6 δραστηριότητες «φιλικές» για όσους εμφανίζουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ίσως χρειάζεται απλώς να γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί και να βρούμε εκείνα τα χόμπι που και θα είναι ευκολότερα για εμάς.

6 δραστηριότητες «φιλικές» για όσους εμφανίζουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι αρθρώσεις πονούν, πρήζονται και αποκτούμε δυσκαμψία. Νιώθουμε εύκολα κόπωση και αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων μας στερεί την διάθεση να κάνουμε όλα όσα απολαμβάνουμε. Αλλά δεν χρειάζεται να τους επιτρέψουμε να μας καταβάλλουν. Ίσως χρειάζεται απλώς να γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί και να βρούμε εκείνα τα χόμπι που και θα είναι ευκολότερα για εμάς, αλλά και που θα τα απολαμβάνουμε.

5 δραστηριότητες «φιλικές» για όσους εμφανίζουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

1. Γιόγκα

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική και γι’ αυτή την πάθηση, επειδή βοηθά στη μείωση της αρθραλγίας και ενισχύει τη διάθεσή μας. Αν χρειάζεται, μπορείτε να τροποποιήσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, ώστε να είναι πιο φιλικές για τις αρθρώσεις σας. Για παράδειγμα αντί να τρέχετε, περπατήστε. Ή δοκιμάστε τη γιόγκα. Είναι εξαιρετική επιλογή επειδή περιλαμβάνει και το στοιχείο της ενσυνειδητότητας. Η γιόγκα βοηθά επίσης με την ευλυγισία, την ισορροπία και το στρες.

2. Παζλ, σουντόκου και επιτραπέζια

Αλλά και η νοητική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά σημαντική εδώ. Οι ασκήσεις μνήμης διατηρούν την οξύνοια του νου σας. Όταν οι αρθρώσεις σας είναι πρησμένες και πονούν, δύσκολα κρατάμε τα κομμάτια παζλ ή κρατάμε το μολύβι στο χέρι. Αλλά υπάρχουν επιλογές: μπορείτε να κατεβάσετε αντίστοιχες εφαρμογές στο κινητό σας τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας.

3. Διάβασμα

Αν αγαπάτε την ανάγνωση, αλλά δυσκολεύεστε να κρατήσετε ένα βιβλίο όταν τα συμπτώματα «χτυπούν» τις αρθρώσεις των χεριών σας, είναι η στιγμή να γίνετε δημιουργικοί. Αγοράστε ένα book holder που στηρίζει τα βιβλία χωρίς να χρειάζονται χέρια ή κατεβάστε την ακουστική εκδοχή και ακούστε τη στο κινητό σας. Θα μπορούσατε επίσης να συμμετέχετε σε μια λέσχη ανάγνωσης, μια εξαιρετική κοινωνική δραστηριότητα. Ένας στους τρεις ασθενείς με ΡΑ εμφανίζει κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα. Οπότε μην παραμελείτε την ψυχική σας υγεία.

4. Κηπουρική

Η ΡΑ κάνει την κηπουρική δύσκολη, καθώς απαιτεί κινήσεις του σώματος (όπως το να σκύβουμε ή να σκάβουμε). Αλλά δεν είναι ανάγκη να αφήσετε αυτή την δραστηριότητα, απλώς χρειάζεστε μια διαφορετική προσέγγιση. Σκεφτείτε τους κάθετους κήπους, τους ειδικούς πάγκους και τα εργονομικά εργαλεία. Επίσης, αν εργάζεστε έξω, βεβαιωθείτε ότι κάνετε συχνά διαλείμματα και ακολουθήστε τον δικό σας ρυθμό.

5. Χορός

Μπορείτε να επιλέξετε είδη χορών με πιο ήπιες κινήσεις, όπως ballroom, Charleston, cha cha, ακόμα και ήρεμο Zumba. Άλλωστε, αν γραφτείτε σε κάποια σχολή ή ομάδα, μένετε δικτυωμένοι και κοινωνικοποιημένοι, αρκετά σημαντικό για την ψυχική και πνευματική σας υγεία. Απλώς βεβαιωθείτε να ενημερώσετε τον δάσκαλο για την αρθρίτιδα.

Πηγή:

everydayhealth.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε