Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τι την προκαλεί και πώς μπορούμε να τη φροντίσουμε

Η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν αποτελεί πάθηση που ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει. Είναι συνήθως σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τι την προκαλεί και πώς μπορούμε να τη φροντίσουμε

Η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν αποτελεί πάθηση που ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει. Είναι συνήθως σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης. Μπορεί να μην έχετε καν εντοπίσει πως έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα μέχρι να αντιδράσετε άσημα σε ένα καλλυντικό προϊόν όπως σαπούνι, ενυδατική κρέμα ή μέικαπ.

Οι παθήσεις που δημιουργούν ευαίσθητη επιδερμίδα σπάνια αποδεικνύονται σοβαρές. Μπορείτε συνήθως να την ελέγξετε με λίγες απλές αλλαγές στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας.

Τι προκαλεί την ευαίσθητη επιδερμίδα

1. Ξηρότητα

Συμβαίνει όταν η επιδερμίδα χάνει νερό και λιπαρότητα. Τα βασικά συμπτώματα είναι φαγούρα, ξεφλούδισμα, νιφάδες, ραγίσματα, ακόμα και αιμορραγία. Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε δίνοντας ξανά υγρασία στην περιοχή. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας δύο με τρεις φορές την ημέρα θα βοηθήσει.

2. Έκζεμα

Το έκζεμα επηρεάζει την ικανότητα της επιδερμίδας σας να σας προστατεύσει από εξωτερικούς παράγοντες, όπως μικρόβια και χημικές ουσίες. Μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως στα σαπούνια και στα αφρόλουτρα.

Ο κνησμός, η ξηρότητα του δέρματος, η ερυθρότητα, η φλεγμονή και η απολέπιση του δέρματος αποτελούν τα βασικά συμπτώματα του εκζέματος. Συνήθως αντιμετωπίζεται με απλά φάρμακα και κρέμες που περιέχουν υδροκορτιζόνη, βιταμίνες Α, D και Ε, σε ήπιες περιπτώσεις αντιισταμινικά, για την καταπολέμηση των αλλεργικών αντιδράσεων. Σε βαρύτερες περιπτώσεις δίνονται αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή, ακόμα και στεροειδή.

3. Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Πρόκειται για ένα κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα και αναπτύσσεται όταν το προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας καταστρέφεται από κάτι που αγγίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εξάνθημα θα αναπτυχθεί στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με το ερέθισμα. Η δερματίτιδα εξ’ επαφής συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μην ξύσετε την περιοχή γιατί θα το επιδεινώσετε. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε τι ήταν αυτό που δημιούργησε την αντίδραση ώστε να το αποφεύγετε στο μέλλον.

Στην περίπτωση αυτού του είδους δερματίτιδας χορηγούνται στεροειδή σε μορφή κρέμας, κρέμες που μουδιάζουν την περιοχή για να ανακουφίσουν από την αίσθηση καύσου και τη φαγούρα. Επίσης, προτείνονται καταπραϋντικά μπάνια με βρώμη που προκαλούν μια αίσθηση ανακούφισης.

4. Ροδόχρους νόσος

Η ροζάκια είναι μια συχνή δερματική πάθηση που επηρεάζει το πρόσωπο. Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν έντονη ερυθρότητα, εξογκώματα και μπιμπίκια στη μύτη και στο υπόλοιπο πρόσωπο. Η ροζάκια προκαλεί έντονη ευαισθησία. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν έντονη και άμεση αίσθηση καύσου.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται ειδικές κρέμες που συνταγογραφεί αποκλειστικά δερματολόγος, οπότε επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φάρμακα που μειώνουν αποτελεσματικά την ερυθρότητα στο πρόσωπο. Τέλος, επιλέξτε μια ουδέτερη ενυδατική κρέμα και ήπια αιθέρια έλαια για να βοηθήσετε την επιδερμίδα να μειώσει τον ερεθισμό. Αποφύγετε τις κρέμες που περιέχουν αρώματα.

5. Κνίδωση

Η κνίδωση δημιουργεί εξανθήματα που προκαλούνται από τη ζέστη, το κρύο, χημικές ουσίες, φυτά ή την άσκηση. Μπορεί να προκληθεί επίσης πρήξιμο και φαγούρα. Το πιθανότερο είναι η πάθηση να υποχωρήσει από μόνη της, αλλά ένα αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού θα επιταχύνει την υποχώρηση.

Επίσης, όταν βγαίνετε σε κρύο καιρό, επιλέξτε να βάζετε γάντια. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αμέσως μόλις βγουν από την πισίνα. Γι’ αυτό κρατήστε δίπλα σας μία μεγάλη πετσέτα και ένα ζεστό μπουρνούζι, ακόμα και το καλοκαίρι.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα

– Υδατογενής κνησμός

– Δερματική μαστοκυττάρωση

– Φωτοδερματοπάθειες

– Αλλεργικές αντιδράσεις

Γενικές οδηγίες για ευαίσθητη επιδερμίδα

Όταν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, νιώθετε ότι με το παραμικρό θα ερεθιστεί. Αλλά αν κάνετε ορισμένες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορεί να δείτε αξιοσημείωτη βελτίωση.

– Κάντε σύντομα ντους των 5-10 λεπτών με ζεστό και όχι καυτό νερό

– Αποφύγετε τα στυπτικά προϊόντα και τα απολεπιστικά

– Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαπούνι χωρίς άρωμα

– Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια αντί για αρώματα

– Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό προς το δέρμα σας απορρυπαντικό ρούχων

– Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε οργανικές ουσίες

– Σκουπιστείτε απαλά μετά από ένα μπάνιο και όχι με δύναμη

– Μετά το μπάνιο απλώστε ενυδατική κρέμα

Πηγές:

https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/dry-skin

https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/dry-skin

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000751.htm

https://www.rosacea.org/patients/all-about-rosacea

https://acaai.org/allergies/types/skin-allergies/contact-dermatitis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε