, , ,

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων βλάπτει τη μνήμη μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πιθανότατα να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των αναμνήσεων.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων βλάπτει τη μνήμη μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Νέα ερευνητικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, τα οποία υποδεικνύουν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου πιθανότατα να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των αναμνήσεων και στις εγκεφαλικές δομές που σχετίζονται με τη μνήμη. Και αυτό σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Swiss Tropical and Public Health Institute της Ελβετίας.

Τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται κοντά στο κεφάλι μας εκθέτουν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνότητας τον εγκέφαλό μας. Ο επικεφαλής του Ελβετικού TPH, Martin Röösli δήλωσε: «Επιλέξαμε 3 διαφορετικά τεστ• το ένα ήταν ένα λεκτικό τεστ μνήμης, το οποίο χρησιμοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το άλλο ήταν ένα οπτικό τεστ μνήμης, που χρησιμοποιεί το δεξί ημισφαίριο. Και χορηγήσαμε επίσης και ένα τεστ συγκέντρωσης που χρησιμοποιεί περισσότερο τον μετωπιαίο λοβό.

Advertisment

Αυτό που έχουμε δει είναι ότι η οπτική μνήμη είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο και το ενδιαφέρον είναι ότι επηρεάζει περισσότερο τους εφήβους που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στη δεξιά μεριά του κεφαλιού τους». Είναι πολυάριθμες οι έρευνες που έχουν ήδη διεξαχθεί και προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις πιθανές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, της ραδιοσυχνότητας και της ακτινοβολία των τηλεφώνων στον εγκέφαλο, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία.

Ο Martin Röösli προσθέτει: «Χρειάζεται να είμαστε λίγο συγκρατημένοι και προσεκτικοί για τα ευρήματά μας, πιστεύω ότι χρειάζονται επιβεβαίωση και άλλες μελέτες. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αν θέλετε να μειώσετε την έκθεση στον εγκέφαλό, μπορείτε εύκολα να το καταφέρετε, επειδή η ακτινοβολία μειώνεται γρήγορα με την απόσταση από το κεφάλι σας. Ουσιαστικά, τη μειώνει κατά 10 φορές και ακόμα και 100 φορές, οπότε μπορείτε να μειώσετε την ακτινοβολία που απορροφάτε εύκολα και να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μνήμη είναι πιο ευάλωτη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όταν το τηλέφωνο βρίσκεται στο δεξί μας αυτή, καθώς αυτή η πλευρά συνδέεται με τη μνήμη και προτείνουν να χρησιμοποιούμε την ανοιχτή ακρόαση ή τα ακουστικά.

Advertisment

Πηγή: www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/stap-mpr071918.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση