, , ,

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα

Η κατανάλωση περισσότερου καφέ έδωσε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με ορισμένους τομείς της γνωστικής λειτουργίας.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η θεραπεία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν κάποια καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ.

Μια νέα πολλά υποσχόμενη αυστραλιανή έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ μπορεί να συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένισης – και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε επίσης συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης καφέ και της βραδύτερης συσσώρευσης των εναποθέσεων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Advertisment

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας αυστραλιανή έρευνα για τη γήρανση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) διερεύνησαν κατά πόσον η κατανάλωση καφέ επηρέασε το ρυθμό της γνωστικής εξασθένισης σε περισσότερους από 200 Αυστραλούς σε διάστημα μιας δεκαετίας. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σαμάνθα Γκάρντενερ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν συσχέτιση μεταξύ του καφέ και πολλών σημαντικών δεικτών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χωρίς διαταραχές μνήμης και με υψηλότερη κατανάλωση καφέ στην αρχή της έρευνας είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης σε ήπια γνωστική διαταραχή – η οποία συχνά προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ – ή εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της έρευνας», δήλωσε η ίδια.

Η κατανάλωση περισσότερου καφέ έδωσε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με ορισμένους τομείς της γνωστικής λειτουργίας, συγκεκριμένα την εκτελεστική λειτουργία που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό, τον αυτοέλεγχο και την προσοχή. Η υψηλότερη κατανάλωση καφέ φάνηκε επίσης να συνδέεται με την επιβράδυνση της συσσώρευσης της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Advertisment

Η Δρ Γκάρντενερ δήλωσε ότι, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, η παρούσα έρευνα είναι ενθαρρυντική, καθώς δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να καθυστερήσει κανείς την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. «Είναι ένα απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν», δήλωσε. «Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε κάποιες σαφείς κατευθυντήριες γραμμές που θα μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι στη μέση ηλικία και ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα».

«Κάντε τον διπλό»

Αν επιτρέπετε στον εαυτό σας μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, η έρευνα δείχνει ότι ίσως είναι καλύτερα να απολαύσετε ένα επιπλέον φλιτζάνι, αν και ο μέγιστος αριθμός φλιτζανιών την ημέρα που παρέχει ευεργετική επίδραση δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί από την τρέχουσα μελέτη. «Εάν το μέσο φλιτζάνι καφέ που φτιάχνετε στο σπίτι είναι 240 γραμμάρια, η αύξηση σε δύο φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη γνωστική έκπτωση κατά 8% μετά από 18 μήνες», δήλωσε η Δρ Γκάρντενερ.

«Θα μπορούσε επίσης να παρατηρηθεί μείωση κατά 5% της συσσώρευσης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο κατά την ίδια χρονική περίοδο». Στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα αμυλοειδή συσσωρεύονται σχηματίζοντας πλάκες οι οποίες είναι τοξικές για τον εγκέφαλο. Η έρευνα δεν μπόρεσε να διαφοροποιήσει τον καφέ με καφεΐνη και χωρίς καφεΐνη, ούτε τα οφέλη ή τις συνέπειες του τρόπου παρασκευής του (μέθοδος παρασκευής, παρουσία γάλακτος ή/και ζάχαρης κ.λπ.). Η Δρ Γκάρντενερ δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ καφέ και εγκεφαλικής λειτουργίας αξίζει να διερευνηθεί. «Πρέπει να αξιολογήσουμε αν η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε μια μέρα να συνιστάται ως παράγοντας του τρόπου ζωής με στόχο την καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε.

Πηγή:

brightvibes.com/2516/en/drinking-coffee-may-reduce-the-risk-of-developing-alzheimers-disease-say-researchers

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση