, ,

3 βασικές τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο στο δέρμα

Το κολλαγόνο αποτελεί κάτι σαν τη σκαλωσιά για το δέρμα μας.

3 βασικές τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο στο δέρμα

Όταν πρόκειται για λαμπερή, νεανική επιδερμίδα, όλα τα μάτια στρέφονται στο κολλαγόνο. Σχεδόν όλα όσα κάνουμε για τη φροντίδα της υγιούς γήρανσης του δέρματος μπορούν, σε κάποιο επίπεδο, να αναχθούν στη δομική πρωτεΐνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νυχτερινές θεραπείες περιέχουν δραστικές ουσίες όπως η ρετινόλη ή το γλυκολικό οξύ, καθώς αυτές μπορούν να διεγείρουν την απόκριση του κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο αποτελεί κάτι σαν τη σκαλωσιά για το δέρμα μας. Είναι αυτό που κάνει το πρόσωπό μας σφριγηλό, ελαστικό και ανθεκτικό, όλα μαζί. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται, εξαιτίας πραγμάτων όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η διατροφή και το στρες: Αποδίδουμε τα περισσότερα σημάδια πρόωρης γήρανσης -όπως η χαλάρωση και οι ρυτίδες- στη μείωσή του και στους γερασμένους ινοβλάστες. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί καταβάλλεται τόσο μεγάλη προσπάθεια για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής του κολλαγόνου.

Advertisment

Φυσικά, η εξασφάλιση του κολλαγόνου δεν γίνεται μόνο με τοπικά προϊόντα. Αυτό που καταναλώνετε παίζει τεράστιο ρόλο στην παραγωγή και την προστασία. Εδώ μοιραζόμαστε τρεις κορυφαίες τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε για να στηρίξουμε τα φυσικά επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό μας.

3 βασικές τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο στο δέρμα

1. Εσπεριδοειδή

Όταν σκέφτεστε τα εσπεριδοειδή, μάλλον θα έχετε στο νου σας τη βιταμίνη C. Το δέρμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να συνθέσει κολλαγόνο. Γι’ αυτό βοηθά το να πίνουμε χυμούς από εσπεριδοειδή και να στύβουμε ένα λεμόνι στο πρωινό μας ποτήρι με νερό. Δεν διεγείρει απλώς την παραγωγή κολλαγόνου, σταθεροποιεί και εκείνο που ήδη έχουμε, οδηγώντας σε συνολική μείωση των ρυτίδων.

2. Ασπράδια αυγών

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία για τις πρωτεΐνες. Και κάθε τύπος πρωτεΐνης – όπως το κολλαγόνο στο δέρμα ή η κερατίνη στα μαλλιά – έχει διαφορετική σύνθεση αμινοξέων. Έτσι, το να δίνουμε τη δέουσα προσοχή στην κατανομή των αμινοξέων στον οργανισμό μας μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε κατά νου. Τα αυγά, συγκεκριμένα τα ασπράδια τους, περιέχουν αμινοξέα γλυκίνης και προλίνης, τα οποία αποτελούν το κολλαγόνο.

Advertisment

3. Ξηροί καρποί

Άλλο ένα πλεονέκτημα στη μακρά λίστα των θετικών στοιχείων που προσφέρουν οι ξηροί καρποί. Περιέχουν ψευδάργυρο και ο ψευδάργυρος στην πραγματικότητα στηρίζει τους ινοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή που δημιουργούν το κολλαγόνο. Στην πραγματικότητα, αυτό το μέταλλο μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τα λιπαρά του δέρματος και αυτούς τους πολύτιμους ινοβλάστες.

Πώς αλλιώς μπορούμε να τονώσουμε το κολλαγόνο στον οργανισμό μας

Εδώ πιστεύουμε σε μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση της φροντίδας του δέρματος. Και ένα ζωτικό μέρος αυτού είναι η σωστή διατροφή ως θεμέλιο. Όμως, αν αυτό αποδεικνύεται δύσκολο για διάφορους λόγους, υπάρχει και η επιλογή των συμπληρωμάτων.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου αποτελούνται από υδρολυμένα πεπτίδια κολλαγόνου, τα οποία όταν λαμβάνονται ταξιδεύουν σε όλο το σώμα για να υποστηρίξουν την παραγωγή όπου χρειάζεται. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι σε θέση να στηρίξουν την ελαστικότητα του δέρματος και την πυκνότητα του δερματικού κολλαγόνου. Πώς ακριβώς; Έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προώθηση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και άλλων μορίων που συνθέτουν το δέρμα, όπως η ελαστίνη και η φιμπριλλίνη.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/top-derms-favorite-foods-to-boost-collagen-in-skin

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση