Όσο νωρίτερα ανακαλύπτονται οι περισσότεροι καρκίνοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Η Mayo Clinic συμμετείχε σε έρευνα για ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 καρκίνους, όπως αναφέρει άρθρο του CBS. «Ο πατέρας μου ήταν ένας υγιής άνθρωπος. Δεν είχε κανέναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο», δήλωσε η Δρ Julia Feygin. Η Feygin έχασε τον 40χρονο πατέρα της από καρκίνο του παγκρέατος όταν ήταν 13 ετών. Διαγνώστηκε στο τρίτο στάδιο, έζησε για εννέα ακόμη μήνες.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας σκοπός μπορεί να βρεθεί σε όλα όσα συμβαίνουν», δήλωσε η Feygin. Είναι τώρα μέλος μιας ομάδας σε μια εταιρεία με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνιας, την GRAIL, η οποία εισάγει το τεστ αίματος, που ονομάζεται Galleri. Λέει ότι μπορεί να πιάσει τους δύσκολα ανιχνεύσιμους, επιθετικούς και συχνά θανατηφόρους καρκίνους, όπως του παγκρέατος, των ωοθηκών και του οισοφάγου. «Εάν οι καρκίνοι μπορούν να ανιχνευθούν νωρίς, μπορούμε να βελτιώσουμε δραματικά τα αποτελέσματα των ασθενών», δήλωσε η Feygin. Η Feygin εξηγεί ότι το αίμα μας περιέχει μια υπογραφή DNA. Η εξέταση αίματος παρακολουθεί το DNA που αποβάλλει ένα καρκινικό κύτταρο.
Advertisment
Λαμβάνονται δύο σωληνάρια αίματος και αποστέλλονται στο εργαστήριο της GRAIL για ανάλυση. «Μπορούμε να βρούμε και να αλληλουχήσουμε αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια DNA που προέρχονται από τον όγκο στο αίμα και, με βάση τα μοτίβα που βλέπουμε, μπορούμε να αποκαλύψουμε αν υπάρχει σήμα για καρκίνο. Μπορούμε να προβλέψουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια από πού στο σώμα προέρχεται αυτό το σήμα του καρκίνου», δήλωσε η Feygin.
Τα αποτελέσματα αποστέλλονται πίσω στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σε 10 εργάσιμες ημέρες. Μια παρεμβατική μελέτη στην οποία συμμετείχε η Mayo Clinic με 6.600 συμμετέχοντες επέστρεψε 29 σήματα που ακολουθήθηκαν από διάγνωση καρκίνου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ποσοστό ψευδώς θετικών σημάτων μικρότερο από 1%.
Η GRAIL δεν έχει λάβει πλήρη έγκριση από τον FDA για το τεστ, αλλά η ομάδα εργάζεται γι’ αυτό. «Η επιστήμη πίσω από αυτή την ιδέα είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά είναι ακόμη νωρίς για αυτού του είδους τον έλεγχο. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου» δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CBS News Dr. Jon LaPook.
Advertisment
Υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το ποιος μπορεί να κάνει το τεστ. «Προορίζεται να χρησιμοποιείται για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η ηλικία», δήλωσε η Feygin. Το τρέχον κόστος στις ΗΠΑ όπου και έγινε η έρευνα ανέρχεται στα 949 δολάρια και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά.
Γιατί οι επιστήμονες δυσκολεύονται να νικήσουν τον καρκίνο
Σε έρευνα της δημοσιογράφου Νίκης Μπάκουλη για το news247.gr, o Χαράλαμπος Χαρίσης, τακτικός καθηγητής χειρουργικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Μονάδας Παθήσεων Μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, απαντά στο φλέγον ερώτημα και εξηγεί την πολυπλοκότητα του προβλήματος, με αφορμή και τον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού που ήταν ο Οκτώβρης.
Αναφέρει ότι τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται όταν το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να τα εντοπίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ογκίδια. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό. Και όταν δεν γνωρίζουμε τα αίτια, λέμε πως υπάρχουν πολυπαραγοντικά αίτια. Προφανώς και θα ήταν το ιδεατό αν μπορούσε να σταματήσει εκεί κάποιος τη διαδικασία -με κάποια παρέμβαση. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Ένα από τα θέματα που λειτουργούν εναντίον είναι η γήρανση. Όπως γερνάει το σώμα, γερνάει και το ανοσοποιητικό σύστημα και δουλεύει λιγότερο καλά. Για αυτό και ο καρκίνος είναι πιο συχνός, από τα 60 και μετά», αναφέρει μιλώντας στο news247.
Στη συνέχεια, εξηγεί γιατί το εμβόλιο mRNA, τεχνολογία που αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για ιούς και λοιμώξεις, είναι δύσκολο να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα: «Στις έρευνες που γίνονται (50 αυτό τον καιρό) το εμβόλιο λειτουργεί ως βοήθημα, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα που του διέφυγαν – και πολλαπλασιάστηκαν στον αριθμό που έγιναν καρκίνος- και να τα σκοτώσει.
Δεν είναι πρόληψη – όπως στην περίπτωση του Covid-19, αλλά θεραπεία. Και για αυτό αναφέρεται ως κατ’ ευφημισμόν εμβόλιο, αφού περισσότερο πρόκειται για ανοσοθεραπεία.Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ώστε να καταστρέψει τον καρκίνο που δεν «αναγνώρισε» το σύστημα. Αυτός είναι ο στόχος του εμβολίου mRNA και είναι μια ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε ως θεραπεία κατά του καρκίνου, προ 20ετίας. Μετά χρησιμοποιήθηκε για ιούς και λοιμώξεις».
Η πρόοδος που υπάρχει αφορά «τον τρόπο που έχουν βρει, ώστε να περνάει το mRNA στο κύτταρο -με κάψουλα λιπιδίων που έφτιαξαν. Μπορείτε να πείτε πως η έρευνα για τον Covid-19, βοήθησε και την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού». Έχουν γίνει διάφορες δοκιμές. «Στο μελάνωμα τα πρώτα αποτελέσματα ήταν θετικά. Στον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν λειτούργησαν καλά τα πρώτα εμβόλια».
Για τα σημερινά εμβόλια Covid, χρειάστηκε να δοκιμαστούν οκτώ διαφορετικά, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως για τον καρκίνο, οι δοκιμές είναι εκατομμύρια και αυτό σημαίνει πολλά χρόνια αναμονής ακόμα. «Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πώς αντιμετωπίστηκε ο κορονοϊός των πέντε μεταλλάξεων έως τώρα και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εκατομμύρια μεταλλάξεις του καρκίνου. Πόσα εκατομμύρια είναι; Όσες είναι και οι ασθενείς. Κάθε καρκίνος είναι σαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Συνεπώς, δεν μπορεί ένα εμβόλιο να δουλέψει για όλους. Σκεφτείτε πως για τον κορονοϊό δοκίμασαν 8 διαφορετικά, ώστε να αποφασίσουν ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό».
Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο (λόγω κόστους ή άλλων θεμάτων που προκύπτουν) και για κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού, αφού κατά περίπτωση πρέπει να εντοπιστούν διαφορετικά σημάδια καρκινικών κυττάρων. Δηλαδή, στην ουσία να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για κάθε ασθενή. Προφανώς έως ότου προκύψει αυτό, η γυναίκα δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία. Άρα, το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιείται στο τέλος, ώστε να μην επανεμφανιστεί ο καρκίνος. Θα δουλέψει βοηθητικά στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες», κλείνει λέγοντας ο κος Χαρίσης.
Πηγές:
www.news247.gr/sunday-edition/erchetai-i-exetasi-aimatos-poy-tha-prolavainei-toys-karkinoys
www.cbsnews.com/news/cancer-blood-test-early-detection/