, ,

6 τρόποι να στηρίξουμε κάποιον που αναρρώνει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ

Ένα άτομο που βρίσκεται σε ανάρρωση βρίσκεται σε ανάρρωση κάθε μέρα της ζωής του...

6 τρόποι να στηρίξουμε κάποιον που αναρρώνει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ

Εάν κάποιος που αγαπάτε πάσχει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τον στηρίξετε στο ταξίδι του προς τη νηφαλιότητα. Είτε πρόκειται για σύντροφο, μέλος της οικογένειας ή στενό φίλο – και είτε εξακολουθεί να καταναλώνει αλκοόλ είτε έχει σταματήσει εντελώς την κατανάλωση – μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στην ανάρρωσή του.

Στην πραγματικότητα, η στήριξη των φίλων και της οικογένειας είναι συχνά ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που προσπαθούν να διατηρήσουν τη νηφαλιότητα. Η στήριξή σας μπορεί να παρέχει εξωτερικά κίνητρα για να παραμείνουν νηφάλιοι. Οι υποτροπές είναι πολύ συχνές και επικίνδυνες σε αυτή τη διαταραχή. Κάποιος που βρίσκεται σε ανάρρωση βρίσκεται σε ανάρρωση κάθε μέρα της ζωής του, οπότε είναι σημαντικό οι αγαπημένοι του να είναι ευγενικοί, υποστηρικτικοί και να μην καταναλώνουν αλκοόλ κοντά του.

Advertisment

Πώς να υποστηρίξουμε τη νηφαλιότητα σε κάποιον που αναρρώνει

1. Αναζητήστε πρώτα στήριξη για τον εαυτό σας

Ακόμη και οι πιο υπομονετικοί, συμπονετικοί και ενσυναισθητικοί άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν για τη δική τους ευεξία, ειδικά αν έχουν αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο για κάποιον που βρίσκεται σε ανάρρωση. Είναι αδύνατο να υποστηρίξετε σωστά κάποιον που βρίσκεται σε ανάρρωση από διαταραχή χρήσης αλκοόλ, αν δεν έχετε την κατάλληλη υποστήριξη για τον εαυτό σας. Στήριξη είναι το να βρείτε ένα έμπιστο πρόσωπο για να μιλήσετε, να διατηρήσετε φιλίες ανεξάρτητες από το αγαπημένο σας πρόσωπο και να λάβετε υποστήριξη από ομάδες που έχουν σχεδιαστεί για τους φίλους και την οικογένεια ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή άλλες διαταραχές χρήσης ουσιών.

2. Μαθαίνουμε περισσότερα για τη διαταραχή

Τα στερεότυπα, οι μύθοι και οι παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και τον εθισμό είναι άφθονα. Μερικές φορές έχουμε αυτές τις λανθασμένες πεποιθήσεις χωρίς να το συνειδητοποιούμε – λανθασμένες πεποιθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αλληλεπιδράσεις μας με το άτομο που βρίσκεται σε ανάρρωση.

Για παράδειγμα, οι λανθασμένες αντιλήψεις ότι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ συμβαίνει μόνο σε ορισμένους «τύπους» ανθρώπων ή ότι πρέπει απλώς να πιάσουν «πάτο» για να «επανέλθουν στην πραγματικότητα» μπορεί ακούσια να ερμηνευτεί από το άτομο που βρίσκεται σε ανάρρωση ότι δεν πιστεύετε ότι προσπαθεί αρκετά ή ότι δεν σας ενδιαφέρει να καταλάβετε τι βιώνει. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η ενημέρωση.

Advertisment

3. Δεν «νταντεύουμε» κάποιον για να μείνει νηφάλιος

Γενικά δεν είναι καλή ιδέα να «νταντεύετε» κάποιον για να παραμείνει νηφάλιος. Παρόλο που μπορεί να έχετε καλές προθέσεις, είναι καλύτερο να τον αντιμετωπίσετε όπως ένα άλλο, οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουμε τον έλεγχο και τις αποφάσεις για το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων στις οποίες παρευρίσκεται ή δεν παρευρίσκεται. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να ρωτήσετε πώς μπορείτε να τους υποστηρίξετε καλύτερα. Ξεκαθαρίστε ότι είστε διαθέσιμοι αν χρειάζονται να μιλήσουν, αλλά καθώς ξαναχτίζουν μια νέα ζωή θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες συνήθειες και πιθανότατα δεν χρειάζονται ανεπιθύμητες συμβουλές από ανθρώπους που δεν περνούν τα ίδια.

4. Είμαστε σε επιφυλακή για παλιά μοτίβα

Σε κάποιο σημείο της διαδικασίας ανάρρωσης, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αρχίσει να μιλά για επιστροφή στη χρήση αλκοόλ. Μπορεί να πει ότι έμαθε το μάθημά του, ότι μπορεί πλέον να πίνει κανονικά ή ότι έχει βρει τρόπο να ελέγχει την κατανάλωσή του. Σεβόμενοι τα όποια όρια, παρατηρήστε τη συμπεριφορά τους και έχετε το νου σας για τυχόν γνωστά μοτίβα.

Αν γνωρίζετε το άτομο αρκετά ώστε να καταλάβετε ότι η επιστροφή στην ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο, μιλήστε του και δώστε του να καταλάβει ότι ανησυχείτε. Είμαστε σε εγρήγορση και γνωρίζουμε πότε χρειαζόμαστε επαγγελματική βοήθεια.

5. Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ είναι η πηγή όλων των προβλημάτων στη ζωή του ατόμου και συνήθως θεωρείται ότι απλά και μόνο με την αναζήτηση θεραπείας «διορθώνεται». Δυστυχώς, κανένα από τα δύο δεν ισχύει. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη μπορεί να κάνει πολλούς οικείους να αισθάνονται απογοητευμένοι από ένα αγαπημένο πρόσωπο που βρίσκεται σε ανάρρωση και την πρόοδο που έχει κάνει ή δεν έχει κάνει, ειδικά αν σημειωθεί υποτροπή. Είναι σίγουρα καλύτερο να αποφεύγονται δηλώσεις ή σχόλια που μεταδίδουν απογοήτευση, καθώς είναι πιθανό να ληφθούν ως ενοχή ή ντροπή και μπορεί ακόμη και να υποκινήσουν ή να επιδεινώσουν μια υποτροπή.

6. Να θυμάστε ότι η αποκατάσταση απαιτεί πολύ περισσότερα από τη δύναμη της θέλησης

Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο αντιμετωπίζει διαταραχή χρήσης αλκοόλ, είναι συχνά δύσκολο για τους ανθρώπους γύρω του να καταλάβουν τι συμβαίνει και γιατί το άτομο απλά δεν μπορεί να σταματήσει. «Αν το ήθελαν, απλά θα το έκοβαν», είναι μια συνηθισμένη δήλωση. Η ανάρρωση από μια τέτοια διαταραχή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη δύναμη της θέλησης, επειδή ο εθισμός δεν είναι επιλογή. Από εδώ πηγάζει ο μύθος ότι η δύναμη της θέλησης ξεπερνά τον εθισμό.

Ενώ οι άνθρωποι συχνά παίρνουν συνειδητά την απόφαση να κάνουν χρήση ουσιών, το ντόμινο του εθισμού αρχίζει μόλις οι ουσίες αυτές αρχίσουν να μεταβάλλουν τις εγκεφαλικές και σωματικές λειτουργίες, δημιουργώντας ένα ανεξέλεγκτο μοτίβο καταναγκαστικής χρήσης. Καμία δύναμη θέλησης δεν μπορεί να καταπολεμήσει πλήρως αυτό το αποτέλεσμα. Επομένως, να μεν τη θέλουμε τη δύναμη της θέλησης, αλλά χρειαζόμαστε μαζί και άλλα εργαλεία, όπως η θεραπεία και ένα καλό σύστημα υποστήριξης.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/alcoholism/ways-to-support-someone-recovering-from-alcohol-use-disorder

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση