.

Πηγή:

theguardian.com/uk-news/2021/jul/04/hidden-london-tram-station-opens-to-public-for-first-time-in-70-years-kingsway

Κεντρική φωτογραφία: London Transport Museum

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε