,

Αρνητικά μοτίβα σκέψης που ευθύνονται για την κακή μας διάθεση και καθορίζουν την εξέλιξή μας

Το σώμα πετυχαίνει αυτό που πιστεύει ο νους!

Αρνητικά μοτίβα σκέψης που ευθύνονται για την κακή μας διάθεση και καθορίζουν την εξέλιξή μας

Σκεφτήκατε ποτέ «Γιατί μου συμβαίνουν συνέχεια άσχημα πράγματα;» Ή μήπως πιστεύεις ότι είσαι αποτυχημένος ή ότι για όλα πάντα φταις εσύ; Αν ναι, τότε ίσως έχετε κολλήσει με μη βοηθητικούς τρόπους σκέψης που σας εμποδίζουν να επιτύχετε στη ζωή σας.

Οι ανεπιθύμητοι τρόποι σκέψης ή, αλλιώς, οι γνωστικές στρεβλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους άγχους. Αυτές είναι ακριβώς οι φορές που χρειαζόμαστε κάποια ρεαλιστικότητα στη σκέψη μας και ορισμένους χρήσιμους τρόπους για να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά τότε μπορεί να γινόμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας και να έχουμε κολλήσει σε αρνητικούς τρόπους σκέψης.

Advertisment

Το πρόβλημα είναι ότι αν συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, τότε τελικά φτάνουμε να πιστέψουμε ότι οι σκέψεις μας είναι πραγματικότητα. Μόλις συμβεί αυτό, αλλάζει αυτομάτως και τον τρόπο που νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε αναφορικά με την εκάστοτε κατάσταση.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει: «Το σώμα πετυχαίνει αυτό που πιστεύει ο νους» και αυτό είναι αλήθεια. Αν νομίζεις ότι είσαι αποτυχημένος για αρκετό καιρό, αυτό θα καταλήξεις να γίνεις.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο κοινά αρνητικά μοτίβα σκέψης που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξή σας.

Advertisment

Επικριτικός Εαυτός

Παραδείγματα:

«Πάντα τα μπερδεύω, δεν είναι περίεργο που κανείς δεν με συμπαθεί»

«Είμαι τόσο αποτυχημένος»

«Για όλα φταίω εγώ».

Η ανάληψη του προσωπικού μεριδίου ευθύνης όταν τα πράγματα πάνε στραβά είναι σίγουρα το σωστό. Αλλά το να κατηγορείς τον εαυτό σου συνέχεια και για όλα είναι ένας αρνητικός τρόπος σκέψης που αρκετές φορές καταλήγει σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω. Σε τελική ανάλυση, δεν θα αποκαλούσατε έναν φίλο ή έναν αγαπημένο σας αποτυχημένο κάθε μέρα, έτσι δεν είναι; Γιατί λοιπόν να το κάνετε στον εαυτό σας;

Μηρυκασμός

Παραδείγματα:

«Μακάρι να μην το είχα πει αυτό»

«Πραγματικά δεν θέλω να βγω αργότερα»

«Αν το κάνω αυτό, θα έχω άγχος».

Θα μπορούσατε να ονομάσετε αυτό το μη χρήσιμο μοτίβο σκέψης «ανησυχώ συνεχώς για το ίδιο πράγμα». Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να σκέφτεσαι ένα πρόβλημα, να βρίσκεις μια λύση και να εμμένεις στο πρόβλημα.

Αυτό που τείνει να συμβεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι σκέψεις σας να γίνονται όλο και πιο αρνητικές. Το πρόβλημα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο και καταλήγεις να μην το αντιμετωπίζεις καθόλου. Αυτό είναι το μυαλό σου στα χειρότερα του. Αντί να ανησυχείτε συνεχώς, δώστε στον εαυτό σας ένα χρονικό όριο για να βρείτε πρακτικές λύσεις.

Ετικετοποίηση

Παραδείγματα:

«Είμαι τόσο χαζός»

«Είναι αλκοολική»

«Είναι αγενείς και αδιάφοροι άνθρωποι».

Τα ανθρώπινα όντα χρησιμοποιούν την ετικετοποίηση ως τεχνική επιβίωσης. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες απόψεις για τους ανθρώπους, ώστε να ξέρουμε αν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ή όχι. Αλλά φυσικά, τα ανθρώπινα όντα είναι πλάσματα με αποχρώσεις. Οι ταυτότητές μας δημιουργούνται από πολλές διαφορετικές πτυχές όπως την ανατροφή, τη φυλή, τη θρησκεία, τον πλούτο, την τάξη και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα με την ετικετοποίηση είναι ότι τις περισσότερες φορές συνήθως ορίζουμε άτομα με αρνητικά χαρακτηριστικά. Είναι αδύνατο να δώσετε σε ένα άτομο μια ετικέτα που να περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του. Σκεφτείτε πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας χαρακτήριζε; Ουσιαστικά σας τοποθετούν σε μια κατηγορία και μάλλον δεν είναι αντιπροσωπευτική για εσάς στο σύνολό σας.

Καταστροφολογία

Παραδείγματα:

«Αν χαλάσει το αυτοκίνητό μου, κανείς δεν θα με βοηθήσει και θα μείνω κολλημένος όλο το βράδυ!»

«Ένιωσα άγχος στο πάρτι, τι θα συμβεί αν νιώθω πάντα άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις; Θα χάσω τη δουλειά μου!»

«Η καρδιά μου χτυπάει δυνατά. Νομίζω ότι παθαίνω καρδιακή προσβολή!»

Η καταστροφολογία δεν σημαίνει υπερβολική αντίδραση ή υστερία. Είναι ένα από εκείνα τα ιδιαίτερα ύπουλα και μη βοηθητικά μοτίβα σκέψης που μπορεί τελικά να σας παραλύσουν. Αν πάντα υποθέτετε το χειρότερο, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις σκέψεις και να χρησιμοποιήσετε τη λογική για να καταπολεμήσετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις.

Σκέψη άσπρο-μαύρο

Παραδείγματα:

«Είμαι εντελώς αποτυχημένος σε όλα»

«Η μητέρα μου είναι ένας απόλυτος άγγελος»

«Το βράδυ ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή».

Η σκέψη άσπρο-μαύρο αφορά ακραίες ή πολωμένες απόψεις. Είσαι όλα ή τίποτα, καλός ή κακός, καταπληκτικός ή αποτυχημένος. Δεν υπάρχει γκρίζα περιοχή σε αυτό το μοτίβο σκέψης. Φυσικά, η ζωή είναι γεμάτη διαφορετικές αποχρώσεις, τόνους και γκρίζες περιοχές. Δεν κινούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο. Κατοικούμε συνήθως στη μέση οδό.

Αυτό που κάνει αυτό το μοτίβο σκέψης μη αποτελεσματικό είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε στερεότυπα άτομα, καταστάσεις ή σχέσεις. Ένα άτομο δεν είναι καθόλου καλό ή κακό. Οι καταστάσεις και οι συνθήκες αλλάζουν. Αυτού του είδους η σκέψη θα σας κρατήσει κολλημένους σε ένα τέλμα, χωρίς να μπορείτε να σημειώσετε πρόοδο. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά με ανοιχτό μυαλό. Αναζητήστε τη μέση λύση και ενεργήστε σαν να είστε ο ουδέτερος παρατηρητής.

Υπεργενίκευση

Παραδείγματα:

«Δεν με βοηθάς ποτέ στις δουλειές του σπιτιού»

«Πάντα με περιμένει μόλις φτάσω σπίτι»

«Όλοι με μισούν».

Η υπεργενίκευση χαρακτηρίζεται από ορισμένες λέξεις όπως «ποτέ», «πάντα», «κάθε» και «όλα». Για παράδειγμα, αν έχετε την τάση να ξεκινάτε προτάσεις με «Αυτή πάντα», «Ποτέ», «Όλοι», «Όλοι», τότε υπεργενικεύετε τις καταστάσεις.

Ίσως να έχετε απογοητευτεί στο παρελθόν από τη συμπεριφορά κάποιου και τώρα αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να δείτε. Το πρόβλημα με αυτό το μοτίβο σκέψης είναι ότι τελικά θα «θολώσει» την προοπτική σας. Θα προσεγγίσετε νέες καταστάσεις με μια παλιά και προκατειλημμένη νοοτροπία, χωρίς να σχηματίσετε νέες απόψεις.

Θα θέλατε κάποιος που γνωρίζετε να σας κρίνει με βάση προηγούμενες κακές του εμπειρίες; Ξεκινήστε αναλύοντας πραγματικά την κατάσταση. Δείτε το λογικά. Προσπαθήστε να μην κάνετε γενικές δηλώσεις και αναζητήστε εναλλακτικά παραδείγματα.

Αυθαίρετα συμπεράσματα

Παραδείγματα:

«Τα μπέρδεψα, πρέπει να νομίζουν ότι είμαι ηλίθιος»
«Οι γονείς του θα με μισήσουν»
«Κανείς δεν θα με συμπαθήσει στο νέο μου κολέγιο».

Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν βοηθάει γιατί υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι σκέφτονται οι άλλοι. Αν και μπορεί να έχεις κοινές απόψεις με κάποιον, δεν μπορείς ποτέ να υποθέσεις τις σκέψεις του. Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσδιορίσετε αυτό το μοτίβο σκέψης. Εάν κάνετε υποθέσεις για μια μελλοντική κατάσταση, βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Εάν υποθέσετε ότι γνωρίζετε τι σκέφτεται ένα άτομο, «διαβάζετε» το μυαλό του.

Σκεφτείτε αν τείνετε να κάνετε γρήγορες κρίσεις για ανθρώπους ή καταστάσεις χωρίς να εξετάζετε πλήρως τα γεγονότα. Ή μήπως οι υποθέσεις σας βασίζονται σε συναισθήματα και όχι σε αδιάσειστα στοιχεία; Η συνέχιση αυτού του μοτίβου σκέψης θα σας οδηγήσει σε λάθος δρόμο. Αφιερώστε χρόνο στο μέλλον και μην υποθέσετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για μια κατάσταση.

Νοητικό φίλτρο

Παραδείγματα:

«Γιατί έκανε κομπλιμέντα για το φόρεμά μου αλλά δεν είπε τίποτα για τα μαλλιά μου;»

«Ζήτησε να πάρει την πουτίγκα στο σπίτι επειδή δεν της άρεσε»

«Ο λόγος που πέρασα αυτό το τεστ ήταν ότι οι ερωτήσεις ήταν εύκολες».

Το νοητικό φιλτράρισμα είναι ένα από εκείνα τα μη χρήσιμα μοτίβα σκέψης που εστιάζει στα αρνητικά και μειώνει τα θετικά. Για παράδειγμα, μπορεί να βαθμολογήσετε με Α σε όλα τα τεστ σας εκτός από ένα που είναι Β. Αντί να είστε ευχαριστημένοι με όλα τα Α που πετύχατε, απογοητεύεστε με το Β. Ή ίσως ο σύντροφός σας σάς έβγαλε για ένα ρομαντικό γεύμα, αλλά το μόνο που θυμάστε ήταν ότι δεν σας άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου.

Το φιλτράρισμα των θετικών και η εστίαση στα αρνητικά συνδέεται με την εξελικτική επιβίωση. Στο παρελθόν, οι αρνητικές καταστάσεις ήταν δυνητικά απειλητικές. Οι πρώτοι πρόγονοί μας έπρεπε να αξιολογήσουν γρήγορα μια αρνητική κατάσταση για να επιβιώσουν. Το έκαναν αυτό φιλτράροντας όλες τις περιττές πληροφορίες και εστιάζοντας στις αρνητικές πτυχές. Ωστόσο, εκτός και αν αντιμετωπίζουμε μια «απειλητική» κατάσταση, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φίλτρο στη σύγχρονη ζωή.

Συναισθηματικός συλλογισμός

Παραδείγματα:

«Αισθάνομαι φοβισμένος, επομένως πρέπει να κινδυνεύω»

«Αισθάνομαι αβοήθητος, οπότε δεν μπορώ να κάνω τίποτα»

«Νιώθω κακή μητέρα. οπότε πρέπει να είμαι ένα».

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι παραπάνω δηλώσεις ξεκινούν με «αισθάνομαι…» Ο συναισθηματικός συλλογισμός είναι όταν βασίζετε την πραγματικότητά σας στη συναισθηματική σας κατάσταση. Πιστεύετε ότι τα συναισθήματά σας αντικατοπτρίζουν την αλήθεια της κατάστασης. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το πώς νιώθουν σε μια περίσταση από την πραγματικότητα της περίστασης αυτής κι αυτό είναι λογικό καθώς όλοι συμπεριφερόμαστε συναισθηματικά.

Ο συναισθηματικός συλλογισμός είναι μια διαστρεβλωμένη άποψη του κόσμου επειδή τα συναισθήματα προέρχονται από τις σκέψεις σας. Οι σκέψεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Επομένως, εάν οι σκέψεις σας είναι λανθασμένες, τότε η πραγματικότητά σας γίνεται παραπλανητική. Μπορεί να δείτε απειλές όπου δεν υπάρχουν.

Όταν αυτές οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό σας, αντί να αντιδράσετε στο συναίσθημα, εξετάστε την κατάσταση λογικά. Κοιτάζοντας τα στοιχεία γύρω σας θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτό το μη βοηθητικό μοτίβο σκέψης.

Κάποιες σκέψεις για το τέλος

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά μη βοηθητικά μοτίβα σκέψης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε παγιδευμένοι σε αυτήν τη νοοτροπία. Κάθε φορά που αρχίζετε να σκέφτεστε αρνητικά, σταματήστε και αξιολογήστε.

Σκεφτείτε μόνοι σας, αυτή είναι αντικειμενικά η πραγματικότητα ή μήπως βασίζετε τις σκέψεις σας σε κάτι άλλο; Με τον καιρό, αυτή η απλή προσέγγιση μπορεί να γίνει αποτελεσματική και μπορεί να απελευθερωθείτε από αυτές τις παγίδες της σκέψης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας
Τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση