, , ,

3 τρόποι που το έντερο επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Παρόλο που δεν θεωρούμε το υγιές γαστρεντερικό σύστημα ως προϋπόθεση για ένα υγιές ανοσοποιητικό, φαίνεται τελικά ότι θα έπρεπε.

3 τρόποι που το έντερο επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Παρόλο που δεν θεωρούμε το υγιές γαστρεντερικό σύστημα ως προϋπόθεση για ένα υγιές ανοσοποιητικό, φαίνεται τελικά ότι θα έπρεπε. Θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος εντοπίζεται στο έντερο.

Έτσι, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβουμε καλές εντερικές πρακτικές υγείας στην προσπάθειά μας να τονώσουμε το ανοσοποιητικό. Εδώ, εξερευνούμε πώς το έντερο και το ανοσοποιητικό συνεργάζονται, όπως επίσης και ορισμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την καλή λειτουργία τους.

Advertisment

3 τρόποι που το έντερο επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

1. GALT – Η σημαντικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού που έχετε ποτέ ακούσει

Ο λεμφικός ιστός ο σχετιζόμενος με το έντερο, ή αλλιώς GALT (από τα αρχικά του όρου στα αγγλικά) παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να καταπολεμούμε τις μολύνσεις. Είναι σπίτι για έναν τεράστιο αριθμό ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των Τ και Β κυττάρων που αναγνωρίζουν παθογόνους οργανισμούς και ενεργοποιούν τον συναγερμό στην παρουσία βλαβερών βακτηρίων και ιών.

Αλλά ένα υγιές σύστημα μπορεί επίσης να αναγνωρίσει το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι ξένες ουσίες επικίνδυνες – σε άλλη περίπτωση, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να απολαύσουμε ένα ωραίο γεύμα! Ένα ίσως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα φιλικά βακτήρια στο έντερό μας παίζουν έναν ενεργό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας από την πρώιμη ανάπτυξη μέχρι και σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Χωρίς ένα υγιές έντερο, το ανοσοποιητικό μας θα αποτυγχάνει συχνά.

2. Τα μικρόβια του εντέρου: Οι πολεμιστές του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Το έντερό μας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που ονομάζονται εντερικό μικροβίωμα. Είναι μια κοινότητα που αναπαράγεται και παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές πλευρές της συνολικής μας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Είναι εκπληκτικό, ίσως και λίγο περίεργο, να σκεφτόμαστε ότι έχουμε τουλάχιστον τόσα μικρόβια στο έντερο όσο και ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα μας. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος έχει το πρώτο χέρι. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αποτελεί ομαδική προσπάθεια.

Advertisment

Από τον καιρό που είμαστε στην κοιλιά της μητέρας μας, τα υγιεινά μικρόβια προετοιμάζουν το έδαφος για την ωρίμανση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για την ακρίβεια, η ανισορροπία νωρίς στη ζωή έχει συσχετιστεί με συχνότερη εμφάνιση αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων αργότερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, τα εντερικά μικρόβια συνεχίζουν να παίζουν έναν ζωτικό ρόλο στην ικανότητά μας να πολεμούμε τους παθογόνους οργανισμούς, ενεργοποιώντας λειτουργίες του ανοσοποιητικού και μειώνοντας τις φλεγμονές.

Όπως μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε, η διατάραξη του εντερικού μικροβιώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στους ιούς και στα βακτήρια. Τέτοιες διαταράξεις μπορεί να προέλθουν από πολλά πράγματα, όπως από αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα επίπεδα του χρόνιου στρες που φαίνεται να επηρεάζουν όλους μας αυτές τις μέρες. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε το υγιές μικροβίωμα του εντέρου μας.

3. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό χρειάζεται ένα υγιές έντερο

Εκτός από την διατροφή με ολόκληρες τροφές (δηλαδή λαχανικά και φρούτα) και έναν εξισορροπημένο τρόπο ζωής που μας επιτρέπει να ασκούμαστε και να ξεκουραζόμαστε όσο χρειάζεται, υπάρχουν και οι επιλογές των προβιοτικών. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να κρατήσουμε είναι ότι πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, αλλά και ψάρια, βοηθά τα «καλά βακτήρια» στο έντερο να πολλαπλασιαστούν και να διατηρηθούν.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/three-reasons-your-gut-is-critical-to-immunity

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση