,

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν το 1ο τεστ για το μελάνωμα του δέρματος που δείχνει ποιοι δεν κινδυνεύουν με μετάσταση

«Το τεστ μας προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη πρόγνωση, καθώς προβλέπει με ακρίβεια αν ο καρκίνος του δέρματος είναι απίθανο να εξαπλωθεί...»

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν το 1ο τεστ για το μελάνωμα του δέρματος που δείχνει ποιοι δεν κινδυνεύουν με μετάσταση

Ο κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων ή αλλιώς μελάνωμα είναι η τρίτη συχνότερη και πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Ανήκει στις πιο κακοήθεις μορφές καρκίνου και μπορεί να κάνει μετάσταση σε οποιοδήποτε όργανο ή ιστό του σώματος. Εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο ή στα κάτω άκρα. Αναπτύσσεται στα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν τη χρωστική ουσία του δέρματος, τη μελανίνη. Σε αυτά τα κύτταρα οφείλεται και το όνομά του.

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και της εταιρείας τεχνοβλαστού AMLo Biosciences, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πένι Λόβατ, σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας British Journal of Dermatology, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο τεστ για το μελάνωμα, που είναι το πρώτο στο είδος του και μπορεί να προβλέψει με αξιοπιστία, τη μετάσταση που μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη αυτή μορφή του καρκίνου του δέρματος.

Advertisment

Η κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του μελανώματος ήταν που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τεστ

Το τεστ που έχει την ονομασία AMBLor γίνεται από το δείγμα του δέρματος που έχει ληφθεί για τη βιοψία από μη ελκώδες μελάνωμα αρχικού σταδίου(75% περίπου όλων των νέων μελανωμάτων) και μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να γίνει μετάσταση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενή.

Το μελάνωμα αρχικού σταδίου – όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει μετάσταση -εκκρίνει έναν παράγοντα μετασχηματισμού, τον TGFβ2 που προκαλεί μείωση των πρωτεϊνών AMBRA1, Loricrin και Claudin-1, πράγμα που ανιχνεύει το τεστ.

Advertisment

Περισσότεροι από 96.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και 16.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτή την επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος

Η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση των πρωτογενών όγκων του μελανώματος γίνεται με χειρουργική αφαίρεση και στη συνέχεια, με τη βιοψία, προσδιορίζεται το στάδιο του καρκίνου και ο κίνδυνος που υπάρχει για μετάσταση. Ακόμη όμως και αν το στάδιο θεωρηθεί αρχικό, και πάλι ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά τα επόμενα χρόνια. Σε αυτούς τους ασθενείς, το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο μετάστασης, με την περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση του δείγματος που έχει παρθεί για τη βιοψία και να τους καθησυχάσει εφόσον έχουν μικρό κίνδυνο για μετάσταση του καρκίνου ή για αναζωπύρωσή του στο μέλλον.

«Το τεστ μάς προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη πρόγνωση, καθώς προβλέπει με ακρίβεια αν ο καρκίνος του δέρματος είναι απίθανο να εξαπλωθεί. Το τεστ αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα αρχικού σταδίου και έτσι να μειωθεί ο αριθμός των μετέπειτα ιατρικών επισκέψεων, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε η καθηγήτρια Πένι Λόβατ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση