, , ,

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά το δέρμα

Αν και η γυμναστική μας βοηθά να δείχνουμε υγιείς, μπορεί επίσης να ερεθίσει τα ανώτερα στρώματα του δέρματος...

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά το δέρμα

Είναι απαραίτητο να εκθειάσουμε για άλλη μια φορά την άσκηση και πόσο καλό μας κάνει; Η λίστα τρόπων με τους οποίους μας ωφελεί είναι τεράστια και πολυποίκιλη, από το χτίσιμο μυών μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης – μας προσφέρει επίσης το δώρο της λαμπερής επιδερμίδας.

Όμως, αν και η γυμναστική μας βοηθά να δείχνουμε υγιείς, μπορεί επίσης να ερεθίσει τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, προκαλώντας εξάρσεις, κοκκινίλες και εξανθήματα, ακόμα και μολύνσεις. Η έντονη γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και ερυθρότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να απαλείψουμε τέτοιες επιδράσεις. Αλλά ας δούμε πρώτα πώς και γιατί η άσκηση ωφελεί την επιδερμίδα μας.

Advertisment

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την επιδερμίδα

Ένας από τους τρόπους έχει να κάνει με το ότι η άσκηση αυξάνει τον καρδιακό παλμό. Κατά τη διάρκεια της άσκηση, ο παλμός αυξάνεται και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθά στην παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δέρμα. Αυτό το κύμα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών ενισχύει την ανάπτυξη την ανάπτυξη κολλαγόνου και έτσι προλαμβάνεται η θολή εμφάνιση της επιδερμίδας, αλλά επίσης ανανεώνονται τα δερματικά κύτταρα κάνοντας το δέρμα μας να λάμπει και να απολεπίζεται σωστά.

Αν και ακόμη εξετάζεται η ποσότητα της άσκησης που καταφέρνει πράγματι να δημιουργήσει ένα ορατό θετικό αποτέλεσμα στην εμφάνιση της επιδερμίδας, η αντιγηραντική επίδραση είναι επιβεβαιωμένη.

Επιπροσθέτως, και οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της άσκησης παίζουν έναν θετικό ρόλο. Η έντονη φλεγμονή μπορεί να συνεισφέρει στην καταστροφή καίριων πρωτεϊνών στο σώμα μας, επιδρώντας αρνητικά στην ομαλή και υγιή λειτουργία γενικά του οργανισμού. Αυτό μπορεί επίσης να επεκταθεί και στο δέρμα, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ακριβώς πόσο σημαντικά είναι αυτά τα οφέλη.

Advertisment

Πώς μπορεί η άσκηση να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα

Αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει νέα δερματολογικά προβλήματα και να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες παθήσεις. Για παράδειγμα, η άσκηση αυξάνει την εφίδρωση και αυτό μπορεί να προκαλέσει έξαρση συγκεκριμένων δερματικών παθήσεων, όπως ακμή, έκζεμα και θυλακίτιδα. Η έντονη υγρασία της εφίδρωσης στην επιδερμίδα μας μπορεί να ενθαρρύνει την υπερανάπτυξη και τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των κατά τ’ άλλα φυσιολογικών βακτηρίων που ζουν στο δέρμα, μπλοκάροντας του πόρους και προκαλώντας σπυράκια και επώδυνη ακμή.

Μάλιστα, ο συνδυασμός εφίδρωσης, στενού ρουχισμού και έντονης τριβής μπορεί επίσης να επιφέρει προβλήματα, όπως εξανθήματα στο εσωτερικό των μηρών, στα γόνατα και στους αγκώνες, τα οποία να επιδεινωθούν με το τρίψιμο ή την άρση βαρών.

Πώς να περιορίσουμε τις αρνητικές επιδράσεις της άσκησης στο δέρμα

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι χωρίς να χρειαστεί να διακόψουμε την προπόνησή μας. Πριν ξεκινήσουμε, μπορούμε να απλώσουμε ενυδατική κρέμα που παρέχει ένα φράγμα προστασίας σε περιοχές που δέχονται έντονη τριβή, όπως αυτές που αναφέραμε (στο εσωτερικό των μηρών, στα γόνατα και τους αγκώνες).

Αν ασκήστε έξω, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει αντηλιακή κρέμα. Οι δερματολόγοι συστήνουν επίσης τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων με αντιοξειδωτικά – ειδικά αν μένετε σε αστικό περιβάλλον – ώστε να προστατεύσετε το δέρμα από τη ρύπανση.

Μετά την άσκηση, πλύνετε το πρόσωπο για να αφαιρέσετε τον συσσωρευμένο ιδρώτα, τη λιπαρότητα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους που μπορεί να προκαλέσουν ακμή, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να μπείτε κατευθείαν για μπάνιο. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι θα αφαιρέσετε εγκαίρως και όλο το ρουχισμό, ο οποίος έχει κι αυτός απορροφήσει ιδρώτα.

Ένας άλλος τρόπος είναι να αποφεύγουμε να φοράμε συνεχώς πολύ στενά αθλητικά ρούχα, όπως κολάν, ώστε να αποφύγουμε την θυλακίτιδα, η οποία συχνά εμφανίζεται ως κόκκινα σπυράκια που μάλιστα μπορεί να μας πονούν. Μια καλή ιδέα είναι αν έχετε τέτοια τάση, να χρησιμοποιείτε στο μπάνιο κάποιες φορές την εβδομάδα υπεροξείδιο του βενζολίου, ουσία που χρησιμοποιείται στη θεραπεία κατά της ακμής.

Και αν παρατηρήσετε ξηρότερο δέρμα, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έντονη εφίδρωση που περιέχει πολύ νάτριο. Αν και το μπάνιο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του ιδρώτα (και η ενυδατική θα ανανεώσει την περιοχή), ορισμένοι δερματολόγοι συνιστούν να αποφύγουμε τη χρήση σαπουνιού σε κάποια σημεία των χεριών, των ποδιών και του στήθους που εντοπίζουμε το πρόβλημα. Βεβαιωνόμαστε όμως ότι θα έχουμε σαπουνίσει επαρκώς όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

Πηγή:

https://www.huffpost.com/entry/how-exercise-affects-your-skin

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί σας “γαργαλάει” ο λαιμός, πώς σταματάει και πότε είναι σοβαρό σημάδι
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση