, , ,

4 παθήσεις που οι ειδικοί επιχειρούν να ανιχνεύσουν μέσω της αναπνοής

Ερευνητικές ομάδες αναζητούν και δημιουργούν τρόπους να εντοπίζουμε έναν αριθμό παθήσεων μέσω μη επεμβατικών τεστ και το κλειδί εδώ είναι η αναπνοή μας.

4 παθήσεις που οι ειδικοί επιχειρούν να ανιχνεύσουν μέσω της αναπνοής

Η αναπνοή φαίνεται ότι μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία μας. Εμείς, οι μή ειδικοί, μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε άγχος, αν έχουμε ζητήματα καρδιοαναπνευστικής αντοχής ή αν έχουμε ίσως κάποιο κρυολόγημα. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί έχουν προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και μέσω ειδικών διαγνωστικών τεστ, μπορούν να εντοπίσουν ορισμένες παθήσεις. Ποιες είναι αυτές;

4 παθήσεις που οι ειδικοί επιχειρούν να ανιχνεύσουν μέσω της αναπνοής

Διαβήτης τύπου 1

Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Journal of Breath Research, οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν μια ασφαλή διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 μέσω ενός χημικού δείκτη στην αναπνοή. Η ακετόνη δίνει στην ανάσα μας μια χαρακτηριστική γλυκιά μυρωδιά, η οποία αποτελεί δείκτη συσσώρευσης χημικών ουσιών στο αίμα, των κετονών, που με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα ακετόνης στην αναπνοή μας προδίδουν την εμφάνιση υψηλών επιπέδων κετονών στο αίμα.

Advertisment

Ορθοκολικός καρκίνος

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Surgery φαίνεται να ανοίγει το δρόμο και προς την ευκολότερη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Άλντο Μόρο της Ιταλίας συνέλεξαν δείγματα από 37 ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο και από 41 υγιή άτομα. Μέτρησαν τα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) σε αυτά τα δείγματα, έχοντας κάνει την ερευνητική υπόθεση πως τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να απελευθερώνουν χαρακτηριστικές χημικές ουσίες.

Η θεωρία τους φάνηκε να επιβεβαιώνεται, καθώς εντόπισαν 15 σύνθετα που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη του ορθοκολικού καρκίνου. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, μπορούσαν να διαχωρίσουν ποια άτομα έπασχαν από αυτή τη μορφή καρκίνου με ποσοστό επιτυχίας 75%.

Καρκίνος του πνεύμονα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λετονίας χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη ηλεκτρονική μύτη ( ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης που προορίζεται για την ανίχνευση οσμών ή γεύσεων. Η έκφραση «ηλεκτρονική ανίχνευση» αναφέρεται στη δυνατότητα αναπαραγωγής των ανθρώπινων αισθήσεων με τη χρήση συστοιχιών αισθητήρων και συστημάτων αναγνώρισης προτύπων), προκειμένου να εντοπίσουν τη «χημική υπογραφή» του καρκίνου του πνεύμονα στον οργανισμό. Αρκετοί επιστήμονες επικροτούν αυτήν την τεχνική για την ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Advertisment

Δυσανεξία στη λακτόζη

Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins χρησιμοποιούν το τεστ αναπνοής για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Αυτό που κάνουν είναι να μετρούν στην αναπνοή τα επίπεδα του υδρογόνου μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η χημική ουσία απελευθερώνεται όταν η λακτόζη δεν μεταβολίζεται και ζυμώνεται από τα βακτήρια του στομάχου.

Πηγή:

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση