, ,

Ο “Πλανήτης των Άλλων”: Πώς να κατανοήσετε τους άλλους ανθρώπους και να συνδεθείτε μαζί τους

Ο Πλανήτης των Άλλων εξερευνά βασικά θέματα σχετικά με τους ανθρώπους, ώστε να μάθουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικές και χρήσιμες σχέσεις μαζί τους.

Ο "Πλανήτης των Άλλων": Πώς να κατανοήσετε τους άλλους ανθρώπους και να συνδεθείτε μαζί τους

Ο Πλανήτης των Άλλων καλύπτει τις σχέσεις και τις αλλη­λεπιδράσεις που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους σε διά­φορα πλαίσια. Εξερευνά κάποια βασικά θέματα σχετικά με τους ανθρώπους, ώστε να τους καταλάβουμε καλύτερα και να μάθουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικές και χρήσιμες σχέσεις μαζί τους.

Κάποτε δούλευα με έναν άντρα που κατανοούσε το μοντέλο του “Χιμπατζή”, αλλά εξακολουθούσε να έχει προ­βλήματα με τη γυναίκα του. Μερικές φορές του έλεγε κά­ποια άσχημα πράγματα και μετά του ζητούσε συγγνώμη. Μια μέρα συνειδητοποίησε ότι η γυναίκα του είχε επίσης έναν Χιμπατζή που μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου χωρίς την έγκρισή της.

Advertisment

Ξαφνικά την καπέλωνε και έκανε σχόλια για τα οποία εκείνη αργότερα μετάνιωνε, επειδή δεν μπο­ρούσε να τον ελέγξει. Εκείνος πάλι αντιδρούσε στα σχόλια του Χιμπατζή της και έκανε σαν Χιμπατζής κι ο ίδιος. Ήταν οι δύο Χιμπατζήδες τους που μιλούσαν ο ένας στον άλλο, όχι οι δύο Άνθρωποι. Από τη στιγμή που αναγνώρισαν ότι συνέβαινε αυτό, κατάφεραν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο στη διαχείριση των Χιμπατζήδων τους, οπότε οι δύο Άνθρω­ποι μπορούσαν να συνεργαστούν.

Κατανοήστε το μυαλό και την προσωπικότητα των άλλων ανθρώπων στον κόσμο σας

Είναι δική σας επιλογή αν θέλετε να προσπαθήσετε να κατα­λάβετε τους άλλους, αλλά σε τελική ανάλυση θα ήταν προς όφελός σας να το κάνετε. Σκεφτείτε το. Αν είχατε μια γάτα, θα πετούσατε ένα ξυλαράκι για να πάει να το φέρει πίσω και μετά θα απογοητευόσαστε που δεν θα το έκανε; Αν είχατε ένα σκυλί, θα περιμένατε να κάθεται ήσυχα όλη μέρα και να μη θέλει να βγει βόλτα μαζί σας; Πρέπει να κατανοήσετε τις ανάγκες του σκύλου για να ξέρετε τι να περιμένετε από εκεί­νον. Αντίστοιχα, αν κατανοήσετε το άτομο που έχετε μπρο­στά σας και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, θα μπορέσετε να το βοηθήσετε και ταυτόχρονα δεν θα απογοητευτείτε.

Δεν προτείνω να δικαιολογούμε τους πάντες και να μην τους αποδίδουμε τις ευθύνες που τους αναλογούν, αλλά πρέπει να ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι άλλοι, πρέπει εκείνοι να θέλουν να το κάνουν αυτό… αλλά μπο­ρούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βρούμε τρόπους για να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό τους και να αποδεχτούμε τις αδυναμίες τους.

Advertisment

Φυσικά, η εναλλακτική είναι να προχω­ρήσουμε παρακάτω, εφόσον δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη συμπεριφορά τους, ή αν έχουμε βάλει τα δυνατά μας αλλά εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Εκείνοι που δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τους άλλους και φωνάζουν, απογοητεύονται, θυμώνουν ή αναστατώνονται είναι απίθανο να φτάσουν κάπου και συχνά καταλήγουν να γελοιοποιούνται.

Υπάρχουν φορές που είμα­στε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε με τους άλλους και δεν γίνεται να τους αφήσουμε πίσω μας, οπότε ακολουθούν κά­ποιες ιδέες για το πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε αυτό. Με απλά λόγια, πρέπει να ανακαλύψετε ποιο είναι πραγματικά το άτομο απέναντί σας. Μπορείτε να επιλέξετε να το βοηθή­σετε να διαχειριστεί τον Χιμπατζή του και να αναγνωρίσει τα Γκρέμλιν” του ή, εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να κάθεστε και να το κατακρίνετε για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται σε εσάς. Ή επιλογή είναι δική σας.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Το παράδοξο του χιμπατζή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση