, , ,

Η όρθια θέση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2

Σε μια φινλανδική έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η όρθια στάση συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η όρθια θέση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2

Σε μια φινλανδική έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η όρθια στάση συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συνεπώς, η αύξηση του καθημερινού χρόνου σε όρθια θέση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη-κλειδί για τον μεταβολισμό της ενέργειας και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης στον οργανισμό μπορεί να διαταραχθεί, για παράδειγμα, από το υπερβολικό βάρος, οδηγώντας σε μειωμένη ευαισθησία σε αυτή και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Advertisment

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες του τρόπου ζωής παγκοσμίως και της εμφάνισής του συνήθως προηγείται μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν αντιδρά φυσιολογικά στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται.

Ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ενώ είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ελάχιστα ήταν γνωστά για την επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς, των διαλειμμάτων σε καθιστή θέση και της ορθοστασίας στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε μια μελέτη του Κέντρου PET του Turku και του ινστιτούτου UKK, οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της καθιστικής συμπεριφοράς, της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης σε μη δραστήριους ενήλικες εργάσιμης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Advertisment

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ορθοστασία σχετίζεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από την ποσότητα της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας ή του χρόνου σε καθιστική θέση, το επίπεδο φυσικής κατάστασης ή το υπερβολικό βάρος.

«Αυτή η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν περαιτέρω την αντικατάσταση ενός μέρους του καθημερινού χρόνου σε καθιστή θέση με την όρθια θέση, ιδίως εάν δεν πληρούνται οι συστάσεις για σωματική δραστηριότητα», αναφέρει η υποψήφια διδάκτορας Taru Garthwaite από το Πανεπιστήμιο του Turku.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της υγιούς κατάστασης του σώματος για τη μεταβολική υγεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους ήταν πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευαισθησία στην ινσουλίνη από ό,τι η σωματική δραστηριότητα, η φυσική κατάσταση ή ο χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστή θέση.

Η ορθοστασία, από την άλλη πλευρά, σχετιζόταν με την ευαισθησία στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από το σωματικό λίπος. «Η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία. Φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα, η φυσική κατάσταση και η καθιστική συμπεριφορά συνδέονται επίσης με τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, αλλά έμμεσα, μέσω της επίδρασής τους στο βάρος και την υγεία του σώματος», εξηγεί η Taru Garthwaite.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport, δεν μπορεί να συμπεράνει με ασφάλεια τις αιτιώδεις σχέσεις, αλλά σύμφωνα με τη Garthwaite, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση του καθημερινού χρόνου σε όρθια θέση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών του τρόπου ζωής, εάν δεν τηρούνται οι συστάσεις για σωματική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/turku-university-standing-improved-insulin

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση