Το πρώτο αυτόνομο αγρόκτημα σε οροφή κτηρίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο Ρότερνταμ (Φωτογραφίες)

Η ιδιαίτερη αυτή φάρμα μειώνει δραστικά την απόσταση που διανύουν τα τρόφιμα από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Το πρώτο αυτόνομο αγρόκτημα σε οροφή κτηρίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο Ρότερνταμ (Φωτογραφίες)

Το DakAkker είναι ένα αγρόκτημα 1000 τ.μ. στην κορυφή του Schieblock στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Στο DakAkker καλλιεργούνται λαχανικά, βρώσιμα λουλούδια και φρούτα και κατοικούν μέλισσες – το μεγαλύτερο υπαίθριο αγρόκτημα οροφής της Ολλανδίας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ορισμένα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν μια έξυπνη στέγη εξοπλισμένη με αισθητήρες, μια πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού από ό,τι συνηθίζεται για τους κήπους σε στέγες και έξι μελίσσια. Το Dakakker προσθέτει πολύτιμα αγαθά στην πόλη, όπως φύση και βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μονωτικό στρώμα και μειώνει δραστικά την απόσταση που διανύουν τα τρόφιμα από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Το πρώτο αυτόνομο αγρόκτημα σε οροφή κτηρίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο Ρότερνταμ (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: Facebook/DakAkker/MS Fotographie

Ο Wouter Bauman, σύμβουλος χωροταξικού σχεδιασμού και φύσης στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Ρότερνταμ και επίσης μελισσοκόμος, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του DakAkker, μαζί με μια μεγάλη ομάδα ενθουσιωδών εθελοντών. Για την καλλιέργεια των φυτών συλλέγεται και χρησιμοποιείται το νερό της βροχής. Στον ίδιο χώρο, βρίσκεται ένα μπιστρό εστιατόριο- καφέ, το “Op het Dak”, το οποίο χρησιμοποιεί τη σούπερ φρέσκια συγκομιδή του Dakakker στα μενού του. Λαχανικά και φρούτα παραδίδονται επίσης σε τοπικά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Αυτό καθιστά το Dakakker ένα καλό παράδειγμα για την προσθήκη της πράσινης φιλοσοφίας και βιωσιμότητας στην εστίαση.

Για εκπαιδευτικούς σκοπούς, συχνά τη φάρμα επισκέπτονται ομάδες μαθητών και σχολεία. Λειτουργεί επίσης ως μονωτικό στρώμα. Το κτίριο είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Στο DakAkker επιλέχθηκε το φυσικό σύστημα οροφής Optigrün με υπόστρωμα λαχανόκηπου στην οροφή ως ανώτερο στρώμα. Το σύστημα οροφής αποτελείται από διαφορετικά στρώματα: ένα προστατευτικό στρώμα απορρόφησης, ένα ρυθμιστικό στρώμα αποστράγγισης, ένα στρώμα φίλτρου όπου πάνω του έχει τοποθετηθεί και στηρίζεται ο λαχανόκηπος. Μέσα σε αυτόν τριγυρνούν καθημερινά κοτόπουλα και δείχνουν να το απολαμβάνουν και να μην αντιλαμβάνονται καθόλου το ύψος στο οποίο βρίσκονται.

Φωτογραφία: Facebook/DakAkkers

Οι συνθήκες στο DakAkker είναι συγκρίσιμες με ενός μεσογειακού κλίματος: ξηρό βραχώδες έδαφος, πολύς άνεμος, μερικές φορές αρκετά ζεστός. Γι’ αυτό καλλιεργούνται στο DakAkker αρωματικά φυτά όπως η μέντα, το λεμονόχορτο και η λεβάντα, καθώς και λαχανικά όπως αγκινάρες, τα παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο και άλλα φυτά όπως το σμέουρο και η κολοκύθα. Τα βρώσιμα άνθη της στέγης είναι το κορυφαίο προϊόν του κήπου και παραδίδονται σε έξι εστιατόρια στη γειτονιά της φάρμας.

Φωτογραφίες: DakAkker.nl

Πηγή:

brightvibes.com/2380/en/europes-first-rooftop-farm-in-rotterdam-shows-the-skys-the-limit

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε